Fară să vreau am ajuns la câteva târguri de Crăciun. Am avut musafiri zilele astea așa că ne-am plimbat un pic pe Coasta de Azur și pe aici pe la noi. Toate orașele și satele se pregătesc de Crăciun deci toate piețele centrale erau încărcate de ornamente, de tarabe cu produse tradiționale, de Moși, mai mari sau mai mici. Nisa, Monaco, Marsilia, Martigues, Istres, Palavas (pe asta l-ați văzut deja). Sper să vi le arăt pe toate până vine, pe bune, Crăciunul. Încep cu cel din Nisa pentru că acesta mi-a plăcut cel mai mult.

nisa2

Place Massena s-a transformat în piața Crăciunului. Toată suflarea din Nisa era adunată în jurul shopurilor pline de turtă dulce, mere coapte, cadouri sub diverse forme, castane coapte, vin fiert. Dar trebuie să precizez că cei mai mulți erau la standul cu stridii și șampanie. Că doar suntem în Franța.

Culorile și luminile se jucau pe clădiri. Un Nisa Eye mic se învârtea de unul singur, puțini se încumetau să urce în el, probabil pentru că era destul de rece. Ne-am adăpostit și noi sub cupola de lumini, la un vin fiert și o castană. Străzile din centru erau pline de globuri, de mini cascade de lumină, de draperii, candelabre și funde imense. Mi-au plăcut mult fundele alea ce atârnau deasupra străzii principale.

Palmierii de pe Promenade des Anglais erau și ei gătiți de sărbătoare. La fel și hotelurile care mărginesc promenada dintr-un capăt în altul. Frumoasă Nisa în preajma sărbătorilor, deși și traficul era tot festiv – oribil. Am pierdut o oră până am ajuns la hotel, mersul melcului. Dar ne-a trecut supărarea când am văzut orașul în lumina Crăciunului.

 

IMG_1441.JPGIMG_1446.JPG IMG_1447.JPGIMG_1629.JPGIMG_1449.JPG IMG_1460.JPG IMG_1471.JPG IMG_1473.JPG IMG_1474.JPG IMG_1628.JPGIMG_1630.JPGIMG_1434.JPG

 

Sărbătoarea a fost pusă în stand by la ora 21.00. Drumul printre standuri a fost blocat de garduri păzite de polițiști, comercianții au început să tragă obloanele, muzica a luat și ea o pauză, gata, e tarziu, o luăm de la capăt mâine. Asta ca să vedeți câta grijă și respect au autoritățile pentru oamenii care locuiesc în zonele unde se organizează diverse evenimente. Orice festival, concert, târg, se încheie la ora 23.00, maximum. Sunt total de acord, vă spune un om care, când merge în București, stă în centrul vechi și ascultă, până la 5 dimineața boxele diverșilor patroni puși pe făcut bani sau , de multe ori, muzica de la evenimente organizate de primăria București. No comment.

 

Citește și Vacanta la Nisa