Am ajuns pentru prima oara in regiune dupa ce m-am decis sa fac o vizita la Montelimar. Va spuneam ca orasul nu m-a lasat muta de uimire, insa ce-i prin jurul lui…alta poveste. O poveste cu intinderi nesfarsite de vie, cu lavanda, floarea soarelui, cu castele vechi medievale, cu sate extraordinar de frumoase, livezi de maslini, cu nuga, cu trufe, cu munti si vai pline de verdeata.

drome p

Drôme Provençale se cheama regiunea, desi nu e in Provence. Seamana insa atat de bine incat i-au dat numele acesta. Noi am fost doar trecatori prin ea, am venit spre casa prin satele regiunii, pe ruta vinului, ne-am oprit doar in citeva locuri – Puygiron, Chapelle Saint Bonnet, Rochefort en Valdaine si Grignan – dar, sincer va spun, m-as fi oprit in orice loc de pe traseu, zona e superba.

Regiunea e celebra pentru nectarul lui Bachus. “Côtes du Rhône” ii zice (de fapt apelatiunea de origine controlata Côtes du Rhône se refera si la zonele Luberon, Gard, Vaucluse, Ardeche). Peste tot sunt domenii, vinarii, pivnite care te invita sa le degusti licoarea alba sau rose (mai mult rose cred), randuri, randuri de vie. Sunt mai multe rute ale vinului pe care le poti face pe 2 roti, sau pe 4, dar cred ca e mai fain cu bicla.

Satele sunt mici si seamana atat de bine cu cele din Luberon. E plin de villages perchés, adica sate cocotate pe dealuri sau chiar munti. 3 dintre satele Dromului detin titlul de cele mai frumoase sate din Franta – Le Poet Laval, La Garde Adhemar si Montbrun les Bains. Nu am ajuns deocamdata in niciunul, dar daca cele in care am fost mi s-au parut extraordinar de frumoase, fara sa fie pe lista de “miss”, imi inchipui cam cum sunt astea…

E plin de castele care scurteaza zarea, unele in paragina, altele pastrate surprinzator de bine. Si ca sa fie tacamul complet, Dromul are si lavanda. Multa. Daca ajungeti pe acolo vara e bine sa dati o fuga la oficiul de turism, au tot felul de trasee. Sau faceti ruta Puygiron – Valdaine – Grignan. Noi asa am facut si am mers aproape mai tot timpul printre lanuri mov.

drom provencal 3.jpg drome provencal1.jpg drome provencal2.jpg drome provensal.jpg lavanda 10.jpg lavanda 7.jpg lavanda 8.jpg lavanda 9.jpg puygiron 5.jpg puygiron21.jpg puygiron27.jpg puygiron28.jpg puygiron6.jpg grignan 11.jpg

 

Dromul provensal, situat intre Alpi si Vaucluse, e la mai putin de doua ore de Marsilia si Lyon (cu masina) si la mai putin de 3 ore de Paris (exista un TGV catre Montelimar).

Cele mai frumoase sate din Provence