Bine, nu chiar infinit, ca e un lac, dar infinit de frumos (na, ca m-am scos). Weekend-ul asta am vrut iar sa dam o fuga la vecinul Luberon, dar ne-am sucit in ultimul moment si am ajuns in Verdon. De fapt a fost ceva de genul – m-am saturat de Luberonul ala al tau, hai in Verdon ca-i mai frumos! – dar am zis sa nu dau chiar tot din casa. Nu as zice ca e neaparat mai frumos, insa e diferit, si da, e mai spectaculos.

De fapt destinatia a fost Moustiers Sainte-Marie, un satuc superb, dar daca tot am ajuns in zona, am profitat de ocazie sa ne mai balacim o data in apa albastra.

Culoarea, albastru spre turcoaz, se pare ca se datoreaza faptului ca pe fundul apei e argila. Si tot cascand gura pe acolo am vazut si o placuta – lac artificielle, Electricite de France. Hopa! Deci da, e artificial. Barajul  a fost construit intre 1968 si 1973, initial apa trebuia sa inghita toata valea, inclusiv cele 3 sate din zona (Sainte-Croix, Bauduen si Les Salles), dar proiectul a fost modificat. Doua sate au scapat, unul (Les Salles) a fost reconstruit.

Eu stau si ma intreb cum ar fi aratat lacul ala daca ar fi fost respectat proiectul initial. Adica Sainte-Croix, pe care vroiau sa-l inunde, e la cateva sute de metri deasupra apei. Si deja lacul e urias, sunt 2 200 de hectare, al treilea lac din Franta, ca marime, 760 de milioane de metri cubi de apa, 150 de milioane de kilovati anual. Nu mai zic nimic de cat au distrus pe acolo pentru a produce electricitate…Zona e chiar frumoasa, si pe langa electricitate, produce si bani din turism.

Nu am vrut sa stam la plaja, e foarte cald zilele astea in Franta, cele mai calde zile de vara asta, asa ca am inchiriat o barca, la fel ca data trecuta, asta parca mergea ceva mai repede,  25 de euro o ora. Cea cu pedale costa intre 12 si 16 euro/ora, in functie de cate locuri are, o canoe intre 11 si 19 euro. Pot fi inchiriate si pentru jumatate de ora, doua ore, jumatate de zi sau o zi.

Plaja nu e cu nisip, ci cu pietre, pietre care sunt din belsug si in apa, cel putin la mal, asa ca niste papuci din aia cu care sa intri in apa sunt ideali acolo. Imi place ca exista si ceva umbra, sunt copaci pe mal.

Am mai fost la Sainte Croix, anul trecut, tot cam prin aceeasi perioada, dar atunci am uitat sa va arat satul. Sta sus, pe deal, parca se uita peste apa si peste stanci zicand – na, c-am scapat. E foarte mic, are doar o suta de locuitori, si m-a surprins ca e foarte linistit, in comparatie cu agitatia de jos, de pe plaja.

Am mai spus si repet, zona Verdon e superba pentru o vacanta. Are de toate: apa, plaja, sate provensale (unele frumoase rau), canion, lavanda (de la Moustiers spre Sainte Croix e plin, cred ca in iulie tot drumul e mov), ca sa nu mai spun ca e foarte aproape de platoul Valensole (cam jumatate de ora).

Cazarea cred ca e o problema, rezervarile trebuie facute din timp, zona e plina de turisti din toate colturile lumii. Data asta am observat foarte multi englezi. Sus, pe deal, sunt cateva buticuri ambulante care vand pizza (intre 6 si 12 euro), sandwich-uri (intre 4 si 7 euro), cartofi prajiti (2 euro), inghetata, apa, suc si altele. Parcarea, la fel, chin. Noi am avut noroc ca a plecat cineva si am parcat pe locul lui, dar era plin peste tot. Sunt parcari jos, langa apa, destul de multe, dar e august… Mai exista posibilitatea sa parchezi pe marginea apei sau in sat (e mic, insa erau citeva locuri libere, probabil pentru ca toata lumea se inghesuie cit mai aproape de plaja; satul e la 5 minute de mers pe jos).

 

Cum ajungi la Sainte-Croix du Verdon

Satul e la o ora de Digne les Bains, la o ora si un pic distanta de Aix en Provence, la vreo doua ore de Luberon (zona Gordes), la aproximativ o ora de Sisteron si Forcalquier si la o ora si jumatate de Marsilia (pe autostrada, nu prin sate). Data trecuta am mers pe traseul de pe langa lac, prin Gorges du Verdon, foarte frumos, dar mai lung si mai stresant, acum am mers pe autostrada. E o bucata de autostrada cu plata, in zona Aix, 4 euro.

Verdon: Provence spectaculoas?

Cel mai apropiat aeroport pare a fi tot Marseille-Provence, o ora si jumatate. De la Nisa sunt vreo doua ore. Sau cu avionul pana la Paris si de acolo cu TGV-ul spre Aix, apoi masina sau autocar spre satele Verdonului (cel mai bine legat de transportul public pare Manosque, intre Verdon si Luberon).

 

PS: am scris despre Verdon si satele sale si pe blogul Adevarul.