Islanda era de mult pe lista noastră însă am tot amânat-o pe principiul prea frig și prea scump. Plus că sunt atât de multe locuri faine, împrăștiate prin Sud, Nord și Vest, încât plănuiam o escapadă de două-trei săptămâni – luăm o mașină și batem toată insula! Treaba asta nu avea să se întâmple prea curând, aveam o zi liberă la început de Mai, am găsit bilete de avion ieftine, m-am gândit că sigur nu-s 1,2 grade sau pe minus în luna Mai (în teorie, practica m-a constrazis), plus că ni s-a cam pus pata pe vulcani de anul trecut, am zis hai să mergem o fugă, măcar să vedem cum e, și dacă ne place, mai dăm o tură. Evident că ne-a plăcut, n-avea cum să fie altfel, e spectaculoasă Islanda!, dar…am câțiva de „dar”. (te miri? :-p)
Vremea de Islanda
Temperatura normală pentru luna Mai e 10 grade, cu unul, două în plus sau în minus. Deci mă așteptam la 8-10 grade, hai 7, nici într-un caz la maximă de -1. Exact când ne-am dus noi, a venit un val de aer arctic (fix așa i-au zis și fix așa se simțea) de la canadieni, deh, ce să trimită și canadienii. Așa că am avut parte de iarnă în toată regula, am prins cele mai multe grade, 6!, în ultima zi, căci odată cu noi a plecat și aerul canadienilor. Și măcar de-ar fi fost doar frigul…
La aterizare ne-am mirat de un nor turbat ce parcă acoperea doar o bucată din insulă, ieșeai din nor, intrai în soare. Ne-am lămurit cum stă treaba imediat ce am aterizat. Soare (deși era zăpadă), senin, calm. După vreo 20 de minute, când am ieșit, s-a întunecat din senin, a început să bată vântul ca turbatul, și să curgă din cer un fel de ploaie înghețată. Ne-a făcut de comandă până la mașină, am stat oricum în parcare până s-a potolit, că nu vedeam nimic. Și așa am tinut-o în toate cele 5 zile, căci vremea de Islanda e ceva deosebit. Londra? Parfum! Dacă mă mai plâng vreodată de vreme, vă rog să-mi șoptiți „Islanda!”, sigur îmi trece.
Nu avem vreme, avem mostre de vreme, ne-a zis proprietarul apartamentului pe care l-am închiriat în Reykjavik, lângă port. Și am testat toate mostrele în cele 5 zile. Mergeam pe șosea și vedeam cum vine spre noi, ca un vârtej, un val negru, ieșeam din norul nebun – unde ningea, bătea vîntul, era întuneric, nu mai vedeam în față, viscolea zăpada, ziceam că mergem pe nori – și brusc era senin, soare, după vreo 10 minute, iar se întuneca totul, ne izbea un fel de ploaie înghețată, ieșeam din nou la senin si tot așa. Și ce vânt! N-am mai văzut așa ceva! Ne-am oprit pe o stâncă, în Vik (spre Sud), se clătinau mașinile-n parcare. Mă dădea jos din picioare la propriu, pur și simplu nu puteam să merg, adică nu unde voiam eu, mă împingea domnul vânt unde voia el, mi-a fost teamă la un moment dat că mă zboară de pe stâncă.
Nu, n-am fost în două zile diferite la Gullfoss, când am ajuns s-a pus pe viscol de nu mai vedeam cascada, după vreo 10 minute a ieșit soarele, s-a oprit vântul…
Morala: haine și încălțăminte potrivite, așteptări zero la capitolul vreme. Oricum, eu urăsc frigul și m-am comportat chiar civilizat (adică nu m-am băgat în casă, mi-am încrucișat mâinile și am zis eu nu mai merg nicăieri!, că pot și de astea, și nici n-am răcit, culmea), deci se poate.
E scumpă Islanda?
Da! Scumpă rău! Și ține cont că zice asta un om căruia, după câțiva ani de stat la Londra, foarte puține locuri i se mai par scumpe. Per total mi s-a părut mai scumpă decât Norvegia (cazarea fu rezonabilă la vecini) și mult mai scumpă decât Danemarca și Suedia.
De exemplu, n-am găsit nimic cu 100 de lire pe noapte, nici hoteluri, nici pe airbnb (în Reykjavík), am plătit mai mult de 300 de euro pe o mașină pentru 5 zile (18 euro pe zi fu doar asigurarea), am dat 34 de euro pe două pizza, mai mult de 8 lire pe o bere, și am pus înapoi pe raft un borcan de varză acră când am realizat că costă vreo 10 lire. Am făcut ceea ce vă zic eu mereu să nu faceți când veniți la Londra, să nu faceți conversia în lei, că vă apucă jalea!, însă nu pricepeam nimic din coroanele lor, numai sute și mii, așa că estimam în euro sau lire, și când am văzut că o bere, la pub, costă între 8 și 10 lire, am zis că la Londra berea e ieftină rău! Am dat 759 de coroane (vreo 6 euro) pe o pâine, la supermarket, e drept că era mai de fițe (cu semințe, sourdough), da chiar și așa.
O să las o listă cu prețuri*, să vă faceți o idee. Prețuri de cafenele/restaurate modeste:
- cafea, ceai: 400 ISK/aprox. 3,3 euro
- cartofi prăjiți: 750 ISK/6 euro
- burger vegetarian: 2 200 ISK/aproape 18 euro
- supă de ciuperci în pâine: 1875 ISK/15 euro
- supă de pește: 2800-3000 ISK/22-25 euro
- paste: 2500 ISK/20 euro
- bere: 1200 – 1400 ISK/9-11 euro
Prețuri de supermarket:
- 1 kg de banane: 215 ISK/1,7 euro
- 4 portocale: 190 ISK/1,5 euro
- roșii, cutie mică: 439 ISK/3,5 euro
- 1 castravete: 170 ISK/1,3 euro
- 4 croissante: 436 ISK/3,5 euro
- 1 kg lapte: 149 ISK/1,2 euro
- 1 cutie bere: 100-200 ISK/0,8-1,6 euro
Apropo de băutură, ne miram că găsim numai bere chioară în magazine (adică cu 2-2,2% alcool) și nicio sticlă de vin. Habar n-aveam că alcoolul în Islanda e subiect tabu. Tot ce depășește concentrația de 2,2 se vinde numai în magazinele statului, Vinbudin le zice, noi n-am găsit ever unul deschis. Diversitate ioc, când vine vorba de mâncare (e de înțeles, nu critic, doar remarc), și totuși am văzut că au în magazine câteva produse vegetariene și vegan. Mi-a plăcut că au supe, la orice restaurant, deși multe erau la plic.
Nu mai zic de prețurile la diverse tururi, slavă Domnului că n-au băgat bilete de intrare la cascade, geysere și izvoare termale, cel mult plătești parcarea. Am dat 17 820 de coroane (aproximativ 150 de euro) pentru un tur la balene (pentru 2 persoane), și n-am văzut nicio balenă (mor de ciudă!), și aproape 16 000 de coroane (cam 130 de euro)/2 persoane la Laguna Albastră (astea erau cele mai ieftine bilete). Ne-am făcut calculul și am zis că ieșim mai ieftin cu mașină închiriată decât cu tur, plus că am mers unde și când am vrut noi.
Benzina costa între 210 și 220 de coroane (1,7- 1,8 euro) și puteți alimenta doar dacă luați un prepaid card de la benzinărie sau folosiți cardul personal.
Islanda și ieftin sunt antonime. Și ce e ieftin, nu se simte ca turist. De exemplu, cică apa și căldura sunt ieftine, ne-a spus gazda, când m-a văzut că închid toate geamurile. Se pare că Reykjavík e printre puținele capitale din lume în care apa potabilă nu se filtrează, vine direct din ghețar (deasemenea purifică și răcesc apa din izvoarele geotermale), apă caldă e din belșug în izvoarele fierbinți, de aia apa de la duș/bucătărie miroase a ouă clocite, de fapt a sulf, căci e direct de la sursă (cică ar avea până la 300 de grade Celsius), se pare că 90% din casele din Islanda sunt încălzite cu apă geotermală, la fel și parcările, străzile și trotuarele, ghețarii și rîurile generează 80% din necesarul de electricitate, izvoarele geotermale restul de 20%. (sursa: The Guardian)
Morala: buget generos, documentare în avans, pretenții zero la capitolul mâncare, fără mofturi de fructe și legume bune
E aglomerat?
Și da și nu. Înțeleg că unii se plâng că sunt prea mulți turiști (vreo 2 milioane anul trecut), prea multe mașini, autoritățile bagă bani în infrastructură turistică, încearcă să facă cât mai multe zone accesibile, pentru că cei mai mulți străini aterizează în capitală și se mișcă foarte puțin (cică 99% dintre vizitatori intră în țară prin aeroportul din Keflavik), capitala și Sudul sunt pline, în restul țării sunt puțini vizitatori, si au și ei aceeași problemă pe care o au multe alte locuri din lumea asta – vrem turiști, că aduc bani, dar cum facem să nu construim în neștire, să păstrăm natura, aerul, site-urile naturale.
Am închiriat mașină și am folosit-o zilnic, niciodată nu am prins aglomerație-aglomerație, nici măcar prin capitală, nu cred c-am așteptat 5 minute la control pașapoarte, aeroportul era super aerisit, și la sosire și la plecare, era coadă la închiriat mașini ce-i drept, și nici n-am fost în sezon. Acum depinde și cu ce compari, cu siguranță conceptul lor de aglomerație e diferit de al meu. Probabil că acum 10 ani era știre de ziar dacă vedeau 2 jeep-uri și 2 autocare pe șosea, acum trec unul după altul. Să nu uităm că vorbim de o țară cu 335 000 de locuitori, cam cât populația Timișoarei.
Sunt puține cazări, de aia-s și atât de scumpe, plus că Islanda e o țară scumpă în general, nu e scump doar pentru turiști, ca prin alte locuri, prețurile sunt la fel pentru toată lumea. Criza din 2008 pare acum hăt departe, salariile sunt printre cele mai mari din UE și sunt atât de multe locuri de muncă încât ar avea nevoie de 3 000 de imigranți noi anual (ca idee, angajații de la Laguna Albastră erau aproape toți polonezi, la fel și cei de la firma de închiriat mașini, iar la restaurantul de lângă Geysir lucrau români). Se pare că cei mai mulți angajați lucrează în turism, e cea mai mare industrie din Islanda.
Unii spun că numărul de turiști nu va crește chiar atât de mult, am citit un interviu în Iceland Magazine cu o tipă de la ministerul turismului care zicea că a scăzut numărul vizitatorilor din Europa Centrală, lucru îngrijorător, căci sunt turiști care veneau în număr mare, dintr-o cultură și zonă termică asemănătoare, și colindau țara, nu stăteau într-un singur loc. Acum cei mai mulți turiști ar fi americani și asiatici, care vin cu tururi organizate, stau puțin și vizitează doar locurile super cunoscute.
Se aglomera pe la obiectivele turistice mari, cele de pe Ring Road, când soseau autocarele, secretul e să vii înainte sau după tururi sau să aștepti până pleacă.
E modern?, m-a întrebat o colegă. Au POS și la toalete, dar mie tot provincial mi s-a părut (dacă m-ar auzi islandezii!). Capitala e mică, modestă, aș compara-o cu un orășel mic de prin jurul Londrei (nu, nu Oxford, ăla e fițos chiar). Dar nu te duci în țările nordice pentru orașele lor. Apropo de bani, te poți descurca lejer fără cash, noi am scos doar 1 000 de coroane, ne-am gândit că poate oprim la vreo dugheană pe traseu și n-or avea POS.
Concluzia a fost că vacanța aia lungă de 2-3 săptămâni e de domeniul fantasticului, de ce aș sta vara la 18-20 de grade, cu mâncare scumpă și proastă, când pot sta la căldură, cu mâncare bună și ieftină, prin Spania, Italia, Portugalia, Grecia 😀 Însă vrem să mergem într-o iarnă, pentru auroră și ghețar, 3 zile maxim, am zis!, domnul zice că iarna asta, eu aș mai amâna, mi-a ajuns iarna de Islanda și iarna de Londra pentru următorii 10 ani.
*Prețuri și conversie din luna Mai 2018
_______________
Citește și Ce poți vizita lângă Reykjavik:
M-ai facut sa rad cu vremea :))
6 euro painea? una normala cat e? Trebuie sa plec cu pachet de acasa si asta nu ma mai face sa rad!
nici nu mai stiu, oricum, mult mai scump ca n Franta. pachetul rules, o sa faci picnic zilnic 🙂