Loc de odihna pentru imparatii romani, adapost pentru exilati, rai pentru artisti, Capri este astazi una dintre cele mai cautate destinatii de vacanta. Peisajele uluitoare te lasa fara cuvinte.

capri_fhdr

Un amestec de turisti, vedete si locuitori simpli, de vile scumpe si case vechi, traditionale, de iahturi luxoase si barci de pescari, de magazine cu firme impunatoare si shop uri cu suveniruri, de restaurante scumpe si pizzerii la care oricine se poate opri, Capri e o insula care te cucereste. Noul si vechiul, luxul si simplitatea se imbina pentru placerea ochiului.

 

Cum am ajuns in Capri? Cu avionul pina la Napoli si de acolo cu feribotul. Exista curse si din Amalfi, Positano, Sorento, Salerno. O calatorie dus-intors poate depasi 30 de euro de persoana. Daca te tin buzunarele (preturile pentru cazare sunt destul de piperate, mai ales vara), te poti caza pe insula. Oricum, Capri poate fi vizitata si intr-o zi deci Napoli sau orice oras de pe Costa Amalfitana sunt perfecte pentru cazare. Si mai ieftine.

Cum ajungi in port poti trage o fuga la oficiul de turism pentru mai multe detalii despre insula si ce-i de vazut pe acolo. In port e si plaja publica, Marina Grande. Iti recomand sa colinzi insula, sa urci tot mai sus printre case si curti pline de cactusi si lamai, privelistea este minunata.

Te poti opri si la Gradinile lui Augustus, suspendate deasupra marii, si bineinteles, in port, barcile te asteapta sa te duca spre vestita Grota Albastra. Noi nu am mai ajuns, erau niste probleme atunci si pentru o perioada accesul a fost interzis.

Sa gusti limoncello, specialitatea locuitorilor. De fapt lamaile sunt materie de lucru pentru mai orice acolo – parfumuri, sapunuri, inghetata…

Cand spui Capri cred ca primul gand e “scump”. Da, e scump, dar poate fi si accesibil. In timp ce ne plimbam prin gradini, un ghid tocmai le explica unor turisti ca pretul pentru un metru patrat construit poate depasi 20 000 de euro! Dar, daca nu aveti de gand sa cumparati o vila, Capri poate fi si accesibila.

Noi nu am stat acolo insa sunt convinsa ca, din timp, se poate gasi si cazare mai ieftina, nu in plin sezon probabil. Pe linga vilele luxoase sau hotelurile cu pretentii am vazut si case care ofereau camere de inchiriat. Si sa nu credeti ca toata insula e o chestie din care curge luxul. Nici gand. Vechiul Capri se vede cel mai bine in port – niste domni si doamne, incovoiati de ani, stau la geamul caselor vechi si spalate de timp si se uita la puhoiul de turisti. Apoi, exista o plaja maricica deschisa pentru toata lumea, exista supermarketuri (am gasit unul de unde am cumparat fructe si preturile erau la fel ca peste tot), exista pizzerii (am dat 10 euro pe o pizza, parca, de persoana). In fine, nu e imposibil sa te descurci cu mai putini bani.

Noi ne-am cazat la Napoli, un oras care nu e foarte scump. Am platit pe vremea aceea, adica acum vreo 4 ani, in jur de 500 de euro pentru un apartament cu 2 camere, pentru 7 zile. Dar noi am vrut in centru, era linga Via Toledo, chiar daca nu parea, insa erau si locuri mai ieftine. Si de la Bucuresti la Napoli sunt curse low cost destule, daca luati biletele din timp si sunteti atenti la oferte s-ar putea sa fiti surprinsi, sunt uneori foarte ieftine. Deci Capri nu e chiar atat de departe cum pare…