Excursia in Danemarca mi-a facut pofta de tarile nordice. Norvegia e urmatoarea pe lista. C-o fi la anul, c-o fi peste 2 ani, om vedea. Dar nu ma pot duce nedocumentata, deci am rugat-o pe Ina sa ma informeze. Cu ocazia asta va documentati si voi in cazul in care Norvegia va face cu ochiul.


Noi doi (Imre si eu) nu am reusit sa vizitam prea mult din Norvegia, dar cat am vazut ne-a convins ca trebuie neaparat sa ne intoarcem acolo. Obiectivul principal al scurtei calatorii (3 zile) a fost fiordul, care ne-a lasat la propriu cu gura cascata, nestiind cum si pe unde sa mai facem poze. Ne-am cazat in Stavanger (serviciile intr-advevar scumpe, dar asta e…nu-i ca si cum ar fi fost o surpriza) si de acolo am mers cu masina spre Preikestolen, Månafossen, Gloppedalsura.
norvegia
Preikestolen este un masiv abrupt din varful caruia ai o vedere catre apa si celelalte maluri stancoase, de te ia cu vartejuri si de frica, si de admiratie…Partea buna e ca traseul spre acest loc este un urcus bolovanos de cam doua ore – fun, fun, fun – pe parcursul caruia te tot opresti de oboseala, dar mai ales ca sa inregistrezi mai abitir pe retina peisajul. Pana in varf e un crescendo de sight-seeing-uri, iar cand ajungi pe Preikestolen, deja simti ca ti-ai implinit scopul in viata.

norvegia2

Am vazut tot felul de turisti pe acest traseu: de la montaniarzi echipati corespunzator si trecand val-vartej pe langa urcatorii de rand, pana la familii cu copii plangaciosi/zburdalnici sau chiar beleusi de maxim 2-3 luni – deci e accesibil. Masina se lasa in parcarea de la poalele muntelui, unde ai facilitati (baie, dus, restaurant, magazin de suveniruri) si platesti 80 NKK doar la iesire. Prin urmare, poti innopta acolo si tot atata platesti, daca te tine sa dormi in masina.

La Månafossen se ajunge mai usor (urcus de maxim 10 minute) si e a noua cascada ca marime din Norvegia. Nu e o destinatie careia sa-i dedici o zi intreaga, decat daca vrei sa urmezi traseul mai departe pe munte, catre un fel de tabara (motel rustic) pentru familii cu copii . Noi am zis pas ;P si am mers hai-hui pe unde ne-au dus drumurile intortocheate de-a lungul fiordului, pana la Kristiansand.

Oriunde te invarti, ai ce vedea: munti abrupti golasi, creste impadurite, fiord, lacuri, cascade, case de vacanta adunate in palcuri prin vai…ce mai, pe noi ne-a cucerit definitiv !

norvegia4_fhdrnorvegia3_fhdr
Gloppedalsura arata pentru mine ca un loc plin de bolovani uriasi (unii cat un bloc de 4 etaje !) pravaliti de-a valma de pe muntii dimprejur. Pentru cei mai informati (Imre) este locatia perfecta in care poti vedea ce se intampla cand ghetarii se retrag si revin, iar se retrag, iar revin, lasand in urma morene (asta cam din ultima perioada glaciara). Rezultatul e oricum acelasi : mi-nu-na-ti-e.
norvegia5norvegia 1_fhdr
Orasele nu ne-au impresionat in mod deosebit, nu m-as duce in Norvegia ca sa vad spatii urbane. Asta nu insemana ca orasele nu sunt frumoase, dar pe langa ce are tara asta in materie de natura, nu merita pierdut timpul prin ele.
PS. intre timp am ajuns si eu in Norvegia 🙂