Fă și mie o poză cu trolii ăștia doi. Da bagă-te între ei și prinde-i de nas. Aaa o pisică albă, albă! Case albe, pisici albe, super! Și liliaaaaac! Fă și mie o poză pe băncuța asta, sub tufa de liliac. Și uite un nene ce vinde creveți direct din barcă! Și ăia pe nava de croazieră au zid de alpinism, cool! Dă să fac o poză la supa asta de pește, best fish soup ever!

Vi le-aș și arăta, zău, da’ nu le am. Am aflat ieri, când am vrut să le descarc, că am făcut poze în gol. N-aș ști să zic exact de ce, cardul merge, deși aparatul arăta la un moment dat no card in camera, aparatul merge, slavă Domnului, dar pozele s-au oprit la lacul de la baza Preikestolen. Noroc că am avut laptopul la mine și am mai descărcat din ele că altfel… Și da, am și câteva poze din Stavanger, nu-s cele mai grozave, dar asta avem, cu asta defilam. Asta e, m-au deochiat trolii. Orașul e plin de troli și legenda spune că-s niște creaturi cam răutăcioase.

IMG_7990

portul din Stavanger

Stavanger e un orășel de nici 150 000 de locuitori din sud-vestul Norvegiei, mai e numit și capitala norvegiană a petrolului și e înconjurat de apă, dar mai ales e poarta către fiorduri, către Preikestolen, Kjerag și Lysebotn.

Deși e mic, în câteva ore n-ai ce face, orașul nu e rău deloc. Mi-a plăcut mai ales orașul vechi. Gamle Stavanger înseamnă două străzi, sau mai bine zis una jumate, paralele, cu vreo 170 de case, albe ca zăpada, unele vechi din 1700, altele din 1800, mici, unele înconjurate de petece de verdeață, de maci galbeni și de liliac. Tot cartierul mirosea a liliac!

IMG_7983

IMG_7972 IMG_7978IMG_7957

Și centrul mai nou e simpatic, mai ales străduța cu case colorate în roz, verde și albastru, șoc cromatic, nu alta, în condițiile în care tot orașul e plin de case albe, la fel și portul, în special zona de terase sau cea unde pescarii își vând marfa proaspăt pescuită.

Stavanger e mic, dar e plin de muzee, cele mai cunoscute sunt, logic, cel al petrolului și cel al conservei – inainte de aurul negru, descoperit prin anii 60, peștele aducea bani, mai exact sardinele. N-am avut curiozitatea să întru în niciunul, am colindat orașul în lung și-n lat. Și pe lângă troli, centrul vechi, centrul nou și catedrală, mi-au atras atenția și cerșetorii. E plin! Și tare mi-e că cei mai mulți sunt de-ai noștri. Mi-am adus aminte de articolele cu țiganii români care au speriat Norvegia pentru că sunt foarte agresivi și chiar au cerut la un moment dat să închirieze (cu bani, da?) o clădire întreagă și norvegienii au zis nu, că ar încuraja condiții de trai necivilizate. Repet, nu înțeleg de ce le permit și nu pricep de ce le dau oamenii ăia bani, că dacă nu le-ar mai da, nu s-ar mai duce.

Revenind la Stavanger și la poze, sau mai bine zis lipsa lor…

-Știi ce înseamnă asta nu? 

-Ce?

-Că trebuie să mergem iar!

-Să dau iar 8 lire pe-o bere?! 

Pfii, scumpete mare. O bere poate costa și 11 lire, până și în supermarket prețul e undeva pe la 3 lire bucata, și eu care ziceam că la Londra e scumpă berea… Nu se vinde peste tot, nu o găsești la chioșcuri, de exemplu, și ne-a zis un nene că magazinele care vând bere sunt închise duminica. Până și o apă plată la jumătate e cel puțin 2 lire, un san pellegrino la un litru e cam 8 lire. Iar mâncarea…Au o mâncare super bună, dacă îți plac peștele și fructele de mare (mi-a plăcut că au pește până și la micul dejun/la hotel), dar te cam ustură  la buzunar. Am dat pe o supă de pește 18 lire. Iar când am văzut că mi-o aduce într-un fel de cană de capucino am zis că e cea mai scumpă supă de pește pe care am mâncat-o în viața mea. Cea mai bună, și e mai mare, te saturi din ea, e lângă apă, peste drum de strada cu terase, la Fisketorget (aproximativ 19 de lire, adică vreo 23 de euro!). Variante mai ieftine ar fi fast-food-urile, kebab -ul turcilor sau baker haus-urile (deși un croissant e cam 2 lire). Deci keep calm and eat/drink less :-p 

IMG_8106

Lysefjord vazut de pe Preikestolen

IMAG0280

pe Lysefjord, cu barca

Zona e extraordinar de frumoasă, mai ales dacă ai mașină, dar noi, pentru 3 zile, am zis că nu se merită. Am luat autobuzul de la aeroport, la Sola, cam 40 de minute. Cum ieși, în stânga, numărul 9, întreabă dacă merge prin Stavanger că unele trec, altele nu, 37 de coroane. Ultima stație e în centru, lângă lac, vis a vis de catedrală. Mai e varianta shuffle, stația din dreapta, dar e mai scump, 110 coroane. Poți plăti cu cardul peste tot însă e bine să ai niște mărunți, pentru autobuz, de exemplu, e un bancomat la aeroport, lângă ieșire.

Știți deja, Stavanger e poarta către Preikestolen și Kjerag, la cel din urmă n-am mai ajuns, dar am bătut drumul special pentru Preikestolen. (click)

IMG_8178

Preikestolen

IMG_8289

asta e ultima poza de pe card, apoi a inceput blestemul trolilor :-p