…deși cred că vrea să pară mai obraznic decât e.

amsterdam

Imediat ce am coborât din tren a început să ningă. Breda era scăldată în soare, de am zis taci că avem și noi, în sfârșit, o zi caldă, Amsterdamul era negru de nori. Zi merci că nu plouă! Și asta e adevărat, la cât de întunecat era afară putea să jur că vine ploaia.

Scoate lista aia să vedem unde mergem. Da, am plecat cu listă de data asta, de parcă am putut eu vreodată-n viața mea să mă țin de vreo listă. Ba chiar voiam să mergem la un tur gratuit, să vedem orașul cu ghid, frumos, ordonat, informat. Sigur că da! Ce-i aia? Hai! Da aia? Da’ acolo ce-o fi? Ați înțeles așadar că am umblat fără cap și fără coadă prin oraș. Mâine lista, mâine. Desigur.

A doua zi când m-am uitat pe geam ce văd? Cum ce? Ninsoare! Minunat. Numai bun de plimbare. Nu am fost nici la Van Gogh, nici la muzeul sexului, nici la Heineken, nici la casa Annei Frank (era o coadăăăă), am stat mai mult prin cafenele (atenție, am zis cafenele, da? să nu-mi aud vorbe) și, chiar dacă am înghețat de frig, pe străzi. Am vrut să văd orașul.

 

IMG_3986.JPG IMG_4031.JPG IMG_4071.JPG IMG_4106.JPGIMG_4148.JPG IMG_4166.JPG IMG_4251.JPG

 

Amsterdamul nu e mare deci eu zic că poți umbla de nebun prin el și dai, și fără să vrei, de obiective. Oricum, eu în ultimii ani vreau să văd locul în sine, dacă dau și peste ceva de pe lista de must see cu atât mai bine, dacă nu…de cele mai multe ori nu-i bai. Lista a rămas pe masă, la hotel, ca mai toate listele pe care le-am făcut vreodată.

Că tot veni vorba de hotel, scump, scump rău. Bine, și noi ne-am trezit târziu. Ne tot uitam pe booking și nu priceam de ce mai toate erau luate. A da, e Paștele catolic. Așa am ajuns să stăm în buricul târgului, la Plaza, culmea, era cel mai ieftin din ce mai era valabil. Mai aveau o singură cameră dublă, ia-o repede până nu zboară și asta! În general, eu zic că hotelurile sunt destul de scumpe la Amsterdam așa că e bine să rezervi din timp.

Era plin de turiști. Unde se sărbătorește cel mai bine sărbătoarea pascală? La Amsterdam, desigur. O forfotă care se potolea probabil mult după miezul nopții. De fapt cred că mereu e aglomerat, e una dintre cele mai mici capitale din lume, mai puțin de 2 milioane de locuitori (zona metropolitană, Amsterdam are puțin peste 700 000), 173 de nații si aproximativ 15 milioane de turiști anual. Dacă vreți liniște, mergeți la Begijnhof, fostul refugiu al femeilor care își puneau viața în slujba Domnului fără a se închide într-o mânăstire, înțeleg că și acum casele sunt închiriate doar femeilor, sau în Jordaan. Fostul cartier sărac, plin de muncitori sau imigranți, e acum o oază de liniște, cu clădiri cochete, străzi înguste și terase mai aerisite ca cele din centru. Mie mi-a plăcut mult Jordaan.

 

IMG_4139.JPG IMG_4181.JPG IMG_4238.JPG IMG_4240.JPG IMG_4297.JPG

 

Amsterdamul e mic, dar voinic. 165 de canale, 1 281 de poduri, 6 000 de clădiri din secolele 16,17 și 18, 24 de fabrici de diamante, 6 mori de vânt, 51 de muzee, peste 140 de galerii de artă, 55 de săli de concerte, 61 de săli de cinema, peste 1 400 de cafenele și baruri, 36 de cluburi, 755 de restaurante, 28 de parcuri, 21 de piețe, dintre care una de flori, peste 10 000 de magazine, buticuri, shop-uri. M-am documentat din revista de la hotel. 

Piața de flori nu m-a dat pe spate. Cică piața pe apă, să le arate francezii ce-i aia piață pe apă. Iar cea din Londra, de exemplu, mi s-a părut mult mai pitorească. Magazinele sunt deschise 7 zile din 7, de la 9.00 la 18.00, joia e ziua lungă de shopping, se închid la 21.00. Când am fost noi foarte multe magazine erau deschise și duminica, deși era Paștele! Adică people, take a break! Mare atenție la bicicliști, sunt mai răi ca șoferii. Și mai mulți. Cică ar fi în jur de 600 000 de biciclete în tot Amsterdamul. Eu cred că-s și mai multe.

Dacă am ajuns în Red District? Normal că da. Ajungi fără să vrei, toate drumurile duc acolo. Nu trebuie să știi unde e, dacă vezi puhoi de lume înseamnă că ai ajuns. Dar mai văzusem ceva de genul ăsta în Belgia, la Gent, evident mult mai mic. Și spre deosebire de Gent, aici era mult mai populat, și de angajați și de restul, sunt camere de filmat, pare mult mai sigur. În Gent era cam suspect, nu-i de mers seara. Ne-am distrat pe seama unui nene, în jur de 65-70 de ani, care căsca gura pe acolo, dar foarte uimit. Mergea foarte încet, se oprea, se uita cu niște ochi mari. Până i-a bătut o domniță în geam. S-a oprit, s-a uitat dezorientat la ea, dă să plece încet, fata deschide ușa și îi face semn insistent cu mâna, moșul se prinde că nu-i de glumă și o ia la sănătoasa. Mergea ca un titirez.

Unele lucuri mi s-au părut exagerate, altele m-au amuzat. Cum ar fi wc-urile de pe străzi – niște chestii care lăsau la vedere picioarele și capul. Eu am zis că e discriminare în toată regula. Evident că e plin de coffee shops. Poate sunt eu naivă, dar cred că unii intră doar pentru că se fumează, nu contează ce. Decât să stai afară, în frig, mai bine fumezi, pasiv sau activ, niște iarbă. Oricum, pe unele străzi mirosea atât de tare încât cred că era de ajuns să respiri aerul vreun sfert de oră.

În mare, ne-a plăcut, am zis că revenim când o fi mai cald. Poate de Paștele nostru nu o mai ninge, că doar e luna mai. Dacă nu…la paștele cailor.

 

Ce vizitezi langă Amsterdam

Orașul e potrivit pentru un city break, dar dacă stai mai mult, cu siguranță nu te plictisești. La jumătate de oră sunt Volendam, vechi oraș port, Zaanse Schans, vestit pentru morile de vânt, și Hoorn, bogat în monumente istorice, al treilea din țară, se pare, după Amsterdam și Haarlem. Cel din urmă e și el la cel mult 30 de minute de Amsterdam (cu mașina). La maximum o oră sunt: Medemblik, se laudă cu un castel, cu case de secol 18 și cu mori de vânt. Alkmaar, celebru pentru piața de brânză. Mori de vânt găsiți și la Schermerhorn. 

Delft, casa lui Vermeer și a ceramicii albastre pe care o veți vedea la tot pasul prin Olanda. Grădina de lalele, Keukenhof, e la maxim 40 de minute cu mașina (e și autobuz). Satul morilor de vânt, Kinderdijk, e la cel mult o oră și jumătate. La fel și RotterdamDordrechtBreda. Info pentru trenuri AICI.

 

Citește și Ce vezi gratis la Amsterdam