Dacă plajele m-au dus cu gândul la Tailanda, plimbările prin sate, printre dealuri pline de maci, munți pitici asaltați de tufe colorate, livezi de măslini, case urcate pe stânci, mi-au adus aminte de Provence. 

Are Naxos niște sate minunate și aș fi vrut să am timp să colind mai multe, sau să ajung măcar în cele mai cele, înconjurate de grec pe hartă, ne-am mulțumit cu 5. 

Halki (sau Chalki)

Deși e cunoscut pentru casele vechi (e fosta capitală a insulei), uleiul de măsline și kitron (un fel de lichior de lămâie, de 3 feluri, alb, verde, galben), pentru noi a rămas satul în care am reușit, după o oră de stat la o coadă virtuală, să luăm bilete la Rolling Stones. Ne-am oprit în prima cafenea și am întins un suc de portocale până am pus mâna pe bilete. Și apoi am sărbătorit cu o plimbare prin sat. Chalki e la 16 kilometri de Naxos town, temple of Demeter e la 15-20 de minute, cu mașina, la cel mult 10 minute e Panagia Drossiani, cea mai veche biserică din Naxos.   

Filoti

Case năpădite de flori și căpșuni dulci. Pentru noi. Pentru alții, poate cel mai vestit sat din Naxos (deși am văzut altele și mai drăguțe) și calea spre muntele Zas. Drumul spre Zas mi-a cam dat emoții, e foarte abrupt, îngust, te rogi să nu vină vreo mașină din sens opus, și urcă destul de mult, pe alocuri fără parapeți, se oprește într-o parcare și de acolo începe urcarea spre vârful muntelui, dacă te ține (cam o oră și un pic), sau spre peștera lui Zas, dacă ești mai comod sau pe fugă (aproximativ 20 de minute). Dacă ești blond, ca mine, și pleci în șlapi de la hotel (eram setată pe modul plajă, că asta făcusem în ultimele 4 zile), te așezi pe pietrele cu vedere la văi verzi și mănânci căpșunile cumpărate din Filoti și spălate la izvorul cu apă rece de la baza muntelui.   

Apeiranthos

Poze cu măgarul și greu la deal, cu soarele-n cap. Măgarul livra brânză la taverne, când nu făcea poze cu turiștii, cred că era cel mai fotografiat măgar din Naxos, iar urcușul merită efortul (foarte mic, mă alint), se vede fain de sus, satul e urcat la 600 de metri altitudine, la poalele muntelui Fanari. Apeiranthos pare numai bun de trekking, pe dealurile din jur, se laudă cu 5 muzee (atenție, sunt închise la amiază), mi-au plăcut mult străduțele înguste, flancate de case vechi, și e plin de terase cochete. 

Koronos

Cele mai bune păstăi mâncate vreodată, brânză de Naxos să te saturi și cam atât, că de emoție c-am mâncat atât de bine n-am mai vizitat nimic, ba am uitat să fac și poze. Nu-i cel mai drăguț sat din insulă, dar dacă vrei o masă ieftină și bună, nu-l rata. Matina’s se cheamă taverna, ne-a recomandat-o patronul hotelului – mâncare ca la mama acasa, fac câteva feluri zilnic și dacă mai prinzi bine, dacă nu, nu, nici meniu n-au, că nu-i nevoie. Am cerut o salată grecească, tzatziki, păstăi în sos de roșii, pâine pe săturate, un suc de portocale, am cerut nota și ne-au adus prăjituri din partea casei, nu și nota, oare lăsăm cât vrem?, ne-au mai adus niște apă, de la izvorul ce susura de zor în spatele nostru, am cerut iar nota, parcă nu voiau să ne mai lase să plecăm, adevărul e că nu era rău deloc acolo, și cand am văzut 20 de euro am zis că nu-i posibil. Om fi avut noi doar 3 feluri, da erau porții sănătoase. 

Apollonas  

Case albe cu obloane albastre, o bucată de plajă, mare isterică și mai ales peisaje de revistă. Drumul de la Apeiranthos la Koronos e de vis. De la Koronos la Apollonas e și mai și, căci cu cât urci pe hartă cu atât e mai spectaculos. Doar că proporțional cu altitudinea scădeau gradele și se isteriza vântul. Am plecat de la mor de cald și-am ajuns la nu mai pot de frig! E foarte faină zona, au și câteva plaje, și în sat, chiar lângă tavernele de pe malul apei, dar mai ales pe lângă, printre stânci. Am fi vrut să stăm mai mult, dar ne prindea noaptea și trebuia să ajungem înapoi în Naxos town, vreo 2 ore de condus lejer, cu ochii la peisaj.  

Cred că și din acest motiv mi-a plăcut Naxos mult de tot, că pe lângă plaje geniale, am găsit și sate cocoțate pe stânci, trasee prin munți, unele cu adrenalină, altele cu priveliști demne de Provence sau Coasta Amalfi, dealuri verzi, livezi de măslini, lămâi încărcați cu fructe, izvoare cu apă rece, spre deosebire de Mykonos unde satele, și mai ales drumul printre ele, erau cam plicticoase. Și peste tot au trasee de trekking și hiking, aproape toată insula poate fi făcută la picior. Ne-a mai recomandat grecul Melanes, Sagri, Moni, Stavros, Kouros (ambele, că-s două), dar când să le vezi pe toate?!   

N-am uitat de Naxos town, simpatic foc și numai bun ca punct de pornire spre restul insulei, aproape de plaje, dacă n-ai chef de colindat într-o zi, St George, cea mai cunoscută plajă din insulă, e la 10 minute de mers pe jos de centrul vechi. Dar cei mai mulți nu se cazează în centrul vechi, sunt puține hoteluri căci e destul de înghesuit, e plin de vile și hoteluri lângă plajă. Chora, sau Naxos town, nu-i mare, dar e destul de ofertant – poți colinda orașul vechi (e interesant, diferit de Chora din Mykonos, de Oia și Fira, o să vezi când ajungi), poți face o plimbare spre Portara (ruinele templului lui Apollo), poți lenevi la plajă, portul e ticsit de terase cu prețuri bune, tot în port găsești și bărci de închiriat, sunt magazine peste tot. Total opus față de Mykonos town, cosmopolit și aranjat, Naxos town e foarte simplu, pare un sat de vacanță.   

Plajele din Naxos 

Prețuri de Naxos 

  • mic dejun: 3,5 – 5 euro
  • tzatziki: 2,5-4 euro
  • salata grecească: 6-7 euro
  • pizza: 10 
  • pește/fructe de mare: 8-15 euro
  • gyros: 2 euro
  • Mythos (mare): 3-3,5 euro 
  • vin: 8-12 euro (vin de Naxos, că au și vii, nouă ne-a plăcut, e bun)
  • meniu pește/calamari+cartofi+salată+vin: 14/10 euro 
  • meniu gyros+salată grecească+suc/pentru 2 persoane: 19 euro
  • meniu souflaki+salată grecească+1/2 vin de Naxos/pt 2 persoane: 14 euro

Sunt doar câteva exemple, ca să-ți faci o idee, porții serioase, nu ca-n Mykonos sau Santorini, compară listele de prețuri ca să vezi diferența. Să nu uit, în Naxos town, dacă vrei să mănânci bine și ieftin, recomand Boulamatsis, în port, aproape de locul unde trage feribotul. Fără fițe, un fel de împinge tava, dar foarte gustos, și oameni foarte drăguți. Am lăsat 21 de euro pentru 3 porții uriașe, n-am putut mânca tot, 2 Mythos mari, 2 cafele și desert din partea casei. Mai peste tot în Naxos oamenii aduceau iaurt cu miere/dulceață sau o prăjitură, kitron, ceva din partea casei, cum făceau toți grecii odinioară. Și spre deosebire de Mykonos și Santorini, peste tot am avut impresia de relaxare, nu te stresează nimeni, nu-i aglomerat, oamenii zâmbesc, salută, dacă mai știi și câteva cuvinte în greacă, de-al lor ești!   

Am stat la un hotel la doi pași de plaja St George, 45 de euro pe noapte cu mic dejun inclus (mic dejun mare, ca la greci). N-am avut nicăieri probleme cu parcarea și fu gratis peste tot. Am ajuns în Naxos cu feribotul, din Mykonos, 19 euro/persoană, cu Fast Ferries, aproximativ o oră și 15 minute (sunt mai multe companii, durata e cam la fel, prețurile diferă), bilete luate din port în ziua plecării, se pot cumpăra și online. Din Naxos poți pleca spre Paros, Ios, Koufonisia, Folegandros, Milos, timp să ai!, noi am luat barca spre Santorini, cu peripeții, cum altfel?!

Va urma 🙂