De câteva zile tot zic că scriu despre Spoleto. Dar de la zis la făcut…Ca și în cazul Menton, Spoleto e un loc atât de fain încât nu știi cu ce să începi, sau ce să zici ca să fie pe măsura lui. Dacă aș face un top al locurilor văzute în scurta vacanță în Umbria, Castelluccio ar fi pe primul loc și imediat după el Spoleto, deși compar mere cu pere. 

Nu mă pot decide ce-i mai fain, orașul în sine, sau drumul până acolo. Spoleto e vechi de sute de ani, a fost pe rând colonie romană – era așezat strategic pe vechea Via Flaminia, ducat al Lombarzilor – pe vremea aia, prin 570, era unul dintre cele cel mai importante orașe din Italia, oraș papal – prin 1230, înainte ca papii să se mute la Avignon, a trecut sub autoritatea papală…Straturi, straturi de istorie. Toate se văd și azi, unele mai mult, altele mai puțin. Iar drumul până acolo …tot urci și cu cât urci mai sus cu atât priveliștea e mai frumoasă. 

IMG_8724IMG_8764 IMG_8761_1 IMG_8733IMG_8828

Spoleto e plin de biserici, palate, vile, nu știi unde să te uiți mai întâi. Peste tot se ascund ba o poartă veche de când lumea, ba un tavan pictat, ba un arc de pe vremea romanilor, ba niște arcade colorate cine știe când, ca să nu mai zic de cele care-s la vedere. Timp să ai. Mie mi-a părut rău că nu am stat mai mult, că nu am apucat să văd totul. De exemplu aș fi vrut să trec spre vechea fortăreață. 

IMG_8756

Rocca Albornoziana îi zice și a fost reședință papală. Era de importanță strategică așa că toți papii își trimiteau oamenii de încredere acolo, să stea cu ochii pe oraș și pe zonă (e la aproximativ două ore de Roma). Se pare că acolo a locuit printre alții și Lucreția Borgia, că tot mă uitam eu la Borgias cu Jeremy Irons:-p

Palatul e acum muzeu, 7,5 euro costă intrarea. Dar parcul și partea de peste pod, cea din spatele Domului, pot fi vizitate gratis. Urci pe lângă biserică, mergi prin parc și intri în vechea galerie. Iei liftul și ajungi rapid deasupra orașului.

IMG_8759

Cred că de peste drum priveliștea e și mai grozavă.

Că tot veni vorba, Domul din Spoleto, e superb, mai ales exteriorul, o combinație de alb spre crem și roz pal (prima poză/intrarea gratis). De fapt toată piața e de senzație. Ca să înțelegi cam ce ascunde Spoleto – aici lista cu palate și vile,vreo 23; aici lista cu biserici, vreo 18.

Cum ajungi la Spoleto – Aeroportul din Perugia e la maximum o oră, Fiumicino și Ciampino (Roma) sunt la cel mult două ore, la fel și aeroportul din Ancona. Florența e la aproximativ două ore jumătate, iar de la Pisa sunt cam trei ore până la Spoleto.

Și dacă ai ajuns….e jale cu parcarea, mai bine parchezi în orașul nou și o iei la picor spre cel vechi, nu-i mult. Parcarea era cam 1,2 euro pe oră. Dacă ai mașină, de nu…trenul. Orar și prețuri aici. Și trenul nu-i o idee rea dacă te rezumi la orașe, mai peste tot există legături, directe sau cu schimbare.

La jumătate de oră de Spoleto sunt Terni și Foligno (sunt legate și de bus, info aici și aici). Și dacă Terni e aproape asta înseamnă că și cascada de marmură e aproape, cam 40 de minute. La aceeași distanță sunt Spello și Trevi, două sate foarte drăguțe. Castelluccio e la o oră jumătate, maximum două. La fel și Orvieto și Assisi. Perugia e la cel mult două ore (asta apropo de ce să vizitezi în Umbria).

Cele mai frumoase sate din Umbria