Am văzut covorul de flori din fața bisericii San Domenico, steagurile colorate de la geamuri, lumea adunată în piața mică, ceva se întâmplă, dar ce? Eu întreb oamenii ăștia. Stai, caut pe telefon! Că așa suntem tot timpul, eu old fashion, el cu tehnologia.

În timp ce tehnologia își învârte rotițele, urcăm și ajungem la altă biserică, Sant Ercolano. Nu scrie nimic! Văd o bătrânică ce explica ceva unui cuplu deci o întreb și eu de sănătate. Aștept alaiul, mi-a zis fiul meu să aștept aici, ar trebui să ajungă. Pleacă de la dom, ai fost la Dom, în piață? Nu. Ei, alaiul condus de preoți vine de la Dom spre San Domenico, acolo jos, ai văzut lumea adunată… Da, da, dar cu ce ocazie. E un sfânt, patron al orașului, cum îi zice…Sant Ercolano! Grazie. Nu, nu, stai, San Costanzo!  Dau să plec, dar parcă simt că nu-i vorba nici de San Costanzo, bătrinica își căuta și ea prin baza de date…Nu, nu, Sant Lorenzo, ăsta e! 

De fapt nu era niciunu, era Corpus Domini, tot internetul să trăiască. Și pentru că alaiul nu dădea semne că ar sosi prea curând, am plecat spre Dom. Imediat ce am ajuns în piață scările de piatră au început să se umple de oameni.

perugia t1

IMG_9303.JPG perugia2.jpg

 Nu am mers cu procesiunea, ne-a ispitit o vitrină cu prăjituri. Numai că bunătățile s-au dovedit a fi arătoase și atât. Și s-a închis și Domul între timp. Pot să vă zic însă că piața ce găzduiește simbolul orașului, Fontana Maggiore (1275!), e foarte frumoasă, că Sant Ercolano, deși mai puțin cunoscută, e superbă (interiorul), că San Domenico, ce acum găzduiește muzeul de arheologie, e cea mai mare biserică din Umbria și era odinioară Domul Perugiei, și să nu uit de San Pietro care are o curte super drăguță. În toate bisericile se intră gratis.

IMG_9266.JPG IMG_9284.JPG IMG_9312.JPG

Tot căscând gura prin centru am văzut un indicator spre Pozzo Etrusco și am zis hai să vedem și noi minunea (secolul 3 se pare, vreo 35 de metri în pământ, alimenta tot orașul cu apă pe vremea etruscilor). Intrarea e printr-un gang, tot acolo e și un fel de fast food, dacă nu ești atent îl ratezi, biletul costă 3 euro și e valabil și pentru capela San Severo și muzeul porților urbane. Plus că beneficiezi de o reducere la muzeul de lângă puț, am uitat cum îi zice, un fost palat.

Perugia mi s-a părut ca mai toate orașele din Italia, extrem de bogată, dar atât de săracă. E plină de vestigii ale trecutului, dar multe sunt lăsate în paragină, vorba gazdei noastre de lângă Assisi, avem prea multe și ne batem joc, ne-am obișnuit cu ele așa că nu ni se mai par cine știe ce.

Vă las o listă cu obiectivele turistice din Perugia, dar vă recomand să vedeți orașul per total, veți descoperi o mulțime de clădiri superbe, terase ce-ți arată orașul de sus, scările dintre case colorate și vechi, ce fac concurență serioasă fântânii, când cauți Perugia vezi ba fontana Maggiore, ba scările de sub arc. Și apropo de clădiri, mie mi-a plăcut mult Academia de arte frumoase, în piața San Francesco al Prato. Despre Perugia a scris și Mirela, aici, ea a avut și un card turistic.

IMG_9315.JPG IMG_9318.JPG IMG_9335.JPG IMG_9353.JPG perugia.jpg

Cum ajungi in Perugia? Simplu. Aeroportul e la jumătate de oră de oraș, cu mașina. Sunt și autobuze, las site-ul. Perugia pare un punct bun de pornire spre Umbria, dar și spre Toscana, e la cel mult o oră de Gubbio și Spoleto și la aproximativ două ore de Florența (o oră până la Siena). Assisi și lacul Trasimeno sunt la jumătate de oră, cascada de marmură la aproximativ o oră, Norcia la o oră jumătate, Castelluccio di Norcia la vreo 2 ore. Lucca și Pisa sunt la 2 ore jumătate. Asta cu mașina. Pentru tren, verificați trenitalia.

În Umbria, spre deosebire de Toscana, a fost mai ușor cu parcarea, în Perugia a fost cel mai simplu, am lasat mașina lângă biserica San Pietro, nu-i foarte departe de centru, și sunt o mulțime de locuri de parcare, gratuite în weekend.