Natura a fost darnica cu francezii. Mai ales in Sud. Provence e ideala pentru o vacanta prelungita. Ofera tot ce iti poti dori de la un concediu – soare, mare, munte, intinderi imense de verdeata, lavanda, maci, livezi, vii, castele medievale, peisaje uluitoare, vestigii romane…Sunt atat de multe de vazut incat vrei sa vii iar si iar. Mare grija, provoaca dependenta! Toti amicii mei care au vizitat Provence au plecat de aici cu aceeasi placa – ma mut in Provence!

provence lavanda

E indicat ca inainte de a pleca spre sudul Frantei sa invatati ceva franceza, macar niste formule de adresare, sau sa cumparati un ghid. Francezii nu prea vorbesc in alta limba decat a lor (cel putin in Sud), dar sunt foarte amabili, asa ca o sa aveti surpriza ca va explica natural, in cea mai curata franceza, cum ajungeti  la locul X. Li se pare ca toata lumea ar trebui sa stie franceza. E de preferat macar sa vada ca va chinuiti sa le vorbiti limba. Daca ii intrebati din start „English?” vor raspunde „Pas de tout!”, desi unii vorbesc ceva engleza.

La restaurante – atentie mare la program, riscati sa ramaneti flamanzi. Unele servesc mancare numai pina la ora 18.00, altele doar incepand cu ora 19.30. Iar in orasele mici, sau in sate, chiar se inchid la ora 18.00. La fel si la pranz, daca nu mancati pina la ora 14.00 … au revoir. In schimb, puteti intra in restaurantele marocane sau libaneze, servesc mancare mai toata ziua. Asta in orasele mari. In sate…ori va duceti la program, ori mancati de la careffour.

Daca stati mai multe zile, puteti sa va faceti plinul de la supermarket, veti afla cu surprindere ca preturile sunt la fel ca la noi. Atentie insa, cu exceptia lunilor iulie si august, cele mai multe sunt inchise duminica. Daca vreti cumparaturi, boulangerie, farmacie, posta etc, sa tineti cont ca in orasele mici la amiaza totul e inchis. Inca de la ora 12.00 se trag obloanele peste tot pina la ora 14.00 sau chiar 15.00. Iar in weekend…cam pustiu. In Marsilia, de exemplu, duminica toate magazinele sunt inchise. Sunt doar citeva mall-uri care au program duminca, insa nu tot timpul, e o chestie extraordinara cu o ocazie pe masura – in prima zi de reduceri, de exemplu. De orasele mici nu mai zic…ferme. Asa e la vie en rose.

Transportul in Provence nu-i scump deloc si nici nu-i foarte aglomerat caci francezii nu prea merg cu autobuzul. Eu mereu radeam ca doar eu, arabii si elevii ce mai mergem cu busu. La un moment dat o amica imi spune panicata ca trebuie sa plece, i s-a stricat masina sotului fix langa gara, in Port de Bouc. Ii zic, bucuroasa ca pot ajuta, vezi ca e statia de autobuz, la doi metri de gara, si are direct. Raspuns: nu pot sa-i zic sotului meu sa mearga cu autobuzul!

Dupa umila mea parere, Provence trebuie vazuta cu masina. Sunt atat de multe locuri faine in care nu ajungeti altfel, sau va trebuie foarte mult timp la dispozitie. Daca va intereseaza doar orasele, puteti sa va descurcati lejer cu autobuze sau trenuri (trenul nu-i ieftin, au niste abonamente, dar cele mai multe sunt anuale, au insa, in sezon, si cateva oferte, un fel de pachete pentru turisti, mai bine intrebati la fata locului). Insa, daca vreti sa vizitati satele, sau sa va pierdeti prin lanurile de lavanda, masina e cea mai buna solutie.

Cazarea in Provence – daca nu e vorba de hotel, cei mai multi cer o garantie pe care o primiti inapoi la plecare. E plina Franta de turisti asa ca e indicat sa luati cazare din timp. Cele mai mari preturi sunt vara, atunci e si cel mai aglomerat, mai ales in august, cand intra francezii in vacanta.

Cautati Provence pe blog si veti gasi mai multe informatii despre atractii, sate, orase, preturi. Iar daca nu va lamuriti, sau credeti ca va pot ajuta cu ceva, dati un mail la vacante.vacante@yahoo.com. Daca pot, va ajut cu placere.

 

IMG_7359.JPG manastire4.jpgc9.jpgIMG_0984.JPG IMG_1233.JPG IMG_6756.JPG IMG_7204.JPGcalea lavandei2.jpgp58.jpg p59.jpgprovence de sus.jpg6.jpg f10.jpg f13.jpg p5.jpg martigues roi1.jpg martigues roi.jpg IMG_6890.JPGIMG_5666.JPGIMG_7208.JPG martigues 20.jpg

 

Mai multe informatii despre Provence: Provence, mini ghid de calatorie// Doi ani in Provence// Satele Luberonului// Lavanda de Provence// Satele Verdonului