Printre lanuri de lavanda spre Valensole. Deodata drumul coboara putin, lanurile de grau stralucesc in soare si stiu pe loc de ce i se spune valea soarelui. Si apoi incepe urcusul. Pentru ca oraselul se numeste valea soarelui, dar e cocotat pe deal. Initial asezarea se afla cam la 4 kilometri de locul unde este acum. A fost mai apoi mutata din cauza invaziilor barbare. Numele a ramas, satul a urcat mai aproape de cer.

Dupa putin timp incepe sa apara cel mai inalt punct din Valensole, biserica Saint Denis. Case peste case, pentru ca Valensole e construit in trepte, si, deasupra lor, turla bisericii.

valensole1

Am parcat in centre ville. Era zi de piata, mi s-a parut mica si trista, poate am ajuns noi prea tarziu, asa ca am pornit spre “varful” orasului. Pe strazile inguste, printre casele vechi… Nu stiu daca asa e de obicei sau pentru ca urma festivalul lavandei, dar toate casele erau impodobite cu levantica. La aproape fiecare geam sau usa te intimpina un buchet mai mare sau mai mic de flori mov. Ca sa nu mai spun ca e plin de buticuri, ca totul e lila, ca peste tot miroase a lavanda. Pina si crucile din biserica erau facute din floarea mov .

Am admirat mai intai capela si apoi tot mai sus, spre biserica. Drumul nu e lung si nici nu-i foarte abrupt, deci a fost o plimbare placuta. Si de sus se vede toata zarea, plina de petece mov.

v oras 10.jpg valensole oras.jpg v oras 13.jpg calea lavandei valesnsole.jpg valensole3.jpg valensole4.jpg

 

La coborare, in fata oficiului de turism, imi atrage atentia un munte de levantica, adus probabil ca sa nu devasteze turistii campurile mov, iei cit vrei, platesti cit vrei. Nu am rezistat, mi-am facut si eu un buchetel. Unu mic, jur.

Am incercat si un restaurant, cel din centru, cu panoramique. Satisfacator, cel mult. Preturile sunt mai maricele ca prin alte locuri si nici oferta nu era foarte generoasa. Eu innebunesc cand vad friptura si frites…De astea pot sa fac si eu acasa. Ca sa nu mai zic ca ei maninca totul semi-crud. Nu, merci. Dar sa revenim la lucruri frumoase – Valensole:

 

v oras 6.jpg v oras 11.jpg calea lavandei 7.jpg valnsole oras.jpg valensole5.jpg valensole10.jpg

 

PS: Cum ajungi la Valensole – Valensole e la aproximativ o ora distanta de aeroportul Marseille Provence. De la aeroport exista curse directe catre Digne les Bains (capitala departamentului Alpes des Haute Provence) care e la vreo 40 de minute, cu masina, de Valea Soarelui (aveti aici programul trenurilor/autobuzelor).

Orasul si platoul Valensole sunt la o ora distanta de Parcul Natural Verdon.