Beaulieu sur Mer a fost o alta surpriza a Rivierei franceze. Plin de vile incarcate de flori, sau scaldate de valurile marii, oraselul e chiar simpatic. Si zic de vile pentru ca ele sunt cele care iti atrag atentia imediat ce intri – niste case somptuoase, facute cu bun gust. Si orasul e celebru tot datorita unel vile: villa Kérylos.

Initial am crezut ca vila e veche de pe vremea vreunui grec. Gresit. Casa respecta intru totul modelul original, dar e relativ noua, a fost construita intre 1902-1908. E moftul unui om bogat. Théodore Reinach, arheolog, fiul unor bancheri veniti din Germania, casatorit cu o mostenitoare la fel de bogata. Pasionat de cultura si istoria grecilor acesta isi pune in cap sa construiasca o casa care sa respecte intocmai originalul. Modelul ales – casele ridicate pe insula Delos in secolul 2 inainte de Hristos. Cumpara terenul de pe malul marii si incredinteaza proiectul unui arhitect si arheolog francez, Emmanuel Pontremoli, indragostit si el de Grecia Antica. Kérylos arata exact ca o locuinta de lux din Grecia Antica, dar se bucura de confortul secolului 20, ascuns cu ingeniozitate.

b3.jpg b5.jpg b6.jpg b7.jpg

O usa impunatoare iti deschide calea intr-o curte inconjurata de piloni de marmura. Pe pereti iti atrag atentia niste desene decorative delicate. Casa e complet mobilata si fiecare obiect e o copie fidela a originalului si e facut manual, dupa metoda traditionala. La subsol a fost amenajata o galerie de sculptura. Iar pe pereti se intinde o adevarat lectie de istorie (vedeti voi cand ajungeti acolo).

Vila e foarte frumoasa si vizita s-a dovedit a fi una foarte placuta si interesanta desi eu initial am  fost cam neincrezatoare, nu prea tineam sa intram. Ca sa nu mai zic de locatie – casa alba sta pe malul apei, subsolul e aproape acoperit de valuri cand marea e furioasa, terasa iti arata o bucata buna din coasta de azur, gradina cu plante rare incepe de pe malul apei, din port.

Cladirea apartine acum Institutului Francez, Théodore Reinach era membru al institutului. E deschisa zilnic de la 10.00 la 18/19.00 (in lunile de vara e 19.00), cu exceptia perioadei noiembrie-februarie cand programul incepe la 14.00, nu si in weekend, atunci e programul obisnuit. Ceea ce e bine, ca noi am nimerit intr-o dimineata de duminica. Biletul costa 10 euro de persoana.

azur.jpg b2.jpg b9.jpg b11.jpg beaulieu1.jpg

 

La citeva minute (vreo 5 cu masina, vreo 20 pe jos) e alta casa celebra – Villa Rothschild, in Saint Jean Cap Ferrat. Programul e acelasi, biletul costa 12 euro. Doamna de la ghiseu ne-a spus ca daca vrem putem combina biletele, 18 euro pentru ambele, valabil o saptamana. Nu suna rau, numai ca mini vacanta noastra a tinut doar 3 zile. A trebuit sa alegem intre cele doua si am ales Kerylos. Vila greaca ni s-a parut mai interesanta decat cea italiana, pentru ca aici s-a construit dupa modelul unui palazzo, desi gradina celei de-a doua era foarte ispititoare. La fel si numele de Rothschild. Asta e, poate cu alta ocazie.

Bine de stiut – la sfarsitul lui mai e festivalul trandafirilor. Cred ca gradina e un vis atunci.

Villa Ephrussi de Rothschild/sursa: villa-ephrussi.com

Villa Ephrussi de Rothschild/sursa: villa-ephrussi.com

Dupa calatoria in timp ne-am mai plimbat un pic prin oras. Ne-au atras atentia parcul plin de palmieri, citeva restaurante dragute in centru, portul, si alte cladiri superbe. La un moment dat m-am intrebat daca in orasul ala exista apartamente.

Sunt si citeva hoteluri celebre pe acolo, cred ca vara orasul e plin de lume buna. Daca va tenteaza, gasiti hoteluri de toate felurile si preturile aici.

 

Utile: Cel mai apropiat aeroport e cel din Nisa. Autobuzul 100 va aduce din Nisa in Beaulieu. De acolo numarul 81 va duce la Saint Jean Cap Ferrat, iar 83-ul la Eze. Tot cu 100 puteti ajunge in Monaco sau Menton. Beaulieu are si gara, la 10 minute de vila greaca, deci si trenul e o solutie, verificati orarul aici.

Beaulieu sur Mer e la 20 de minute de Nisa si Monaco si la cel mult 40 de minute de Menton. Cred ca si vecinii Villefranche sur mer, Saint Laurent sau Cap d’Ail merita o vizita, mai ales vara (autobuzul 100 trece si prin ele, gasiti orarul aici).

beaulieu

PS: nu exista posibilitatea sa parcati langa vila, e pe o straduta mica, cea mai apropiata parcare e cea din fata parcului, de langa Casino (era gratis acum).