Centru comercial important in secolul al XII-lea, centru al lumii crestine in secolul al XIV-lea, centru cultural in secolul XIX, Avignon este si astazi unul dintre cele mai importante orase din Franta. Si unul dintre cele mai vizitate. Si, daca ma intrebi pe mine, unul dintre cele mai frumoase. Am fost de 3 sau 4 ori la Avignon si de fiecare data mi-a placut, de fiecare data am descoperit ceva nou, de fiecare data as mai fi stat, de fiecare data am zis ca revin.

Maretia din trecut se vede si astazi la tot pasul – zidurile incepute in 1355, pastrate aproape intacte, Palatul Papilor, contruit in secolul XIV, bisericile vechi de sute de ani, celebrul pod inceput in 1185 si distrus mereu de Rhonul furios…

IMG_1332.JPG IMG_1360.JPG IMG_1363.JPG IMG_5445.JPG IMG_5465.JPG IMG_5474.JPG IMG_5488.JPG IMG_7529.JPG IMG_7546.JPGIMG_5461.JPG

 

Avignon isi cucereste pe loc turistii pentru ca are cite ceva pentru fiecare – centrul orasului, inclus in patrimoniul Unesco, si muzeele pentru iubitorii de istorie, gradinile si strazile vechi pentru cei dornici de plimbari, o multitudine de terase pentru cei care apreciaza mancarea buna, teatrul si o multime de festivaluri pentru iubitorii de cultura, plimbari cu barca, pentru copii sau pentru indragostiti, zeci de magazine pentru amatorii de shopping.

Gasiti detalii despre obiective, preturi, si program AICI, nu va plictisesc cu ele. Mie mi-a placut sa ma plimb in nestire pe strazile de piatra. E adevarat ca eu am avut norocul sa trec pe acolo de mai multe ori, dar zau ca merita sa ii acorzi macar cateva ore doar pentru atmosfera – o cafea la o terasa cocheta, o leneveala pe malul apei, o plimbare spre nicaieri.

Preturile nu sunt chiar foarte mari, e mai scump in zona Marsilia, de exemplu, noi ne-am crucit ca am dat 5 euro pe doua cafele la Avignon in conditiile in care la Fos sur Mer, care e mic rau, am dat 5 euro pe un ceai.

Mie mi-a placut foarte mult Avignon. Este vechi, dar si nou, cochet, curat, linistit, dar si animat, la tot pasul te intalnesti cu … istoria. Interiorul Palatului Papilor nu m-a impresionat, exteriorul da. Urcati pe terasa (in stanga palatului) de sus se vede orasul. Puteti cobori pe ziduri pina linga celebrul pod. Si tot de acolo puteti lua barca sa treceti Rhonul, pentru o plimbare in parcul imens de vis a vis. Sunt doua posibilitati, una gratuita si rapida, naveta pentru localnici, doar va trece de pe un mal pe altul (detalii aici), si una cu taxa, o plimbare mai lunga, cu cina, info aici.

IMG_7538_fhdr

Daca va cazati in Avignon, puteti da o fuga pina la Les Baux de ProvenceSaint Remy de Provence, Tarascon, ArlesCamargue, Alpi, Orange, Nimes… Toate sunt la cel mult o ora de mers cu masina. Sau cu trenul, gara e la 10 minute de centrul orasului (nu gara TGV, aceea e mai departe). Si, in drum spre gara, puteti “vizita” magazinele, strada e plina de shopuri cu preturi pentru toata lumea.

Tot de la Avignon ajungeti relativ repede in Luberon si in satele Sorgue-ului, cel mult o ora, cu masina. Dar se poate si fara masina, orasul e legat de vecinii, mai mari sau mai mici, de autobuze si trenuri – bus catre Arles, Tarascon, Aix aici si aici; bus catre Pont du Gard, Uzes, Ales aici; bus catre Tarascon si Beucaire aici; bus catre Nimes aici; mai gasiti aici info despre autobuze. Pentru trenuri intrati pe site-ul SNCF, trenurile sunt mai scumpe, dar autobuzele chiar sunt ieftine in Franta.

In plus, oficiul de turism organizeaza plimbari prin satele din jur, spre lanurile de lavanda, sau spre Ventoux, Camargue, verificati site ul caci pentru unele e nevoie de programare in prealabil.

Cum ajungi la Avignon

Avignon e la maximum o ora si jumatate de aeroportul Marseille-Provence. E aeroport si in oras – Avignon Caumont – dar nu stiu sa existe curse directe, sau cu schimbare, din Romania. Acolo vin mai degraba curse din UK. De la Paris sunt trenuri si autobuze spre Avignon, verificati site-ul sncf.

PS. daca ajungeti vara, prin Iulie, nu uitati de festival