Cred că am un magnet că altfel nu-mi explic, fac ce fac și dau de lavandă. Lanul de lângă Assisi se poate vizita doar două weekend-uri pe an și fix atunci ne-am nimerit acolo, fără să ne propunem. Nici nu mai știu cum am aflat de sărbătoarea lavandei, căutam ceva despre Assisi și hopa festa della lavanda!

Vă dați seama că nu puteam rata așa ceva, nu atât pentru sărbătoare, care mă lăsa rece și în Franța, darămite în Italia, cât pentru flori, că unde e sărbătoarea lavandei tre să fie și un lan mic. Iubesc lavanda pentru că îmi aduce aminte de o stare, de o perioadă, de un loc.

lav1_

M-am uitat eu pe hartă, nu prea mi-am dat seama unde-i, am întrebat la pensiune, habar n-aveau, dar ei s-au lămurit imediat cu google maps, știa toată pensiunea de sărbătoarea lavandei. A trebuit să zici tu la toată lumea, poate nu găsesc parcare! Noi ca la francezi, sigur e omor. Nu a fost. Au amenajat o ditamai parcarea în lanul de porumb, la târg era cam gol, doar prin lan bântuiau niște fotografi de ocazie, câțiva fluturi și multe albine.

Cum e lavanda de Italia? Păi nu se poate compara cu cea de Franța, dar mie tot mi-a plăcut. Câmpul de lângă Assisi e destul de mic, mai puțină lavandă, mai multă lavandină și alte soiuri derivate, plus alte plante aromatice. Probabil că francezii de Sud ar fi râs dacă ar fi văzut lanul impur și mic, dar eu chiar m-am bucurat.

IMG_89 IMG_8975 IMG_8955 IMG_8940IMG_895

E afacere privată, nu se poate vizita tot timpul, e spațiu închis din câte înțeleg, dar dacă aveți norocul să fiți prin Umbria la final de iunie …Lavanda e sărbătorită pe 20-21 și 27-28 iunie. Il Lavandeto di Assisi îi zice, e la câteva minute de Assisi, la Castelnuovo di Assisi (gps sau întrebați, că nu e chiar la vedere, treceți de Santa Maria degli Angeli). De la Perugia faceți cam jumătate de oră cu mașina.

Asta e site-ul, cam ciudat el, dar are câteva poze și informații. De fapt ei vând lavadă și alte plante aromatice și cred că dacă dați un mail sau treceți pe acolo puteți vedea și grădina, întrebați, că nu costă.

Și unde e lavandă e și floarea soarelui :-p

IMG_9007

Citește și Unde găsești lavandă în Franța