Am promis că vă arăt Lucca. Dacă l-ați văzut deja, în realitate, aș fi tare bucuroasă. Dacă nu…ar fi bine să treceți pe acolo în cazul în care aveți în plan o vacanță în Toscana. E superb! Am scris despre el și anul trecut. Nu am scris prea multe ce-i drept, și nici acum nu voi fi mai darnică, am ajuns în Slovenia, la Maribor, și după atâtea ore pe drum nu prea am chef de vorbă. Dar am poze. Multe poze. Și apoi Lucca e un orășel ce nu are nevoie de prea multe cuvinte.

lucca5_fhdr

O bucățica de Toscana protejată de zidurile din secolul 16, păstrate foarte bine. E plin de biserici, unele foarte frumoase, dar cea mai faină mi s-a părut San Michele in Foro. Vă arăt doar exteriorul, era slujbă deci mi-a fost oarecum să fac poze. Am ajuns și la biserica ortodoxă română. Un fost lăcaș catolic, vechi de câteva sute de ani cred. Se pare că inițial românii aveau altă biserică, dar era prea mică pentru ei așa că autoritățile au “donat-o” pe cea din spatele casei lui Puccini. Adevarul e că-s mulți români prin zonă, prin orășel auzeam mai des română decât italiană. Era slujbă și aici, dar am făcut o poză. Pictura era proaspătă, am înțeles că abia anul trecut s-au apucat de treabă.

lucca3_fhdr

Mai e și catedrala, plus alte zeci de biserici mai mari sau mai mici, turnuri medievale, porți și ziduri vechi de secole, case frumoase. O plimbare prin Lucca e o adevărată desfătare.

Am nimerit în zi de piață, duminică dimineață. Am salivat lângă brânza de toate felurile și cu privirea la niște pâini uriașe. Pentru că se apropie sărbătorile, în piața centrală era un patinoar. Dar și un carusel. Am dat în mintea copiilor. Nu la patinoar, am căzut zdravăn acum câțiva ani, m-am lecuit, dar nu mai urcasem de nu mai știu când într-un carusel.

Am dat o raită și prin parcul prin care acum doi ani ne-am plimbat cu bicla (3 sau 6 euro/ora, în funcție de bicicletă).

Lucca pare numai bun pentru a explora Toscana – e la cel mult 30 de minute de Pisa, la o oră de Florența, la o oră și jumătate de Sienna, la jumătate de oră e Viareggio, super simpatic și perfect pentru plajă, în toate se poate ajunge cu trenul sau cu autobuzul – găsiți program și tarife aici, pentru tren, și aici, pentru autobuze (pleacă din Piazzale Verdi, la 10 minute de mers lejer de centru). La maximum o oră, cu mașina, e La Spezia. Orașul nu prea l-am văzut deci nu mă bag, dar știu cel puțin un motiv pentru care să mergi acolo -din port și din gară pleacă bărci și trenuri spre Cinque Terre

lucca1_fhdrlucca_fhdr

A transmis din Maribor vacanțierul de serviciu. Urmează stația Timișoara.

_________________

PS: pentru că mă întreba cineva de traseul Franța – Italia pe rivieră – din Provence în Toscana (Marsilia-Lucca) am facut cam 5 ore cu mașina, se merge super bine, peisajele sunt de vis, treci de pe Coasta de azur pe Riviera italiană în no time, Coasta de Azur e cam la 3 ore de Lucca, maximum 3 ore si jumatate. Taxa de autostradă ne-a ajuns cam 50 de euro – în jur de 20 de euro la francezi (vreo 14 la ieșirea de pe autostrada, lângă Cannes, și aprox 2 euro la Antibes, Menton) si vreo 30 în Italia, la intrarea în Lucca. Benzina e un pic mai ieftina la francezi ca la italieni.