A dat Domnu și-am ajuns și-n Norvegia. Nu așa cum ne-am fi dorit, dar tot e mai bine decât deloc. De vreo 3 ani tot zicem că mergem, mergem, de când au fost prietenii noștri Ina și Dan, și ne-au povestit cât de fain e. Și de atunci tot ne lăudam că punem de-o vacanță în 4, cu mașina, măcar o săptămână. N-a fost să fie, dar, dacă tot e bank holiday și am găsit bilete relativ ieftine la British Airways, am zis hai! Deocamdată am dat o tură de fiord, am colindat orășelul, și am plătit vreo 19 lire pe o supă de pește și aproape 8 lire pe o bere. N-am crezut că o să spun asta vreodată, da ieftină-i berea la Londra!

IMG_7956

Azi am ajuns, am plecat dis de dimineață, și pentru că ne-am propus ca astăzi, pentru că e mai cald, să mergem cu barca prin Lysefjord, am lăsat bagajul la hotel și am fugit către port. Bărcile pleacă printre stânci de două ori pe zi, de la 10 și de la 14.00, cel puțin alea care le găsisem noi pe net, pe mai toate site-urile, Rodne adică, cu o tăiat, n-am tastatură de Norvegia:-p. 450 de coroane de persoană, adică vreo sută de lire amândoi. Când am revenit în port am văzut că cei de la  Norled și Flor&Fjaere iau 420 de coroane. Iar la hotel era afiș mare cu Lysefjord trip, 380 de coroane. Așadar iar ne-am izbit ca turistul ieșit pentru prima oară în lume, în prima ușă deschisă. Nu ne învătăm minte nici în ruptul capului. Așa am făcut și la Milano când am dat o avere pe o cafea și un sandwich, lângă Dom, deh, așa am  pățit și la Praga, nici n-am aterizat bine că ne-am băgat în primul restaurant și am plătit dublu, și tot așa. În fine, fu fain. Deși tururile de genul ăsta nu-s chiar pe gustul meu, dar nu aveam altă variantă, ori așa, ori deloc.

IMG_7862

Stavanger – intrarea in Lysefjord

IMG_7949

Stavanger – Lysefjord, adica fiordul luminii

IMG_7890

3 capre dresate de cei care organizează tururi, găselniță turistică zic eu. Cum au văzut barca, cum au venit spre noi, le-a aruncat un băiat 3 bucăți de pâine, cât să le vadă toți turiștii de fiord, și gata.

IMG_7899

Acolo sus mă duc mâine – Preikestolen.

IMG_7939

Am băut apă din cascadă, bună:-p

De fapt Lysefjord e mult mai lung, dar barca a mers doar până la cascadă. Faci cam o oră până la intrarea în fiord, o oră prin fiord, și încă una înapoi, la speed.

 

Știam că-i scump, că mi-a zis Ina, dar tot am avut un șoc când am văzut că o bere e 75 sau chiar 85 de coroane, adică vreo 8 sau chiar 10 lire. Hotelurile nu mi s-au părut scumpe, comparat cu Londra, dar mâncarea și băutura…Plus că Londra și Stavanger, mere și pere, Londra e Londra, iar Stavanger a abia al patrulea oraș ca mărime din Norvegia.

Am vrut și eu să văd ce salarii au oamenii ăștia, că o fi Stavanger capitala norvegiană a petrolului, dar mă gândesc că n-or sta toți cu puțul în fața casei. Înțeleg că salariul mediu e printre cele mai mari din Europa (nu au salariu minim, se negociază în funcțiede sector), aproximativ 37 000 de coroane lunar, adică peste 4 500 de euro. Cei mai bine plătiți salariați din Norvegia câștigă cam 8 900 de euro lunar (10% dintre angajați). Cei mai prost plătiți 10% au un salariu mediu de 2 600 de euro. Iar în sectorul petrolier salariul mediu e 7 400 de euro lunar (europeanjobdays.eu)

Money, while it cannot buy happiness, is an important means to achieving higher living standards. In Norway, the average household net-adjusted disposable income per capita is 32 093 USD a year, more than the OECD average of 23 938 USD a year. But there is a considerable gap between the richest and poorest – the top 20% of the population earn close to four times as much as the bottom 20%. In terms of employment, over 76% of people aged 15 to 64 in Norway have a paid job, above the OECD employment average of 65%.  People in Norway work 1 420 hours a year, less than the OECD average of 1 765 hours. (oecdbetterlifeindex.org)

 IMG_7943

IMG_7832

E ora 10 și e încă lumină, zici că-i amiază, și tare-mi place, deși ne-am băgat deja la hotel, nu mai pot de somn. Mai vorbim mâine, după Preikestolen, dacă o să mai pot vorbi :-p