Imediat ce pui piciorul in cel mai vechi oras din Franta un amestec de oameni si de lucruri iti sare in ochi. Marsilia e un adevarat turn Babel. Francezii se amesteca cu strainii pe stradutele inguste. O boulangerie isi expune prajiturile gustoase intre un restaurant marocan si unul chinezesc. Paelia si ratatouille. Pizza si fromage. Biserici si moschei. Marche si bazar.

La fel ca Napoli, Marsilia trebuie vazuta …altfel. Nu e Paris, de exemplu. Adica e la fel de aglomerata, poate chiar mai aglomerata, dar centrul nu e atat de grandios ca cel al capitalei. E cel mai vechi oras din Franta deci si cladirile sunt la fel. Unele renovate, putine, altele in paragina. E, pe alocuri, murdar. Cu masina e chin curat. Strazile foarte inguste, orasul plin, parcarile putine. Dar…

Vechiul port, care a vazut orasul crescand, gazduieste zeci de barci si iahturi, dar si cateva restaurante care plutesc pe valurile Mediteranei. Tot in Viex Port gasesti si cateva hoteluri cochete. La cativa pasi de vechiul port se ridica semeata una dintre cele mai mari catedrale construite in secolul 19 – Cathedrale de la Major. Foarte frumoasa, intrarea gratis. Pastreaza banii, Rue de Rome si Rue Saint-Ferréol (care te duce, din magazin in magazin, catre Galeries Lafayette) le fac cu ochiul amatorilor de shopping.

Apropo de restaurante, atentie la program! Marsilia nu-i Parisul, aici fie mananci la program, fie te uiti in sus. Pranzul se serveste numai de la 12.30 /13.00 pina la 14.00, maximum 15.00. Apoi…ferme. La fel si magazinele. Duminica…zi de odihna. Nici mall-ul nu-i deschis.

marsilia6.jpgIMG_6618.JPG IMG_6644.JPG IMG_6645.JPG IMG_6646.JPG IMG_6681.JPG IMG_6685.JPG  marsilia.jpg

 

De sus, de pe colina, Notre Dame de la Garde vegheaza orasul. Musai sa mergi la biserica, e superba si poate fi vizitata gratuit. (vezi si Marsilia de sus)

Cu atata apa in jur nu ai cum sa nu fii tentat de plaja si de inot. Cassis e locul ideal. Nu am nimerit noi tocmai bine, luna august e plina cu varf. Am cautat parcare cred ca vreo ora. Peste tot era plin, singura sansa era sa plece careva. S-a ivit pina la urma. Deci locul e foarte frumos, dar nu in august, si cred ca si in iulie e la fel.

Plaja din Cassis era neincapatoare, om linga om, ca la Mamaia. Daca vrei liniste, mergi intr-unul din golfuri (les Calangues de Marseille). Poti ajunge la ele pe jos, lasa indicatoarele sa-ti arate drumul, cu masina personala, cu autobuzul, sau cu barca.

IMG_1813

Din portul din Cassis, din jumatate in jumatate de ora, pleaca barci spre golfurile Marsiliei (costa intre 12 si 40 de euro). Si din Marsilia barcile pleaca zilnic printre Les Calangues. Plimbarea dureaza minimum o ora, maximum trei, in functie de numarul de golfuri. Noi am luat o cursa de 3 ore, 26 de euro/persoana. A fost cursa mortii. Marea era foarte agitata asa ca ne-a zguduit bine. Si am coborat nu doar galbeni la fata, ci si uzi. Ne-am pus in fata, sa vedem bine.

Daca vrei sa vezi o priveliste de neuitat, mergi pe Routes des Cretes (de la Cassis spre La Ciotat). Drumul ingust sepuieste pe stancile inalte si urca tot mai sus. Trage pe dreapta din loc in loc pentru a admira de la inaltime orasele, marea, golfurile, insula Verde (atentie la indicatoare, daca bate vantul foarte tare drumul este inchis).

 

Tot din Marsilia trenurile vacantei – Cote Bleue, sau autobuzele, te duc spre alte locuri perfecte pentru plaja – Carro, La Couronne, Sausset les Pins, Fos sur Mer, Port de Bouc (aici plajele sunt destul de mici) sau Port Saint Louis du Rhone (plaja Napoleon este imensaaaa, din oras spre plaja sunt piste de biciclete, in plus de aici poti explora si Camargue/ am scris aici despre cum vezi Sudul Frantei cu trenul).

Am mai scris despre Cassis aici. Si despre Marsilia aici.