Route de Cretes, adică drumul printre creste/vârfuri, se joacă pe massif de Soubeyran, deasupra Mediteranei, și leagă Cassis de La Ciotat. Cam pe la mijlocul drumului e Cap Canaille, una dintre cele mai înalte faleze maritime din Europa, vreo 400 de metri. Și toată zarea se deschide în fața ta: Marsilia, Mediterana, Cassis, La Ciotat, les calanques/golfurile și o insulă mică, plină de verdeață.

IMG_9789

IMG_9769.JPG IMG_9770.JPG IMG_9791.JPG IMG_9793.JPG IMG_9797.JPG

Insula e Ile Verte (insula verde), vreo 13 hectare de pământ pe apă, la aproximativ 400 de metri de țărm, rezervație protejată.

O insulă mică cu o privelișe mare, bănuiesc, că nu am trecut apa spre ea. De ce? Da eu știu? Am zis ca om trece altădată. Chiar mă gândeam că am văzut atâtea locuri în zona aia, dar am și ratat o grămadă. Poate ajungi tu. Bărcile pleacă din portul de la La Ciotat, drumul durează aproximativ 15 minute, 12 euro dus-întors, cu la navette, găsești aici programul (vezi că e diferit în funcție de sezon).

Deși e super mică are o plajă și forturi de secol 17, dar și mai noi, prin 1800 englezii au debarcat pe insula și s-au apucat să bombardeze Cassis, iar în al doilea război mondial nemții și-au făcut tabără acolo.

Route de Cretes nu-i lung, cam 15 kilometri, dar se lungește fără să-ți dai seama căci din orice loc priveliștea e spectaculoasă și tot o să tragi pe dreapta. Pe traseu sunt destule locuri numai bune de staționat câteva minute, n-ai cum să treci nepăsător pe lângă o așa minunăție, garantez că te vei opri de multe ori, eu mai aveam un pic și o luam la picior, că oricum opream mașina după nici 5 minute.

IMG_9792.JPG

Drumul poate fi făcut și cu bicicleta, cam 4 ore de la Marsilia, sau vreo două de la Cassis. Cred că e mai indicat să pornești din La Ciotat, dinspre Cassis drumul e mai spectaculos, dar și mai anevoios (și înapoi cu busul). Evident că dacă te ține poți colinda route des cretes la picior.

Nu-i cazul să-ți spun că e bine să-ți iei apă, poate și ceva de mâncare, nu găsești nimic prin zonă (și apoi locul e perfect pentru picnic, with a view, și ce view) și o haină mai groasă, adierea uneori nebună a Mistralului e destul de rece. De fapt totul e la cheremul Mistralului (ți-am mai zis eu de el, vântul isteric). Nu există program stabilit pentru Route des Cretes, ține de toanele domnului Mistral, dacă e supărat rău ruta e închisă. Drumul urcă destul de mult și nervii Mistralului pot fi periculoși.

Așadar, dacă ajungi la Marsilia, mergi spre Cassis. Și cum ieși din Cassis, spre La Ciotat, o să vezi un indicator spre Route des Cretes. Urmează-l:)

IMG_9778_fhdr.jpg

IMG_0797.JPG IMG_0824.JPG IMG_9734.JPG

În ultimele 3 fotografii e Cassis, am mai povestit AICI despre el. La Ciotat e simpatic, dar pălește pe lângă ce-i în jur, iar de la Cassis spre Marsilia e Route de la Gineste, dacă vrei să explorezi golfurile la picior – lași mașina în parcare și la drum! Ți-am zis că-s o mulțime de locuri grozave lângă Marsilia.

PS. mai multe detalii despre autobuzele din zonă găsești aici.

Dacă și numai dacă ți-a plăcut acest articol te așteptăm pe pagina de facebook a vacanțelor (acolo vorbim mai puțin și punem poze mai multe) sau te poți înscrie la newsletter.

Citește și ce vezi lângă Marsilia, cu trenul – Coasta Albastră – și Marsilia, obiective turistice.