Doamna asta nu doar viseaza, uneori isi mai si implineste cite un vis. Anul trecut visul s-a numit Coasta Amalfi (si ni l-a povestit si noua aici), anul acesta visul s-a numit Lefkada. Si desi e o doamna ocupata, stiu eu ca e, si-a facut timp sa isi imparta minunata vacanta cu noi. Nu de alta, dar nu mai scapa de gura mea. Si ce frumos povesteste ea despre Lefkada, Salonic, Meteora…Cum arata apa aia! Si manastirile de pe stanci! Asa m-a luat un dor de Grecia…(se pare ca Lefkada a fost hitul anului 2012, numai eu stiu vreo 10 persoane care si-au facut concediul acolo)
Din Romania in Lefkada se poate ajunge doar cu masina personala sau cu autocarul, nefiind chartere din cauza ca nu a fost o locatie promovata. Aici vin mai ales italienii, care ajung usor cu feribotul gratie apropierii, dar si nemti, englezi, chiar si australieni, insula fiind cunoscuta ca un paradis al surferilor in cateva zone ale sale.
Drumul dureaza cam 17-18 ore (cam 2200 km dus-intors) din Bucuresti,traversand Bulgaria, pe drumuri ca la noi, dar care arata mai multa saracie, si apoi spre Salonic in Grecia, de unde se merge pe drumul spre Ioanina, apoi spre Lefkas, orasul-capitala al Insulei Lefkada.
Noi am decis sa facem drumul cu o oprire peste noapte si la dus si la intors, undeva pe la mijlocul distantei, ca sa nu ne ia oboseala si sa mai si vizitam. Asadar, la dus am stat in Salonic, un oras port cochet, curat, cu multi turisti, unde criza nu era la fel de vizibila ca-n orasele mai mici de pe drum. Merita o plimbare spre piata centrala aproape de port, pe faleza unde valurile de un albastru patrunzator, asemanator cu cel al Mediteranei din zona Insulei Capri, se izbesc de aleea pietonala, dupa care vine soseaua, si se poate vizita Turnul Alb.
Pe seara recomand o oprire la una dintre zecile de terase ce dau spre mare pentru relaxare si pentru a incerca ospitalitatea specifica grecilor, pe care am intalnit-o peste tot: apa plata cu gheata fara limita din partea casei, unii ofera la final si o sticla din vinul casei, iar in functie de comanda mai puteti primi alte produse din partea casei. De exemplu, noi am luat o sticla de sampanie de 30 de euro, aproape la acelasi pret cu o sticla de vin, iar ei ne-au dat din partea lor o cutie de suc si apoi ne-au adus si un platou consistent cu cateva feluri de branza si de cascaval (au multe feluri,merita incercate), felii de salam, sunca de praga si paine prajita.
Am ales un hotel decent de 3 stele de pe strada principala, Egnatia, pentru ca era de tranzit, dar puteti incerca hotelurile de pe faleza, mai costisitoare, dar mai aratoase.
A doua zi am plecat catre Lefkada. Condusul in Grecia e o placere in cea mai mare parte, au autostrazi, chiar si prin munti, unde au tuneluri lungi si de cativa km. In jurul dupa-amiezei am intrat in insula prin Lefkas, situat in nord, si am traversat-o practic pana in orasul-sat Vassiliki, recunoscut pentru briza care favorizeaza windsurfingul, dar si pentru ca este mai animat fata de celelalte orase (sunt magazine de suveniruri, cofetarii din plin si multe restaurante si terase cu meniuri specifice zonei-peste, fructe de mare, Giros-un fel de saorma a grecilor, ieftina,vreo 2 euro si destul de buna, au si vreo doua terase-club de noapte, insa pentru shopping recomand Salonic) si un punct bun de plecare pentru a merge in locurile faimoase ale insulei. In Vassiliki plaja e micuta, se numeste Ponti Vassiliki, e ok, dar nu e spectaculoasa.
Avand masina, se poate ajunge aproape pe toate plajele insulei, dar e nevoie de cel putin 7 zile ca sa poti vedea tot si sa nu te ia oboseala. Noi am stat cinci zile pe insula si n-am apucat sa vedem tot, desi trezirea era la 8 dimineata.
Am mers a doua zi pe plaja Kalamitsi care a ramas si preferata noastra: apa de un albastru turcoaz pe care nu l-am mai vazut, aproape ireal, mai frumos chiar decat cel de pe Coasta Amalfi sau Capri. Cam asa e apa in toata insula care face parte din Arhipelagul Ionian, cu mici degradeuri sau intensificari. Am facut cam 20 de minute cu masina, mergand prin serpentine, pe o sosea pe care intra doua masini pe sens, asa se merge pe toata insula, fiind muntoasa, insa merita cand vezi cum serpuiesti prin munti avand marea in stanga sau in dreapta. Aici e o zona de parcare, costa 2 euro pe zi, insa se poate parca si mai sus pe drumul care, spre dupa-amiaza, se ingusteaza de atatea masini stationate pe ambele sensuri.
E si o zona de sezlonguri, printre stanci, pe pietris, insa se poate merge in stanga, printre stanci pentru a ajunge pe o plaja superba, cu nisip auriu si apa turcoaz. Atentie, pentru ca in mai toata insula intrarea in apa e cu pietricele (se gasesc acolo de cumparat papuci speciali, pentru cei foarte sensibili), dar e si abrupta, la 2-3 metri de mal apa deja trece de cap. Aici e destul loc pentru toata lumea, dar nu sunt sezlonguri si umbrelute, pe alea le-am gasit mergand dupa-amiaza pe plaja Kathisma,un fel de Mamaia de la noi, cu toate dotarile, inclusiv muzica tare, dar si foarte aglomerata, ceea ce nu ne-a placut.
In urmatoarea zi ne-am luat o excursie de la biroul local de turism cu un vas mare de croaziera-Makedonia Palace – pentru a face turul insulelor ioniene din jur,cu scurte opriri in mai toate din ele: Kefalonia, unde am si avut timp sa mancam, Ithaca, micuta, foarte frumoasa, cu aer istoric, apoi pe cele doua plaje faimoase unde altfel se ajunge cu masina insa trebuie coborate apoi 80, respectiv 300 de trepte prin soare. Asa ca noi am ales varianta soft. Ne-a lasat vaporul cam o ora pe plaja Porto Katsiki (80 de trepte), cu pietricele albe perfect rotunde, insa intrarea in apa e si mai abrupta, iar apoi am admirat de la cativa metri plaja Egremnoi (300 de trepte) pentru ca nu se putea trage vaporul la mal. Aici sunt cateva umbrelute, iar sus, in capul scarilor, e si un snack bar.
Am mers sa vedem insula Meganissos si grota unde se spune ca ar fi fost ascuns un submarin in cel de-al Doilea Razboi Mondial, apoi ne-au dus in jurul insulei lui Onassis, unde celebrul grec s-a casatorit si a locuit cu Jackie Kennedy. Aici nu se poate acosta, fiind proprietate privata, insa au oprit vaporul aproape de mal pentru cei care au vrut sa faca o baie. De aici am mers catre orasul-port Nidri al insulei Lefkada, care, desi nu are plaje deosebite, este mai cosmopolit, cu o viata de noapte mai intensa. Inteleg ca pe langa Nidri e si o cascada frumoasa, insa noi n-am mai ajuns.
In ziua urmatoare am vrut sa mai vedem inca o plaja si am mers pe Gialos, tot pe partea de vest a insulei,unde sunt cele mai frumoase plaje. Aici erau si zone cu umbrele si sezlonguri, dar plaja e lunga asa ca e loc si pentru cei cu cearceaf, care nu tin la comoditate si prefera o plaja pustie/semipustie. Singurul dezavantaj este ca sunt stanci in apa si se intra mai greu.
Ziua urmatoare am plecat, iar popasul a fost la Meteora, mai exact in Kalampaka,unde am urcat cu masina pe munte ca sa vedem manastirile suspendate, construite in secolul al XIV-lea si care inca mai folosesc scripetii ca sa urce si sa coboare provizii si alte lucruri. Pare de necrezut ca sunt oameni care locuiesc in manastirile suspendate pe muntii verticali, care tasnesc dintre copaci din loc in loc.
Ne-am intors in tara tot prin Salonic, pentru shopping, insa cine mai are timp poate sa mearga la Muntele Olimp, spre Halkidikisau in sud, spre Atena.
Pe scurt, drumul e destul de lung si merita facut cu escala de o noapte. In insula e mai bine sa stai ori in nord-vest, ori in sud, sud-vest, pentru a vizita plajele faimoase din vest si pentru a da mai putin pe cazare – noi am negociat acolo, in sezon-august, 45 euro camera chiar in port, cu tot ce trebuie si vedere la mare, iar in Salonic si Meteora am rezervat cu 40 de euro pe noapte. Incercati preparatele lor- tzatziki, giros, souvlaki, musacaua, branzeturile pe gratar sau prajite, placinta Kefalonia etc. Si mergeti cu masina ca altfel e pacat, sunt multe de vazut si nici nu e mare insula,in jur de 35 km de la nord la sud. Benzina ne-a costat, in patru, cu totul, in jur de 1600 de lei, restul bugetului se face in functie de locatie, mancare si distractii. Dar se poate face o vacanta ok in Lefkada cu 1200 de euro in doi.
Enjoy Greece!
PS: Cazare – Oana a găsit cazare pe loc, s-a dus în port și a găsit ce a vrut dar a uitat cum ii zice. O amică a stat AICI, i-a plăcut, și nici nu-i scump, alta AICI, a scris la ea pe blog despre vacanța în Lefkada, alta s-a cazat AICI.
Si, zice Oana, GPS ul nu e de mare ajutor pe acolo, harta si indicatoarele sunt sfinte. Deci harta (sursa:greeka.com):
Are si Grecia farmecul ei! Plajele astea arata splendid, la fel ca si culoarea marii. Mie mi-ar place sa vizitez Atena totusi…e un oras plin de istorie si apoi locurile mai putin umblate…Lefkada pare interesanta din puctul asta de vedere :p…parca nu se duce toata chiar toata lumea buluc acolo, sau cel putin n-am auzit :))
si ce farmec!eu asa m-am mai duce macar o data:) si cand am vazut pozele Oanei (nume de scena Lady T :D) m-a luat o jale si un dor…Atena mi-a placut si mie desi e super aglomerata
Lefkada sau Cipru au fost hiturile verii, si eu stiu vreo 5 persoane care au „vacantuit” in Lefkada si cam tot atatea prin Cipru… în rest Romania a fost baza pe 2012, ceea ce oarecum ma bucura 🙂
in Cipru nu stiu sa fi fost vreo unu dintre ai mei. Lefkada, la greu. macar pe criza sa mai vedem si noi Romania 🙂
super vacanta ati avut doamna :)) si chiar ca ne-ati facut dor de grecia
eu numai cat ma uit la apa aia …ma apuca asa un dor de Grecia…si parca m-ar tenta un pic si Meteora