Eram cu pata pusă pe insulele grecești de multă vreme. Ținta inițială era Santorini, dar, dacă tot mergem, în sfârșit!, să nu stăm numai un weekend, să mai vedem o Cicladă, două, în loc de zbor Londra-Atena am luat la puricat zborurile directe spre insule și așa am ajuns în Mykonos.
Am avut noroc de vreme bună, vântul care scutură insula binișor mai tot timpul era și el în concediu, am nimerit la câteva taverne cu mâncare bunicică, mi-au plăcut morile de vânt, mica Veneție și labirintul dintre casele albe încărcate de flori colorate și parfumate din Chora, dar nu pot să zic vaaai, mor după Mykonos, m-aș mai duce! Inevitabil o compar cu Naxos și Santorini și din păcate tot inevitabil Mykonos pierde, aproape la toate capitolele.
Reclama e sufletul comerțului și Mykonos e exemplul perfect, ca și Ibiza de altfel (cu care mi s-a părut că seamănă) și ca multe alte locuri din lumea asta care au știut să se vândă. Insula e vestită în toată lumea pentru viața de noapte și pentru plaje. Cu viața de noapte nu prea am treabă, deci nu mă bag – cluburile erau închise în mai, nici nu vreau să-mi imaginez ce-i vara pe acolo – dar o să vă fac un tur al plajelor care, spre bucuria mea, erau semi goale, chiar dacă străduțele din Chora erau ticsite seara.
Plajele din Mykonos
Preferata noastră a fost Agrari, la care am ajuns din întâmplare, curioși să vedem ce-i după stânca aia care pune capăt plajei Elia. Elia e faină, nimic de zis – nisip, curățenie, liniște – dar Agrari e mai pe gustul nostru. Elia e mai fițoasă un pic (ca să nu mai spun c-am plătit 25 de euro pe 2 șezlonguri și o umbrelă, cele mai scumpe din Mykonos!), Agrari e mai rustică, doar o bucată mică e ocupată de șezlonguri, restul e la liber. Nici restaurantul nu-i rău, au prețuri decente și o grădină superbă!
După Elia/Agrari, urmează Super Paradise, la care n-am fost, și apoi Paradise. Probabil că Paradise e cea mai aglomerată plajă din Mykonos, mi s-a părut că seamănă un pic cu Mamaia noastră – muzică, cluburi, petreceri – știam din start că nu-i de nasul nostru. În Mai fu ok, că plaja nu-i rea deloc, dar nu cred că m-aș duce pe acolo în plin sezon. Mergem mai departe pe harta și urmează Paraga, Agyos Anna, Platis Gialos, Psarou, pe care le-am sărit, și apoi, la nici 10 minute de Chora, Ornos. Orașelul nu mi s-a părut cine știe ce, plaja e prea aglomerată pentru gustul meu, și nu mă refer la oameni, că erau puțini, ci la șezlong lângă șezlong, e și o bucată la liber, ca peste tot în Grecia, dar cred că vara e ticsită. Și parcă și prețurile erau mai măricele, comparat cu Paradise și Elia. Am observat însă, când am căutat cazare, că cele mai multe hoteluri erau în Chora (Mykonos town) și Ornos, sau Kalo Livadi și Ano Mera, fosta capitală a insulei. Dacă ai mașină, poți sta oriunde, dacă depinzi de transportul în comun, Mykonos town e cea mai bună variantă.
Mai sunt câteva plaje după Elia – Kalafati e cea mai vestită, gard în gard cu Kalo Livadi – și unele în Nord, unde se pare că e mai rece, că de acolo vine vântul, unii spun că la Ftelia poți chiar face surf (mă îndoiesc), și dacă ajungi în Nord, zice gura lumii că merită să urci la farul Armenistis. În rest…case albe ce la un moment dat par toate la fel, flori colorate, magazine cu haine super draguțe, dar și cam scumpe, dealuri uscate, bătute de vânt și arse de soare… Încă un lucru care nu ne-a plăcut, totul pare făcut special pentru turiști, restul…Dumnezeu cu mila. Și, ca mai peste tot în Grecia, nu prea poți să mergi pe jos, deși distanțele sunt foarte scurte, nu există trasee pentru pietoni, trebuie să mergi pe aceleași străzi pe care circulă mașinile și autobuzele, destul de înguste.
Îmi zicea o colegă că a fost acum vreo 4 ani în Mykonos și i-a plăcut la nebunie, vrea să meargă iar vara asta, au niște plaje super faine! Noh, dacă vrei plajă, nu te duci în Mykonos, părerea mea. În schimb, dacă îți plac aglomerația și petrecerile, acolo e de tine.
Prețuri de Mykonos
După câțiva ani de Londra puține locuri din lumea asta ți se mai par scumpe. Abia când am ajuns în Naxos ne-am dat seama câți bani am aruncat în Mykonos. Și nu vorbesc de restaurantele din Little Venice unde ne-au picat ochii pe un platou cu pește de 120 de euro! (120 de euro?! Wtf?!), ci de locurile cu prețuri normale, cele mai multe din Chora, că pe acolo ne-am făcut veacul. Totul e mai scump ca la alții, de la mâncare până la suveniruri. Până și Santorini a părut ieftină pe lângă Mykonos
Mykonos town:
- startere: 4-14 euro, depinde de loc, în general cam 8 euro
- souflaki de pește: 19
- Gyros, souflaki, în pita: 6,5
- souflaki platou 2 persoane: 30-40 euro
- tzatziki: 6-8 euro
- uzo: 4 euro paharul/9 euro sticla
- bere mică: 3,5/mare 5
- cocktail-uri: 10-14 euro
Paradise Beach:
- cafea: 3,5 euro
- bere mare: 4,5
- pizza: 10-12 euro
- pește, fructe de mare: 11-18 euro
- gyros, în pita: 3-5 euro
- Desert: 3,5-8 euro
- self service: 10 euro felul principal, 5 euro garniturile
- 2 șezlonguri+umbrelă: 20 de euro
Mă așteptam să fie scump la plaja Paradise, dar nu, chiar fu decent, la Elia o bere mică era 5 euro, iar la Agrari am dat 21 de euro pe 2 cafele, o salata grecească și o porție de pește. În general nu prea scapi fără minimum 30 de euro, 2 persoane, că porțiile-s mici, asta la restaurant, că dacă te dai în vânt după gyros și souflaki, în pită, e mult mai ieftin. Căci da, se poate vizita Mykonos și cu bani puțini, ca orice loc din lumea asta de altfel. Noi am plătit 54 de euro pe noapte la un hotel simpatic, la vreo 15 minute de centrul vechi, cu mic dejun inclus, erau și mai ieftine, erau și mai scumpe, e și camping, la Paradise și Paraga.
Mykonos cu autobuzul
Am fost avertizată, înainte de a ajunge, dar și la hotel, că transportul lor în comun nu-i grozav, că taxi-urile sunt puține (30 sau 40 pentru toată insula), că e mai bine să închiriezi o mașină sau un scuter (pentru mașini prețurile începeau de la 25 de euro pe zi). Nu știu cum e vara, dar în mai ne-am descurcat cu autobuzele locale. Cel mai mare dezavantaj e că trebuie să te întorci mai mereu în Chora, nu poți pleca de la Ornos spre Elia, de exemplu, ci trebuie să iei un bus înapoi spre Chora și apoi altul spre Elia. Deci, dacă vrei să ajungi în mai multe locuri, clar e mai bine să ai o mașină/un scuter. La Paradise beach ne-au băgat ca pe sardele, nici nu vreau să-mi imaginez ce-i vara.
- Chora-Ornos/Paradise/Paraga: 1,8 euro
- Chora-Elia/Kalafatis/Kalo Livadi/Panormos: 2,3 euro
În general biletele se cumpără de la ghișee, nu de la șofer. Prețurile de mai sus sunt de persoană, doar dus. Sunt și autobuze de la aeroport, spre Chora (2 euro), dar cele mai multe hoteluri oferă și transport, inclus în prețul cazării sau contra cost.
La mai toate plajele poți ajunge cu autobuzul, în Chora autobuzele locale pleacă de la Fabrica, din portul nou și din portul vechi. Cele două porturi sunt legate între ele de bus și bărci, barca e 2 euro de persoană, busul 1,8 parcă (one way). Din portul vechi pleacă bărcile spre Delos, din portul nou feriboturile spre Pireus, Santorini, Creta, Naxos și multe altele. Noi am trecut apa spre Naxos, sunt mai multe companii, toate fac o oră și un pic, cea mai ieftină a fost Fast Ferries, 19 euro de persoană. Poți cumpăra bilete online, noi le-am luat la fața locului (de la ghișeul din port) am zis că-i extra sezon, mai prindem, și într-adevăr nu au fost probleme. Nu în Mykonos, însă era să rămânem prin Naxos pentru că toate biletele spre Santorini erau vândute și au pus și grecii de o grevă mică.
PS: pentru Delos, barca e 20 de euro, dus-întors, biletul de intrare în sit 12 euro, tururile cu ghid costă 50 de euro (prețuri pentru o persoană)
Pozele sunt foarte frumoase :).