Vă scriu din Umbria. De la umbră, căci e extrem de cald. Nu e nici 10 și telefonul deja mi-arată 20 de grade. Și soarele nu mă place si pace, mă umple de pete și, chit că-mi dă o insolație, tot albă ca brânza mă lasă. După doi ani de Sud de Franța mă mai colorasem și eu un pic, dar mi-am revenit rapid după un an de Londra. Umbria m-a dus cu gândul la Provence. Aceleași sate urcate pe deal sau munte, maci roșii, livezi de măslini, vie, case cochete, lanuri de floarea soarelui, ba chiar am găsit și un pic de lavandă. De vis.

Nici n-am plecat și deja căutăm bilet înapoi, și zile libere, aeroporturi mai apropiate etc, mai ales după ziua de ieri, după Castelluccio. Un sat mic, urcat pe deal, în mijlocul unui platou înconjurat de munți, printre lanuri de flori. Iaca minunea:

IMG_9181

Mă așteptam să fie frumos, că de fapt de aia am și ales să venim aici, după ce văzusem poze la Maria, de la Lady in Green, dar nu credeam că e chiar așa. De fapt am găsit o mulțime de locuri superbe, de când am venit parcă-s o o bandă stricată, repet într-una Doamne, ce frumos e! și Doamne, ce bine miroase! (e plin de tei și și-au împrăștiat mirosul peste tot).

N-am mai ajuns la Orvieto, nici la Gubbio, știu, știu, sunt minunate, dar când? Că toată zona e minunată, doar să mă teleportez. Mă uit în stânga, în dreapta, și nu știu unde s-o apuc mai întâi. Și apoi decât să fug printr-un loc doar de dragul de a trece pe acolo, mai bine mă lipsesc. Da, recunosc, sunt vinovată, am lenevit la masă, la piscină, pe străduțe de piatră, la o cafea, pe câmp… when in Italy do as Italians do:-P

IMG_8433

IMG_8989

IMG_8715

 

Unde începe Umbria și se termină Toscana…

Am coborât din avion, am luat actele și cheile mașinii, buuun, unde mergem? A….Știi momentul acela când habar n-ai de unde să începi, nu că nu ai avea ce vedea, dimpotrivă, sunt atât de multe că nu știi la care să mergi mai întâi sau la care să renunți. Hai la lac, la Trasimeno. 

Lacul Trasimeno e o pată de un albastru intens, între Umbria și Toscana, înconjurată de sate medievale, campinguri și case de vacanță. Noi am mers spre Torricella, apoi ne-am tot oprit în Magione, San Feliciano, San Savino, Sant Arcangelo, spre Castiglione del Lago. De la Castiglione am plecat spre Assisi, la pensiune, practic am înconjurat lacul, dar nu am mai oprit pe nicăieri că deja era târziu. 

Satele sunt foarte mici, în unele găsești doar un port și câteva case mai noi, în altele un castel încovoiat de ani și o straduță cu căsute vechi, de-o parte și de alta.  Pe malul lacului e plin de campinguri, sunt locuri de închiriat bărci, bicle, din loc în loc sunt plaje, locuri de pescuit, m-au dus cu gândul la Deltă bărcuțele ascunse în stuf. Mi-a plăcut la nebunie că am dat și de lavandă, și de livezi de măslini, și de câmpuri pline de rotocoale de fân, și de tei înfloriți, de fapt mirosul de tei ne-a învăluit toată vacanța în Umbria.

IMG_8394

Trasimeno e imens, ar fi al patrulea ca mărime din Italia. Am văzut eu niște bucăți de pâmânt pe apă, dar nu știam ce-s, am aflat apoi că lacul are 3 insule: Polvese e cea mai mare, ar fi fost părăsită prin anii 50 și acum e un fel de parc, Maggiore e fost sat pescăresc, e locuită și acum, iar Minore e cea mai mică insulă și e proprietate privată. Sunt bărci ce te duc spre Polvese și Maggiore, din Castiglione, Passignano, Tuoro, San Feliciano.  

Castiglione del Lago e și el pe lista celor mai frumoase sate din Italia. La baza lui e un fel de complex cu case de vacanță și parc de rulote, o plajă, un restaurat. E plin de parcări, unele cu plată, altele gratuite, noi am lăsat mașina peste drum de parcul de rulote și am urcat spre sat, prin livada de măslini.

Înțeleg că Castiglione stă pe o fostă așezare etruscă, tot descoperă arheologii morminte printre zidurile vechii cetăți. Satul e deosebit de frumos, nu doar pentru locația lui, îți arată tot lacul de la înălțime (și noi încă n-am urcat în vechea fortăreață, există posibilitatea să urci pe ziduri), dar și pentru bogăția istorică. Găsești detalii aici, dacă ajungi prin zonă și stai mai mult.

Fortăreața e legată de un pasaj de Palatul Ducal. Ambele pot fi vizitate în schimbul a 3 euro. Încă un lucru ce mi-a plăcut la Umbria, banii nu prea au importanță, ca să zic așa. Mai totul (obiective turistice adică) e gratis sau biletele costă câțiva euro. La mai toate restaurantele ne-au rotunjit nota în avantajul nostru – cât face? 42, dă 40; mai am 3, le vreți pe toate? vi le dau la același preț (asta cu trufele); serviți, nu trebuie să cumpărați, chiar vă rog – n-am simțit că suntem portofele ambulante, ca prin alte părți, oamenii chiar păreau bucuroși de oaspeți, că era vorba de pensiune, restaurant, magazin, biserică, sat sau oraș. Se pare că și Passignano sul Trasimeno e deosebit de frumos, dar n-am mai ajuns. Deh, exact ce ziceam la început, când să le vezi pe toate? Când?

IMG_8415

Trasimeno

Dacă îți fac cu ochiul Trasimeno și satele lui, las un site cu detalii despre itinerarii și cazare. Mai ales că fiind la granița dintre Umbria și Toscana pare ideal ca punct de pornire spre cele două regiuni. Cel mai apropiat aeroport e Sant Egidio, lângă Perugia.

PS: Găsești mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor.