Să vă spun drept, nu țineam neapărat să ajung la cascada din Umbria, nu știu de ce, pur și simplu. Dar jumătatea mea cea bună și deșteaptă a zis mergem, eu vreau. Și bine am făcut, căci locul e super și ne-am distrat copios. Am dat un pic în mintea copiilor pe bucățile unde apa udă tot ce prinde, noroc că era cald afară.

IMG_8521

Cascata delle marmore (cascada de marmură) e una dintre cele mai înalte cascade din Europa și ar fi și cea mai înaltă din lume, făcută de mâna omului. Căci da, torentul de apă de lângă Terni nu e opera mamei natură, ci a romanilor. Se pare că prin 271 iHr romanii au făcut un canal spre stâncile de marmură, ca să determine râul Velino să se verse în râul Nera. Pe unele porțiuni apa cade de la 165 de metri înălțime, se împrăștie peste tot, ca o ceață, sau se izbește nervos de pietre, unele rute te duc extrem de aproape de căderea de apă, cărările și copacii sunt plini de mușchi verde crud, apa și-a făcut loc pe unde a putut și dai pe traseu de șiroaie mai mari sau mai mici, curate ca lacrima. E chiar impresionant să vezi spectacolul naturii, căci o fi ea romans-made, dar e făcută de atâta vreme încât în jurul ei natura s-a desfășurat nestingherită.

IMG_8495 IMG_8554 IMG_8616 IMG_8686 IMG_8699

Nu vă imaginați că italienii o țin așa, de frumoasă ce-i și pentru turiști, o folosesc pentru a produce energie. Parcul nu-i atât unul turistic cât unul de interes național de aceea apa cade după programul companiei energetice. Înainte de a ajunge acolo verificați orarul pe site, e păcat să nu o prindeți la capacitate maximă. La amiază toată Italia stă pe loc, la fel și cascada. Și cu asta am ajuns la secțiunea utile.

Păi să începem cu începutul. Parcarea e mare și gratis, la intrarea principală. Biletul de acces în parc costă 9 euro, copiii până în 5 ani intră gratis. Dacă vreți tur cu ghid mai adăugați un euro. Găsiți aici un filmuleț despre tururile ghidate. Există și posibilitatea să închiriați canoe, s-o luați la vale pe cascadă, sau să vizitați peștera, dar e cu programare în avans.

Sunt 5 rute diferite ca dificultate și lungime, noi le-am făcut pe toate. Unele sunt …ude. Dar niciuna nu se compară cu balconul îndrăgostiților. Tunelul ce te duce spre balcon te pregătește cumva, căci picură apă de peste tot, și odată ajuns în balcon…dacă ei tupeul să intri… am ieșit de acolo fleașcă, dar e fun. Morala – dragostea e  grea. Sau ce cauți îmbrăcat în balconul îndrăgostiților?

IMG_8548

IMG_8517

E de stat măcar jumătate de zi în parc. Puteți pune de un picnic, sau nu, oricum ar fi e indicat să vă luați apă, mai ales vara. Să păstrați biletul, e posibil să mai ieșiți pe traseu, căci parcul e printre case, sunt unii care stau deasupra unui braț de cascadă – îmi imaginez ce liniște e în casa aia. Not. Prin jur sunt pensiuni, restaurante.

Cascada de marmură e la 15 minute de Terni, și la cel mult o oră de Roma, cu mașina. La jumătate de oră e un sit arheologic, o fostă așezare romană, detalii aici. De la Perugia faceți cam o oră jumătate cu mașina, deci aeroporturile Romei par un pic mai apropiate.

Puteți ajunge la cascada din Umbria și fără mașină, luați trenul de la Roma/Perugia spre Terni, orar și bilete aici, și de acolo autobuzul (numărul 7, program aici, pag. 31). La Terni n-am fost dar, dacă vă interesează, găsiți aici info despre oraș.

 

PS. mai multe poze pe pagina de facebook a vacantelor