Comoara din Umbria: Spoleto

Ca și în cazul Menton, Spoleto e un loc atât de fain încât nu știi cu ce să începi, sau ce să zici ca să fie pe măsura lui. Dacă aș face un top al locurilor văzute în scurta vacanță în Umbria, Castelluccio ar fi pe primul loc și imediat după el Spoleto, deși compar mere cu pere. 

IMG_8724

Nu mă pot decide ce-i mai fain, orașul în sine, sau drumul până acolo. Spoleto e vechi de sute de ani, a fost pe rând colonie romană – era așezat strategic pe vechea Via Flaminia, ducat al Lombarzilor – pe vremea aia, prin 570, era unul dintre cele cel mai importante orașe din Italia, oraș papal – prin 1230, înainte ca papii să se mute la Avignon, a trecut sub autoritatea papală…Straturi, straturi de istorie. Toate se văd și azi, unele mai mult, altele mai puțin. Iar drumul până acolo …tot urci și cu cât urci mai sus cu atât priveliștea e mai frumoasă. 

Spoleto e plin de biserici, palate, vile, nu știi unde să te uiți mai întâi. Peste tot se ascund ba o poartă veche de când lumea, ba un tavan pictat, ba un arc de pe vremea romanilor, ba niște arcade colorate cine știe când, ca să nu mai zic de cele care-s la vedere. Timp să ai. Mie mi-a părut rău că nu am stat mai mult, că nu am apucat să văd totul. De exemplu aș fi vrut să trec spre vechea fortăreață. Rocca Albornoziana îi zice și a fost reședință papală. Era de importanță strategică așa că toți papii își trimiteau oamenii de încredere acolo, să stea cu ochii pe oraș și pe zonă (e la aproximativ două ore de Roma). Se pare că acolo a locuit printre alții și Lucreția Borgia, că tot mă uitam eu la Borgias cu Jeremy Irons:-p

Palatul e acum muzeu, 7,5 euro costă intrarea. Dar parcul și partea de peste pod, cea din spatele Domului, pot fi vizitate gratis. Urci pe lângă biserică, mergi prin parc și intri în vechea galerie. Iei liftul și ajungi rapid deasupra orașului.

IMG_8756

IMG_8759

IMG_8764

IMG_8761_1

IMG_8733

Cum ajungi la Spoleto – Aeroportul din Perugia e la maximum o oră, Fiumicino și Ciampino (Roma) sunt la cel mult două ore, la fel și aeroportul din Ancona. Florența e la aproximativ două ore jumătate, iar de la Pisa sunt cam trei ore până la Spoleto. Și dacă ai ajuns….e jale cu parcarea, mai bine parchezi în orașul nou și o iei la picor spre cel vechi, nu-i mult, parcarea era cam 1,2 euro pe oră. 

Cascada de marmură

La cel mult 40 de minute de Spoleto, cu mașina e Cascata delle Marmore. Să vă spun drept, nu țineam neapărat să ajung la cascada din Umbria, nu știu de ce, pur și simplu. Dar jumătatea mea cea bună și deșteaptă a zis mergem, eu vreau. Și bine am făcut, căci locul e super și ne-am distrat copios. Am dat un pic în mintea copiilor pe bucățile unde apa udă tot ce prinde, noroc că era cald afară.

IMG_8521

Cascata delle marmore e una dintre cele mai înalte cascade din Europa și ar fi și cea mai înaltă din lume, făcută de mâna omului. Căci da, torentul de apă de lângă Terni nu e opera mamei natură, ci a romanilor. Se pare că prin 271 iHr romanii au făcut un canal spre stâncile de marmură, ca să determine râul Velino să se verse în râul Nera. Pe unele porțiuni apa cade de la 165 de metri înălțime, se împrăștie peste tot, ca o ceață, sau se izbește nervos de pietre, unele rute te duc extrem de aproape de căderea de apă, cărările și copacii sunt plini de mușchi verde crud, apa și-a făcut loc pe unde a putut și dai pe traseu de șiroaie mai mari sau mai mici, curate ca lacrima. E chiar impresionant să vezi spectacolul naturii, căci o fi ea romans-made, dar e făcută de atâta vreme încât în jurul ei natura s-a desfășurat nestingherită.

IMG_8495

IMG_8554

IMG_8616

IMG_8686

IMG_8699

IMG_8517

Nu vă imaginați că italienii o țin așa, de frumoasă ce-i și pentru turiști, o folosesc pentru a produce energie. Parcul nu-i atât unul turistic cât unul de interes național de aceea apa cade după programul companiei energetice. Înainte de a ajunge acolo verificați orarul pe site, e păcat să nu o prindeți la capacitate maximă. La amiază toată Italia stă pe loc, la fel și cascada. Și cu asta am ajuns la secțiunea utile.

Parcarea e mare și gratis, la intrarea principală. Biletul de acces în parc costă 9 euro, copiii până în 5 ani intră gratis. Dacă vreți tur cu ghid mai adăugați un euro. Există și posibilitatea să închiriați canoe, s-o luați la vale pe cascadă, sau să vizitați peștera, dar e cu programare în avans.

Sunt 5 rute diferite ca dificultate și lungime, noi le-am făcut pe toate. Unele sunt …ude. Dar niciuna nu se compară cu balconul îndrăgostiților. Tunelul ce te duce spre balcon te pregătește cumva, căci picură apă de peste tot, și odată ajuns în balcon…dacă ei tupeul să intri… am ieșit de acolo fleașcă, dar e fun. Morala – dragostea e  grea. Sau ce cauți îmbrăcat în balconul îndrăgostiților?

IMG_8548

E de stat măcar jumătate de zi în parc. Puteți pune de un picnic, sau nu, oricum ar fi e indicat să vă luați apă, mai ales vara. Să păstrați biletul, e posibil să mai ieșiți pe traseu, căci parcul e printre case, sunt unii care stau deasupra unui braț de cascadă – îmi imaginez ce liniște e în casa aia. Not. Prin jur sunt pensiuni, restaurante.

Cascada de marmură e la 15 minute de Terni, și la cel mult o oră de Roma, cu mașina. La jumătate de oră e un sit arheologic, o fostă așezare romană, detalii aici. De la Perugia faceți cam o oră jumătate cu mașina, deci aeroporturile Romei par un pic mai apropiate.

 

PS. mai multe poze pe pagina de facebook a vacantelor