Intotdeauna m-am intrebat cum de o tara atat de mica a reusit sa ramana independenta. Si odata ajunsa in ea m-am mirat si mai tare. Stiam ca e mica, daca nu ar fi Vaticanul ar fi cea mai mica tara din lume, da’ nici chiar asa. De sus, de pe Grande Corniche, Monaco pare un orasel la malul marii. Cum de a scapat un teritoriu atat de mititel de Franta, de exemplu? Mai ales ca fasia de tara e oarecum in Franta, e aproape inconjurata de ea. Granita dintre cele doua e atat de fina incat nici nu o vezi, nu iti dai seama cand treci dintr-o tara in alta. Acum esti in Monaco, peste 5 minute esti in hexagon.

Probabil a fost vorba de bani si de interese. Micul principat putea foarte bine sa fie acum parte a Frantei, a Italiei sau chiar a Spaniei, ca citesc ca au fost si spaniolii pe acolo. A reusit insa sa ramana independent.

IMG_0365_fhdr

Din cite am inteles, familia Grimaldi ar fi cumparat teritoriul de la alta famile bogata din Genova. Apoi Monaco a fost cand independent, cand in Franta, cand protectorat. Nu stiam, dar mi-a explicat ghidul din La Turbie, ca initial Monaco avea si cele doua orase invecinate – Menton si Roquebrune. Pina cand acestea s-au rasculat, se pare ca taxele cerute de familia Grimaldi erau prea mari, si si-au declarat independenta. Numai ca Grimaldi le-a vandut francezilor in schimbul a 4 milioane de franci si a independentei. Monaco a pierdut atunci peste 80% din teritoriu, dar si-a castigat dreptul de a fi liber.

Si revenind la marime, ca am fost atat de curioasa incat am intrat pe institutul de statistica, eu care urasc cifrele, aflati ca Monaco are 36 371 de locuitori. Dintre care vreo 10 000 sunt francezi. Dar! are peste 50 000 de angajati (46 427 in sectorul privat, 4 153 in cel public). 85,4% dintre joburi sunt ocupate de angajati nerezidenti. Tare nu? O tara cu mai multi angajati decat locuitori. Cred ca e invidiata de toata lumea. Mai ales pe criza asta.

Evident ca nici spatiul nu e foarte mare. Va zic, vazut de sus arata ca un orasel, o fasie de pamant langa apa. Si pentru ca terenul e atat de scump, si la vedere si ca bani, intreaga tara e construita pe lungime. Langa cladiri vechi au aparut blocuri uriase. Totul e construit in scari, pe stanca, langa stanca, sub stanca, pe malul apei, ba chiar in apa. Fontvieille, cel mai nou cartier, e construit pe pamant „furat” din Mediterana. In lipsa de spatiu autoritatile au intrat un pic in mare. Daca va duceti pe terasa din spatele cazinoului o sa vedeti cum arata apartamentele ridicate direct din apa. Sunt pe mai multe nivele, unele fix in mijlocul unui parc, altele in mare. Si pentru ca au construit peste tot pe unde au putut, curtea nu mai e in fata casei, ci deasupra ei. Gradinile s-au mutat pe blocuri. Si Monaco chiar reuseste sa fie o tara verde.

Pentru ca e putin, terenul e scump rau. Ne uitam trazniti la anunturile de la agentiile imobiliare. Un studio, adica o chestie de cel mult 40 de metri patrati, costa si un milion si jumatate sau chiar 2 milioane de euro! Asta in conditiile in care un pic mai sus, in Franta, la Beausoleil, acelasi studio costa citeva sute de mii.

IMG_1348

IMG_0503_fhdr

IMG_0432_fhdr

IMG_0418_fhdr

IMG_0519_fhdr

Franta e o tara curatica, in comparatie cu altele, dar Monaco…Monaco straluceste de curatenie. Totul e parca nou-nout, slefuit, ingrijit. Sa vedeti cum arata parcarile subterane. Luna! Cladiri somptuoase, lifturi care te duc in partea veche a orasului, scari rulante care te duc in parcari subterane sau in diverse locuri din cartier, sosele sau poduri care trec pe deasupra cladirilor, parca e un mall. Nu mai zic de masini scumpe. Monaco e un adevarat show room. Acolo masini ca BMW, Mercedes, par mici, obisnuite. Bentley, Aston Martin, Maserati, Ferrari, cele mai frumoase si scumpe autoturisme din lume se invart pe strazile inguste.

Turismul pare a fi principala sursa de venit. Desi cred ca acum cam aceeasi bani, daca nu mai multi, vin din afaceri. Nu am mai avut rabdare sa analizez si graficul despre economie, m-am pierdut in cifre. Pot sa va zic insa ca tara de nici 40 000 de locuitori a avut in 2011 aproape 300 000 de vizitatori. Cei mai multi vin de la vecini – Franta (peste 65 000) si Italia ( 53 081). Am vazut si o multime de englezi (in 2011 au avut peste 31 000 de turisti din UK). Rusii vin si ei dupa caldura, cam 22 000 anul trecut.

Clima e la fel de primitoare ca guvernul. Lunar Monaco are peste 15 000 de turisti. Cea mai saraca luna e februarie, 15 467 de vizitatori. Cea mai bogata e iulie, aproape 32 000 de sosiri. Sunt 14 hoteluri in intreg principatul (plus unul pe teritoriu francez). Unde or fi avut loc si pentru alea…

Si daca astazi Monaco inseamna paradis fiscal, libertate, modernitate, nu a fost intotdeauna asa. Abia in 1962 femeile au castigat dreptul la vot. Tot atunci a fost abolita pedeapsa cu moartea, odata cu proclamarea noii Constitutii. Mult dupa ce au inaugurat primul post de radio, cazinoul si oceanograful, sau dupa ce au organizat primul raliu. Si la citiva ani dupa celebra nunta a lui Rainier cu Grace Kelly.

In 2003 Monaco a fost declarat de Fondul Monetar International paradis fiscal. A fost pus pe lista neagra a tarilor necooperante pina in 2009. Deasemenea francezii se plang frecvent de concurenta neloiala a statului vecin. O multime de oameni de afaceri francezi sunt rezidenti ai mici tari care, apropo, nu percepe impozit pe venit rezidentilor.

Monegasque businesses participate in the public effort through their tax contributions.  However, taxation is designed so as not to hinder their development.  Together with VAT, tax on company profits (ISB : impôt sur les bénéfices) is the basis for taxation in Monaco.  However, companies that take more than 75% of their turnover in the Principality are not subject toISB.  Also, newly established companies are only partially affected by ISB, as they are exempt during the first two financial years, with a progression over six years.” (site-ul guvernului)

Inca de la inceputurile sale Monaco a stiut sa-si atraga rezidenti. In 1215 cand au construit cetatea de pe deal, acum palatul regal, liderii micii asezari, genovezi pe atunci, au promis pamant si scutire de taxe. Pamant…mai greu acum, scutire de taxe…inca se mai poate.

Micul stat nu e in Schengen, dar datorita acordului semnat cu Franta nu exista granite intre Monaco si restul Europei. Deci se intra fara probleme, parca esti in Franta, zau. Doar ca va spuneam, e ceva mai curat.

Tara dintre Franta si Mediterana e atat de mica incat cred ca  poate fi facuta la picior fara probleme. Noi am fost cu masina si initial am parcat-o langa palat (parking La Colle). De acolo pina la cazino, in Monte Carlo, faceam cam jumatate de ora pe jos. Dar pentru ca turna cu galeata am mers cu masina. Daca nu aveti timp sau chef  de plimbare exista autobuze. Biletele se pot cumpara si de sofer, e mai ieftin daca le iei de la ghisee sau online. Biletul e valabil 30 de minute, adica poti schimba ruta, cu acelasi bilet. Vad ca au si abonamente zilnice sau pentru 2, 3 sau 4 zile. De la 5 la 13 euro. Tarifele aici.

IMG_1337_fhdr

Desi am citit pe unele bloguri ca autobuzele Lignes d Azur nu intra in Monaco, am vazut de mai multe ori numarul 100, Nice-Monaco-Menton. Are statii in Monaco, deci trag concluzia ca intra. Traseul e urmatorul: Nisa – Villefranche – Beaulieu -Eze-Cap d’Ail-Monaco-Roquebrune -Menton. 

Si zau ca merita sa vedeti si ce-i prin jur. Menton, Eze, La Turbie, Beaulieu-sur-mer, Villefranche-sur-mer, Saint-Paul-de-Vence, Grasse, Saint Jean du Cap-Ferrat, Beausoleil, Cap d’Ail, Roquebrune-Cap-Martin, Nisa, Cannes. Nici noi nu am ajuns in toate, din pacate, dar am vazut citeva (folositi butonul de search si le gasiti pe blog). Si puteti chiar da o fuga in Italia, cu ocazia asta vedeti 3 tari. San Remo e la 40 de minute, cu masina. Sau cu trenul pina la Ventimiglia. Exista si trenuri catre Nisa, Cannes, Menton, Grasse. 

 

PS: datele  despre populatie si munca sunt din 2011, cele despre turism sunt din 2012, si sunt luate de pe site-ul Institutului de statistica din Monaco