De cand cu Slovenia am prins gustul lumii subterane. Asa ca am zis sa “verific” si sub pamantul francez. Va recomand s-o faceti si voi daca ajungeti in Ardeche sau Cevennes, doua zone din sudul Frantei excelente pentru vacanta.

Prima oprire: Grotte de la Cocaliere, intre Ardeche si Cevennes. Spre deosebire de alte pesteri care te uimesc prin multitudinea de “statui”, Grotte de la Cocaliere te cucereste prin efectul format de “riul” care parca  serpuieste prin ea. Grota se oglindeste in apa asa ca ai impresia ca sub tine mai e o pestera. 14 grade, o ora de mers (cam grabita vizita ce-i drept), 8 euro intrarea. Intrati pe jos, iesiti cu trenul. Si…fara poze,  asa ca trebuie sa va duceti s-o vedeti.

IMG_0925.JPG IMG_0955.JPG

La jumatate de ora de mers cu masina e alta “poarta” spre fundul pamantului – Aven d’Orgnac. Si, spre uimirea si multumirea mea, e liber la poze.

IMG_1009.JPG IMG_1028.JPG IMG_1056.JPG IMG_1070.JPG IMG_1077.JPG IMG_1062.JPG

Fara blitz, v-ati prins. O multitudine de scari va duc tot mai adanc sub pamant. Dupa cateva minute intrati intr-un fel de catedrala subterana. Are chiar si o “orga” imensa din stalactite si stalagnite si “candelabre” uriase coboara din tavan. Apa patrunde in continuare in pestera asa ca la tot pasul sunteti martorii schimbarii peisajului. La sfarsitul vizitei grabiti pasul sa ajungeti in fata, linga balustrada, veti avea o supriza placuta cand se va aprinde lumina.

Aici e un pic mai rece, 11 grade, vizita dureaza o ora (de data asta nu mai e ca la maraton), iar biletul de intrare costa 10 euro si e valabil si pentru muzeul de preistorie. Pestera e mult mai intinsa, partea deschisa turistilor nu este foarte mare, dar e destul de impresionanta. Daca sunteti pasionati de viata subterana puteti vizita si “camera” deschisa speologilor. Dar pe linga programare din timp e nevoie si de rezistenta.

De la avena veti vedea indicatoare catre Gorges d’Ardeche si catre Pont d’Arc. Merita plimbarea, si va trebui sa ma credeti pe cuvant caci nu mi-a iesit nicio poza. Era deja tarziu, ne-am si ratacit, am ramas si fara benzina, nu puteam plati cu cardul…pfii, ceva frumos.

Un pic mai jos de Aven d’Orgnac se intinde Valee de la Ceze, o colectie de sate pitoresti pe care francezii le recomanda iubitorilor de liniste si natura. Gasiti aici informatii despre zona, sate, cazare.

Ardeche si Cevennes sunt un pic mai sus de Nimes si Avignon. Verdeata cat vezi cu ochii, apa care isi face loc printre munti, drumul ingust serpuieste si el printre munti si dealuri. Gasiti acolo de toate pentru toti – castele, sate made in Franta, peisaje care iti iau ochii, si daca sunteti sportivi, acolo e de voi, mai ales in Ardeche. Gasiti mai multe detalii aici.

Daca va plac pesterile, mai gasiti una din Franta aici si minunea din Slovenia, Postojna.