Pompei – orasul in care timpul s-a oprit. 79 d.Hr. Cand mergi pe stradutele inguste nu poti sa nu simti frisoane. E ca o calatorie in timp.

Orasul scos de sub lava si cenusa merita cu prisosinta sa-i treceti pragul. Nu se compara cu nimic altceva. E cea mai importanta, cea mai bine conservata, cea mai „mare” marturie a trecutului.  E unic. Sunt peste 60 de hectare de istorie.

pompei

Nu poti sa nu fii uimit de dezvoltarea economica, sociala, de gradul de civilizatie, respirate de ruinele vechiului oras. Totul organizat, strazi pavate, baie publica, sistem de canalizare chiar… Totul pastrat aproape intact. Timpul a stat pe loc la Pompei si o bucata extraordinara de istorie se intinde in fata turistilor.

 IMG_0165.jpg IMG_0167.jpg IMG_0170.jpg IMG_0173.jpg IMG_0178.jpg IMG_0184.jpg IMG_0186.jpg IMG_0187.jpg IMG_0188.jpg IMG_0200.jpg IMG_0208.jpg IMG_0244.jpg
Cum ajungi la Pompei? Cu trenul, de la Napoli, gara Garibaldi, aproximativ 40 de minute (Circumvesuviana e reteaua, gasiti aici orar si preturi). Nu e departe de gara, mereu e plin de turisti, dar randul merge repede si biletele nu sunt exagerat de scumpe. Cel mai bine e sa va rezervati o zi intreaga – sunt zeci de hectare de istorie care merita colindate. Daca va duceti vara, inarmati-va cu apa, sunt si pe stradute locuri de unde va puteti face plinul, si cu o palarie sau sapca, soarele arde cu putere si umbra e de negasit.

Nu poti vorbi de Pompei fara sa pomenesti de Vezuviu, si invers. Istoria i-a legat, tragic, unul de altul.

Sa urci pe gigantul care a distrus totul in jurul sau acum sute de ani e o experienta unica. Un maxi taxi, care poate fi luat de la gara (cum iesiti din gara mica in stanga e un birou) va duce pina la jumatatea drumului. Apoi, la pas, spre varf. E impresionant. Si … da semne ca s-ar trezi…

La fel – o zi intreaga, haine subtiri, palarie, apa.

IMG_0714.jpg IMG_0974.jpg IMG_0993.jpg IMG_1036.jpg

 

Herculaneum – celalat oras scos de sub lava – e mai putin impresionant decat Pompei. Suprafata este mult mai mica si vechiul oras (resedinta de vacanta a romanilor cu dare de mana) nu s-a pastrat la fel de bine. Daca vreti sa il vizitati e simplu – urcati in tren si coborati la Herculaneum. Orasul nou e un fel de Mizil, dar vechiul Herculaneum e la cateva minute de mers pe jos de gara.

IMG_1124.jpg IMG_1136.jpg IMG_1139.jpg

 

PS: Circumvesuviana e o retea de transport ce are nu doar trenuri, ci si autobuze asa ca biletele sunt valabile o zi intreaga pe toate mijloacele de transport. Asta inseamna ca puteti sa plecati dimineata spre Gara Garibaldi, cu autobuzul, de acolo cu trenul catre Pompei, Herculaneum, Sorento, si inapoi, cu acelasi bilet. Verificati, scrie pe spate ce si cum, in functie de care cumparati, sau cereti la casa.