Naxos a fost legătura dintre Mykonos și Santorini, pe principiul să nu merg prea mult cu barca și să vedem și o insulă verde. El voia s-o sărim, eu țineam musai să ajung și acolo. Bine, treacă, stăm o noapte…Am stat trei, că doar eu am făcut programul, și ne-a plăcut Naxos atât de mult încât vrem să ne întoarcem – crezi că o lună ne-ar ajunge?! Morala: e bine să mai asculți și nevasta din când în când.
Mi-a picat cu tronc Naxos imediat ce feribotul s-a apropiat de port. Podul ce leagă Naxos town de ce-a mai rămas din templul lui Apolo e genial. Să vă duceți să vedeți apusul acolo, ne-a zis patronul hotelului, eu zic să vă duceți oricând (deși în mijlocul zilei o să vă bată soarele-n cap bine de tot), se vede orașul în toată splendoarea.
Nici n-am coborât bine că ne-au luat în primire niște omuleți ce vânturau chei și poze, cam ca la Eforie Nord așa, cazare, cazare, ieftin! Și chiar era ieftin, unii aveau camere și cu 20 de euro pe noapte, dar noi rezervasem deja hotel așa că ne-am îndreptat spre plaja Saint George (Agios Georgios). Cred că am mers cel mult 15 minute, că erau unii care se plângeau că-i departe hotelul de port, că ai nevoie de taxi, prostii, dacă nu călătorești cu toată casa după tine, mergi lejer, ba au și ceea ce rar am văzut la greci – trotuare!
Kalimera, avem o rezervare…Luați loc la masă, ne zice grecul în timp ce întinde harta insulei și agață un pix. Înainte de chei și orice alte discuții despre rezervare sau bani, am făcut un tur de Naxos, mi-a plăcut chestia asta, că gazdele au fost un fel de ghizi, și-n Mykonos fu la fel, să vă arăt cele mai faine plaje, ce sate să nu ratați, unde mâncați bine…Uitați de Mykonos! Aici mâncarea e bună, porțiile-s generoase și prețurile decente. Și avea mare dreptate. Un singur regret am avut în Naxos (pe lângă că nu stăm mai mult, asta se înțelege de la sine), că nu putem mânca mai mult! Cum fac unii de mănâncă de trei ori pe zi?! Cum?! Aveau ăia la hotel un mic dejun de pomină! În fiecare dimineață grecul își expunea cu mândrie marfa, în timp ce înjura cu foc Uniunea Europeană – omletă cu legume, plăcintă cu spanac, brânză de Naxos, brânză în ulei de măsline (alea cu spanac și brânza au fost preferatele mele, aș fi mâncat non stop), iaurt, vreo 7 feluri de gem – făcute de mine!, zicea grecul, mândru nevoie mare, vreo 3 feluri de prăjituri…dezmăț de la prima oră. După treaba asta, pe la orele amiezii ne opream la un restaurant și seara ne văităm că am mai mânca ceva, dar nu mai putem! Nu mai intră! Probleme serioase…
Naxos e de patru ori cât Mykonos și Santorini așa că am închiriat o mașină. Se poate și fără, evident, sunt autobuze locale (și tururi), însă sunt destul de rare și distanțele nu-s chiar scurte, așa că dacă vrei să vezi mai multe locuri, mașina sau scuterul sunt cea mai bună soluție, mai ales pentru sate, nu doar că drumul printre ele e de poveste, dar sunt și destul de multe. Însă să lăsăm satele pentru episodul 2, să mergem mai întâi la plajă, căci are Naxos niște plaje minunate! Și în cazul în care au mustăcit fanii de Tailanda când au citit titlul, atașez dovezile:
Chiar mă gândeam, când leneveam la Glyfada, pe nisipul fin, singuri singurei pe o fâșie ce părea interminabilă, că parcă-s pe o insulă din Tailanda. De fapt scurta noastră perindare prin Ciclade, cu ferry, cu autobuzele locale (doar în Naxos am luat mașină), cu rucsacul în spate, mi-a adus aminte de călătoria prin Asia de S-E.
E plin Naxos (așa-i spun ei orașului principal, Chora) de firme care închiriază mașini, prețurile sunt la fel peste tot, de la 20 de euro pe zi. Noi am zis că mergem la europcar, firmă serioasă, ya right, ne-au dat un hârb, mă mir că n-am rămas prin serpentinele din munți, cred că toți turiștii din Naxos aveau mașină mai răsărită ca a noastră. Data viitoare ne ducem la o firmă locală. Benzina mi s-a părut cam scumpă prin insule, 1,7 euro, 1,8, chiar 1,9, și musai să ai cash, nici când am luat mașina n-am putut plăti cu cardul. Valabil și în Mykonos și Santorini, foarte rar au acceptat plata cu cardul (aș zice eu ceva despre criză, buget, UE și FMI, dar mă abțin).
Cele mai faine plaje sunt între Chora și Agiassos. Noi eram cazați în Chora așa că am făcut drumul înapoi, de la Agiassos Bay la St George, asta după ce-am bâjbâit după Sanctuarul lui Demeter – nu-i prima oară când google maps și grecii se bat cap în cap, mapsu vede drum, dă-i înainte, grecul nu-i de acord, a pus de o casă. La Agiassos am fost doar în trecere, e mai stâncos terenul, și în apă și pe lângă, în schimb următoarele – Pirgaki, Alyko, Glyfada și Kastraki sunt grozave. Urmează Mikri Vigla, unde musai trebuie să mergi dacă ești amator de paragliding sau windsurfing, apoi Parthena, Plaka, pe care le-am sărit, Agios Anna (unde ai șanse să găsești, ascuns printre stânci, un colț doar pentru tine), Agios Prokopis (mai puțin sălbatică, multe sezlonguri și restaurante) și probabil cea mai aglomerată plajă din Naxos – Saint George. Nu doar că e uriașă, dar și apa e mai mică, de aia e plin de copii, și mai caldă, e într-un fel de golf.
Cele mai multe plaje sunt la liber, rar găsești vreun șezlong, și dacă-l găsești e gratis (cu condiția să consumi ceva de la bar) sau plătești 5 euro (2 șezlonguri + umbrelă/în Mykonos cele mai iefine erau 15, în Santorini 7). Și, după cum probabil ai observat din poze, totul e simplu, fără briz-brizuri, de aia ne-am îndrăgostit noi de Naxos (nu mai zic de mâncare, se știe deja că dragostea trece prin stomac :D). La jumătatea lui Mai era liniște și pace, la St George și la Prokopis ce erau mai mulți omuleți, probabil că vara e mai aglomerat, dar pot să bag mâna-n foc că, dacă vrei, găsești plaje semi-pustii, sau măcar un colț de nisip între stânci. Naxos nu-i atât de turistică, ca vecinii Mykons, Paros sau Ios, și e și mai mare, e loc pentru toată lumea.
Toate plajele pomenite mai sus sunt una în continuarea celeilalte deci, dacă te ține și ai timp, pot fi făcute la picior, de fapt toată insula e așa, sunt trasee de hiking și trekking peste tot. Mi-ar fi plăcut să ajung și la cele din Nord, nu-s indicate pentru plajă și înot, dar cred că arată înt-un mare fel, strecurate printre stânci și golfuri. Am zărit un pic din ele în drum spre Apollonas, cocoțat în colțul nordic al hărții, la 36 de kilometri de capitală.
Satele din Naxos și o listă de prețuri, să știi ce te așteaptă: Naxos, ca-n Provence
Foarte fain articolul, vine la fix pt mine! Cand am planificat vacanta in Grecia nu am gasit nimic despre Naxos in blogosfera romaneasca. O conferinta la Atena in septembrie ne-a stricat planurile pt vacanta la ocean (Spania sau Portugalia again), asa ca am pus degetul pe harta sa alegem o insula pe care sa ajungem direct din Atena. S-a nimerit sa fie Naxos, cea mai verde dintre ciclade si cu plaje aproape ca la ocean, cel putin asa mi s-au parut mie uitandu-ma pe Google si Youtube 😀 Acum sunt tot mai convinsa ca n-o sa fim dezamagiti 🙂 Astept cu nerabdare si articolul despre satele din Naxos!
asa zic si eu, nu veti fi dezamagiti. oricum, acum chiar is curioasa, astept feedback de la fata locului 🙂
Imi facusem alte planuri,dar vad ca situatia geopolitica se pune de-a curmezisul lor 🙂 Fara masina pot sa ma descurc? De mers pe jos merg oricat,dar cu plaja imi e neclar! Nu vreau cu inghesuiala si copii dar nici fara umbrela(sau alta forma de umbrire ) parca nu merge. Mi-a placut mult de cand ai scris prima oara de ea si as vrea sa ma lamuresc daca ne potrivim 😉
se poate si fara masina – intra pe site ul ktel (autobuzele lor) si vezi ca au programul acolo, sunt busuri catre plaje si sate, statia e langa port. tot langa port e o firma ce are tururi cu autocare. sunt si ghizi care au masina, te duc ei unde vrei.
fara umbrire e cam greu, ca i cald rau 🙂 au atat de multe plaje incat n-ai cum sa nu gasesti una sa ti placa. in mai, cu cat te duceai mai mult spre partea opusa de Naxos town, cu atat era mai liber – poza aia cu umbrele albastre, de ex, e din Pyrgaki. plaja mare si un colt cu cateva sezlonguri
Am asa un dor de mare de ceva vreme ca ma mir si iar ma mir :)) Pozele tale nu fac bine acestui dor ce nu ma lasa… oricum, Grecia pentru mine este o destinatie foarte necunoscuta. Am fost doar in Corfu cu… 7 ani în urma (OMG!) si desi foarte faina insula, tot nu m-a lamurit ca Grecia nu-i asa departe cum mi se pare mie. Sper sa pot recupera candva 😉
Mi-a placut mult articolul tau. Vreau sa merg in ciclade, in septembrie. Imi doresc de vreo 4-5 ani sa vad acese insule, doar ca, in ultimii ani am avut concedii de 6-7 zile si stiam ca pentru a vedea insulele ciclade am nevoie de mai mult, cel putin 10 zile. M-am indragostit de Naxos doar din ce am citit pe net, din imaginile pe care le-am vazut si desi nu e foarta cautata ca alte insule grecesti am stiut ca este o destinatie care nu trebuie ratata.Planul meu este – la dus Bucuresti – Atena- Mykonos, stat 2 zile Mykonos, apoi Paros 2 zile, din Paros sa trec in Naxos vreo 3 zile si apoi Santorini 2-3 zile si ne întoarcem acasa din Santorini.
Ma intereseaza la ce hotel ati stat in Naxos si cu ce linie maritima ati mers dintr-o insula in alta. As vrea sa intru pe saitul lor sa fac o simulare in perioada in care vom merge noi pentru a vedea preturile Mykonos- Paros, Pros-Naxos, Naxos-Santorini. Stiu ca preturile la ferry nu sunt tocmai mici, suntem si 4 persoane.
Multumesc mult si iti doresc multe vacante frumoase !!!!
Multumim! La fel! 🙂
Hotelul e Galini, din Mykons in Naxos am mers cu Fast Ferries, erau cei mai ieftini, din Naxos in Santorini cu Sea Jets. Din Mykonos am luat biletele inainte de a pleca, din port, pentru Santorini fu mai complicat, era greva, totul dat, am gasit la o agentie, am avut noroc. Sfatul meu este sa verifici si datele, ca de exemplu din Naxos in Santorini sunt zile cand merg doar doua companii si zile cand circula toate. Noi am verificat pe tickets.ferries.gr, dar te sfatuiesc sa verifici si la fiecare companie in parte.
Buna,
Super interesant articolul.
Intrebari:
– ati zburat pana in Mykonos?
– hotelul Galini in Naxos?
– se poate face cu masina din Bucuresti?
Merci mult
Buna, Andrei. Am zburat Londra-Mykonos, am luat ferry spre Naxos, apoi ferry spre Santorini si avion Santorini-Londra.
Da, Hotel Galini, Naxos.
Sunt si feriboturi mari, care transporta masini, deci cred ca se poate si cu masina, din Piraeus, Rafina sau Lavrio.