Saint Remy de Provence: la pomul laudat

Asta din categoria, toata lumea e fan, numai eu stramb din nas. Probabil ca n-ati mai auzit pe nimeni pana acum sa zica despre Saint Remy ca nu-i unul dintre cele mai grozave orasele din Provence, desi e foarte celebru, noh, am vazut locuri mult mai dragute, dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, mergeti sa va convingeti singuri.  

Nostradamus si Van Gogh. Doua nume care recomanda micul oras, zona este foarte vizitata si datorita legendei create de cei doi „vizitatori” celebri – de fapt Nostradamus s-a nascut acolo si a trait in Salon, iar Van Gogh a fost internat o perioada la azilul de la marginea orasului, Saint Paul de Mausole. Azilul, transformat astazi in muzeu, poate fi vizitat in schimbul a 7 euro. Noi am fost primavara, cand curtea era invadata de albastru, alb si violet – liliacul, iasomia, irisii, dau un farmec aparte vechii manastiri. Dar cred ca si vara e frumos, atunci infloresc randurile de lavanda ascunse in spatele cladirii.

In apropiere se afla Glanum, sit-ul galo-roman care dateaza din secolul 3 inainte de Hristos. E deschis pana la ora 18.00, nu am intrat, era trecut de 17.00 cand am ajuns noi, dar am putut admira, gratis, peste strada, arcul de triumf si mausoleul, la fel de vechi. In vecinatatea ruinelor se intinde o padure, ideala pentru biciclisti.

Inapoi in Saint Remy de Provence am trecut pragul portilor vechi din secolul 14 care odinioara deschideau drumul in oras, iar acum sunt calea de acces in centrul vechi, plin de buticuri, terase si casute cu flori. Oraselul poate fi depasit de „legenda”, insa nu si imprejurimile. Va recomand sa nu ratati Les Baux de Provence, vechea cetate medievala, e la 15 minute de mers cu masina.

Cele mai frumoase locuri din Provence: Les Baux si Fontvieille

Daca nu aveti masina, mergeti la oficiul de turism, organizeaza plimbari prin zona. 

 

Salon de Provence: Provence de odinioara…

La cel mult o ora de Saint Remy e unul dintre cele mai vechi orase din Franta – Salon de Provence, orasul lui Nostradamus. Daca sunteti fani ai prezicatorului, ii puteti vizita casa, transformata in muzeu. Apoi rataciti-va pe strazile din centrul vechi. Sa dam o tura virtuala pana ajungeti acolo.

salon

Pentru ca Salon sta mandru intre Arles, Avignon, Aix en Provence si Marseille, a fost foarte important (strategic) inca din Evul Mediu. Chateau de l’Emperi e dovada. A fost ridicat in secolul 13, marit prin secolul 16, daramat aproape integral in secolul 18 (de data asta a fost de vina cutremurul, nu vreun razboi sau revolutie) si a fost refacut prin 1920. Odinioara scopul lui era sa vegheze si sa pazeasca zona, azi e muzeu. E deschis de Marti pana Duminica, e gratis pentru cei pana in 25 de ani, restul platesc vreo 5 euro. Sau cumparati biletul combinat – castelul si 2 muzee – 7,3 euro. Va recomand sa lasati masina jos, in piata, sus e mereu ocupat, iar in fata castelului parcarea este interzisa.

Intrati gratis in biserici – Saint Michel si Saint Laurent – si nu aveti cum sa ratati turnul cu ceas. Dar cred ca cel mai vestit obiectiv din oras e Fontaine Moussue:-p 

Oricum ar fi, la Salon nu-i nevoie de harta sau program, oraselul in sine e simpatic si nici nu-i foarte mare. Numai ca uneori poate fi destul de aglomerat, mai ales vara, cand e plin de turisti, si cand e zi de piata, adica mai mereu (au piata in fiecare dimineata de joi pana duminica). Noi mereu cand treceam prin Salon, spre alte locuri din Provence, ne miram de cat e de aglomerat. Daca stati mai mult in zona, puteti sa va opriti la oficiul de turism – se organizeaza excursii de o zi la domeniile viticole si la fermele din zona.

Salon de Provence mi s-a parut ceva mai dragut ca Aix, nu e atat de pretentios, e parca mai aproape de…Provence. Si are si o zona rurala ce merita vizitata, am tot zis ca mergem pe urmele ciobanilor si pe drumul vinului, dar nu am mai reusit. 

 

Si daca odinioara era important strategic, acum locatia sa il face perfect ca punct de plecare spre Provence. E la cel mult jumatate de ora de Aix, Arles, Istres, la cel mult o ora sunt Les Baux de Provence, Saint Remy de Provence, satele Luberonului, Fontaine de Vaucluse, Avignon, Marsilia, Tarascon, Nimes, Orange. Camargue e la cel mult o ora jumatate, cu masina.

Citeste si Aix en Provence si satele din jur