Cinque Terre, raiul pe pamant
 
Daca ajungi vreodata prin Toscana, trebuie neaparat sa vezi Cinque Terre. Vernazza, Manarola, Riomaggiore, Corniglia si Monteroso al Mare. Cinci sate cocotate in varf de munte sau aruncate pe malul marii, pe Riviera italiana.
 

cterre

Toate sunt geniale, dar mie mi s-a lipit de suflet Riomaggiore. Casele vechi, decolorate, asezate de-a lungul strazii principale care se termina in apa, sunt de poveste. In fata fiecarei case stau „parcate” barcute vechi, de toate culorile. Manarola e micut, cochet si pitoresc. Vernazza e superb, parca l-as pune pe locul doi dupa Riomaggiore. Corniglia nu m-a impresionat cu nimic. Iar in Monteroso al Mare nu am mai ajuns.

Zona este ideala pentru cei care vor nu doar sa stea la plaja, ci sa si faca un pic de miscare, sa descopere locuri mai putin calcate de turisti. Daca te astepti la plaje cu nisip… ghinion, nu vei gasi. Vei gasi in schimb niste golfuri superbe si niste peisaje pe masura. Nu ma crezi pe cuvant? Atasez dovezile:

 

Porto Venere: mare, soare si poeti

La Sud de Cinque Terre, la aproximativ jumătate de oră (cu mașina) de La Spezia, e Porto Venere. Oraselul, patrimoniu Unesco, e foarte mic asa ca il poti vizita intr-o singura zi, daca esti pe fuga, sau poti sta acolo un week-end, sa te bucuri de soare. Magazinele de suveniruri, strazile vechi, bisericuta din varf de stranca, demult tare demult inchinata lui Venus, castelul, te vor tine ocupat, daca nu ai chef sa lenevesti la plaja. Au trecut pe acolo Byron, Shelley si DH Lawrence. Daca le-a placut lor …

pvenere

 

Cum ajungi la Porto Venere? Cu trenul de la Florenta sau Pisa sau cu autobuzul de la La Spezia. Gasesti aici mai multe informatii despre transport, cazare si trasee.

Cum ajungi in Cinque Terre: cele mai apropiate aeroporturi sunt Pisa, Florenta si Genova. De la Genova ai tren direct, de la Pisa si Florenta trebuie sa schimbi la La Spezia (pentru unele trenuri, din Florenta, schimbi de doua ori, la Pisa si la La Spezia). Pe TreniItalia gasesti orarul si preturile. Sau poti lua barca din La Spezia. Noi am stat langa Lucca asa ca am mers din Lucca la La Spezia si apoi am luat trenul. Data viitoare am zis ca inchiriem o camera intr-una dintre cele „cinque terre”. Distanta dintre ele nu este foarte mare asa ca poti merge din una in alta cu trenul (faci 5 minute, maximum 10, si vin destul de des, din ora in ora sau chiar mai des), cu bicicleta (exista trasee pentru biciclisti) sau, de ce nu, in doua picioare (daca nu esti obisnuit sa mergi pe jos mai bine urca in tren, e ceva de mers). Cu masina nu este prea indicat – traseul este destul de abrupt si, in unele cazuri, masinile nu intra in orasel, sunt lasate la bariera.

Statile de tren sunt foarte aproape de plaja (oricum localitatile sunt atat de mici incat orice e aproape) asa ca in 5 minute poti fi in centru, la plaja sau la o terasa. Exceptie face Corniglia. Ca sa ajungi acolo trebuie sa urci vreo 400 de trepte. Cand am ajuns sus am spus – nu merita. Dar poate eram eu obosita, sau inca sub farmecul celorlalte trei orasele, si sincer nici nu am colindat foarte mult prin imprejurimi. Asa ca, daca te tin picioarele, urca treptele. Biletele de tren nu sunt scumpe, atentie mare la bilet, sa nu urci in intercity in loc de personal (iti spun eu, amenda e mare).

 

PS: Cele cinque terre nu sunt in Toscana, ci in Liguria, dar sunt foarte aproape de Florenta, Pisa, Lucca.

PS 2: pozele sunt de vremea cand eram pe blogspot, daca imi fac timp intr-o zi, sau mai fac o vizita prin zona (fingers crossed), poate le inlocuiesc