Am lasat Valletta pentru ultima zi de vacanta. Aveam avion in acea seara si am zis ca daca tot mergem spre aeroport, e mai aproape din capitala. Mi-a placut orasul cavalerilor, mi-a parut rau ca l-am frunzarit, merita mai mult. E plin de cladiri superbe. Mi-a adus aminte de Napoli cu strazile lui in deal, doar ca-i mai curat, si cand am vazut o tanti coborand cosul de la balcon, pentru ca o vecina sa ii puna ceva in el, chiar ca am spus ca sunt in Napoli.

Pentru mine Valetta a fost surprinzatoare. Citisem ca are o istorie bogata si o multime de locuri frumoase, dar nu ma asteptam sa fie chiar asa. La fiecare pas iti atrage atentia o cladire, o priveliste, o biserica, o casa. E un muzeu in aer liber.

Cum am ajuns in Valletta. Am luat naveta din portul din Sliema (linga statia de ferry si autobuz), 2,50 de euro de persoana/one way, maximum 10 minute. Barca ne-a lasat in port, la 10-15 minute de centru. Am urcat pe strazile in deal si am ajuns pe cea principala: strada Republicii. Nu ne-am agitat foarte tare s-o gasim, cred ca toate drumurile duc la ea. Si intr-o scurta plimbare spre si pe artera principala am descoperit atractiile celebre ale micutei capitale. Teatrul Manoel, era in renovare (se pare ca e al treilea ca vechime din Europa), linga el o biserica draguta, de fapt Valletta e plina de biserici, ca toata Malta de altfel, Palatul (ne-am plimbat doar prin curte, parca 10 euro era intrarea) si Catedrala. Ma opresc aici pentru ca aici am intrat si chiar mi-a placut.

Nu cred ca am mai vazut vreodata asa ceva. M-a dus cu gandul la bisericile din Porto, cele poleite cu aur, dar parca e mai spectaculoasa. Nu va lasati inselati de exteriorul simplu, interiorul te lasa fara cuvinte. Atat de incarcata si de colorata, atata migala, atata bogatie. E superba! 6 euro costa biletul, nu e mult, ai acces si la muzeu, dar mai ales poti admira celebra pictura a lui Caravaggio – The Beheading of John the Baptist. Acolo e interzis sa faci poze.

valletta10_fhdr

Sa nu uit, nu ai voie cu tocuri, umeri goi, fusta prea scurta, etc. Eu iar am fost luata la ochi, la Rabat umerii mi-au adus priviri dezaprobatoare, acum picioarele. Too short, madame, too short. Adica pantalonii mei erau prea scurti pentru o catedrala. Deci m-am ales cu o fusta. Bine ca n-aveam tocuri ca cine stie ce-mi dadeau. Sau ma puneau sa umblu desculta. Si 10 matanii.

Catedrala e deschisa de luni pina vineri de la 9.30 la 16.30, iar sambata de la 9.30 la 12.30. Evident duminica si in zilele de sarbatoare e inchisa (ca toate bisericile si muzeele din Malta). Am citit undeva ca bisericile din Malta au doua ceasuri, cu ore diferite, pentru a pacali diavolul. Asta are 3. Pentru cine o fi al treilea?

Strada Republicii e plina de magazine, cafenele, restaurante, tot ce vrei. Mai sunt o multime de locuri ce merita vazute in Valletta – muzee, casa Rocca Picolla (un palat din secolul 16, fosta locuinta a unui cavaler de Malta), biserici, dar am preferat sa ma bucur de oras. 

Am mai cascat gura pe acolo si apoi am mers spre Barrakka Gardens. Citisem eu ca privelistea e faina. Gradinile sunt langa banca nationala si la doi pasi de statia pentru autobuze, citeva minute din centru, mers lejer. Nu sunt extraordinare, dar peisajul e. Se vad cele 3 orase in toata splendoarea. S-ar fi vazut si mai bine daca nu ar fi fost niste uriasi in port. 

Malta: cele 3 orase ale cavalerilor

Unesco: The capital of Malta is inextricably linked to the history of the military and charitable Order of St John of Jerusalem. It was ruled successively by the Phoenicians, Greeks, Carthaginians, Romans, Byzantines, Arabs and the Order of the Knights of St John. Valletta’s 320 monuments, all within an area of 55 ha, make it one of the most concentrated historic areas in the world. I rest my case!