Pentru că i-am auzit pe mulți spunând Olanda mă lasă rece, nu prea ai ce vedea, mâncare mai proastă ca la olandezi n-am mâncat nicăieri, vă zic că frumusețea vine uneori din lucruri simple.

O moară de vânt în mijlocul uni câmp verde. Un stol de gâște ce zboară peste aceeași întindere verde, tăiată ici colo de linii de apă. Un câmp de brândușe, dacă aveți noroc poate chiar unul de lalele. Niște rațe care se plimbă agale prin centrul orașului fără ca măcar să se gândească cineva ce bine le-ar sta într-o oală. Zeci, sute, mii, de biciclete colorate și frumos gătite. O terasă cu flori. O străduță cu case cochete, pe care se odihnesc aceleași bicle ce umplu țara, și ar fi păcat să nu o facă la ce piste au. Poduri arcuite peste apa care dă bătaie de cap olandezilor, dar și farmec orașelor. Un șofer de autobuz care oprește brusc pentru că o rață trece strada. Un lan de narcise pe mijlocul străzii care desparte orașul în două. Niște clădiri parcă desprinse din viitor. Un parc plin de căprioare la doi pași de centrul aglomerat.  O catedrală din alt timp. Felinare colorate. Bărci oglindite în apă.

Nu e ea la fel de spectaculoasă ca Franța sau ca Italia, de exemplu, poate părea anostă la un moment dat, până și eu am zis asta, dar e frumoasă. O frumusețe simplă, fără brizbriz-uri, calmă, senină.

 

utrecht olanda1.JPGIMG_4634.JPG utrecht 4.JPG breda 1.JPGutrecht piata.JPG

 

Vă ziceam că mie mi-au plăcut casele lor, mai ales în sate sau în orașele mai mici. Toate la fel, nu una verde, una roșie, una mai înaltă, alta mai scurtă, cu niște curți mici și cochete, cu ferestre la care stau de veghe lucrușoare care de care mai simpatice. Emană liniște și un trai tihnit. Trecând cu bicla printre ele nu m-am putut abține să mă întreb ce s-o ascunde dincolo de curtea fumos aranjată, după geamurile largi, fără perdele, la modul uită-te, nu am nimic de ascuns. Cred că se exorcizează pe la cofee shop-uri sau prin cartierele roșii, că se găsesc cam peste tot, sau la Amsterdam.

Sfatul meu este, dacă ajungeți în vreun oraș mai mare, să luați o biclă și să dați o raită prin zona de case sau printr-un orășel/sat vecin.

 

M-am îndrăgostit de orășelele lor pline de biciclete, deși, după o vreme, au început să mi se pară toate la fel. Boxtel, de exemplu, la jumătate de oră de Eindhoven, are un centru atât de mic și tot era plin de bicle. Cu mic cu mare pe bicicletă. Abia puteai merge pe stradă, mă și miram că pot merge cu bicla prin așa agitație (o doamna a căzut chiar în fața mea).

Cum am ajuns eu la Boxtel, de care până atunci nici nu auzisem? Păi mă întorceam de la Eindhoven, spre Tilburg, era încă devreme, și văzusem la dus, pe traseu, Boxtel și Best. Deci care? Că nu am timp de amândouă. Hmmm, văd un băiat în gară și îl întreb, Boxtel sau Best? Poftim? Care e mai frumos? Boxtel. Deci Best nu e chiar the best, Boxtel, s-a votat! Au un centru simpatic, o biserică foarte veche, niște străduțe liniștite, o apă cu bărci, într-o oră n-ai ce face, dacă ești pe fugă.

 

boxtel2.JPG boxtel.JPG

 

Am zis prima oară când am fost în Olanda că nu mai merg la Tilburg. Serios? M-am mai dus nu o dată, ci chiar de două ori. E simpatic. Și bun de shopping, mi s-a părut ceva mai ieftin ca Breda, poate și pentru că e oraș studențesc. Am stat câteva zile la o pensiune acolo, dar în majoritatea timpului am stat în Breda, încântător oraș. Verde, curat, liniștit, dar în același timp animat, e plin restaurante și baruri, care seara se transformă în cluburi (unele-s cât bucătăria mea de mari). Și e plin de necuvântătoare. Mergi linistit pe stradă, pe malul apei, printre terase, hop o rață. Mie nu mi se mai păreau cine știe ce, dar am fost într-o zi cu niște amici, indieni, el era pentru prima oară în Europa, de fapt pentru prima oară în afara Indiei, ea mai fusese prin niște țări nordice, dar pe acolo nu umblă rațele pe stradă, și nu mai reușeam să ajungem cu ei la crâșmă că se minunau și făceau poze cu fiecare orătanie ce le ieșea în cale. Să zică ele orătăniile merci că nu stau în India. Sau dimineața, spre micul dejun, treceam prin parc, spre zona de terase, și cânta cocoșul de numa-numa, trezirea, Breda! Ba ultima oară când am fost, avea si pui, consoarta adică, că era plin parcul de găini. Acum de ce să nu recunosc, am și eu câteva poze cu găini.

Și am vorbit serios la început, când am zis de șoferul care oprește să treacă rața. Eram în autobuz, la Albasterdam, mă duceam spre morile de vânt, când o rață s-a gândit să traverseze. A frânat omul brusc, o tipă ce venea din față a frânat și ea, și au stat, calmi, până a trecut doamna rață stradă. Și i-a luat ceva.

 

breda parc2.JPG

 

Nici mâncarea nu-i chiar atât de proastă, noroc de brânză, că Olanda nu e doar țara lalelelor, ci și a brânzei. Se pare că o fac dinainte de a trece romanii pe acolo. Gouda și Edam sunt cele mai exportate sotimente.

Mi-au plăcut olandezii, sunt simpatici, amabili, nu prea zâmbesc ei ce-i drept, mai ales prin aeroport (au niște copii geniali, cu niște zulufi blonzi de zici că-s toți din reclame) și consider că sunt de apreciat ca popor. Par foarte serioși și muncitori. Mi se pare incredibil cum reușesc să mențină țara aia pe linia de plutire, și la propriu și la figurat. Nu știu exact cât din pământul țării e sub nivelul mării, se pare că mai bine de 20%, ba chiar au mai și furat pământ din mare, pentru agricultură, că deh, e una dintre cele mai populate țări din lumea asta și e pe primul loc când vine vorba de exportul de legume. Nu prea sunt eu de acord cu politica lor externă din ultima vreme, în special cu atitudinea față de imigranți, dar îi apreciez pentru că măcar se gândesc la mediu. (mi se pare cam ipocrit să ai o atitudine anti-imigrație când ai fost imperiu, ai exploatat colonii, ba chiar ai adus milioane de sclavi în Europa, cred că ei au fost cei mai harnici comercianți de sclavi, ei și britanicii). Dar Olanda chiar e o țară frumoasă, nu știu dacă aș putea locui acolo, dar cu siguranță e de mers.

 

IMG_4586.JPG

 

Olanda, chestii utile:

Cardurile nu merg peste tot, unii acceptă doar Visa, altii doar Master Card, altii doar cash, mai ales în orașele mici (și nicăieri nu am putut cumpăra bilete de tren cu cardul, noroc că aveam cash);

Voiam să vă zic că trenurile merg pe ceas, și toate sunt curate și ordonate, dar ultima oară, de la Breda la Rotterdam, a venit un tren vai mama lui, murdar și vechi, și a mai și întârziat 15 minute. Dar cu acea excepție, au niște trenuri foarte bune, dese și la timp. Și nici nu-s foarte scumpe. Autobuzele sunt ceva mai ieftine, dar fac mai mult (lângă fiecare gară e autogara). Chiar au o infrastructură impresionantă, poti sa vezi toată Olanda fără mașină. Și dacă ai mașină, autostrăzile sunt ca-n palmă. Iar dacă ai biclă e și mai bine, sunt piste peste tot, largi cum numai la ei am văzut.

Prețurile nu sunt foarte mici, nici la hoteluri, nici la restaurante. Eu am descoperit un locușor, La Place, e mai peste tot, cu autoservire, plătești în funcție de ce farfurie umpli (mică, medie, mare, cu 10 euro mănânci 2 feluri medii sau chiar mari, și bei ceva), e foarte simpatic. Și aveau supă! Uraaa! Supă de ceapă și de pui adică, că de tomate e peste tot (nu-mi place). În general, o bere e cam de la 3 euro în sus, un sandwich între 5 și chiar 8 euro (însă la fast food sunt mult mai ieftine, 3, 4 euro) depinde foarte mult de loc, de exemplu la Amsterdam am dat și 3 euro pe o supă, dar și vreo 10 euro pe o quesadilla. La un moment dat, la Tilburg, am vazut 9 euro un tiramisu, am zis ca nu vad bine. Bacșiș – la unele scrie că serviciul nu e inclus, la altele nu, deci dacă vrei să lași bine, dacă nu, nu.

Toată lumea vorbește engleză, meniurile sunt cam peste tot în ambele limbi, asta la Amsterdam, în restul locurilor rar găsești ceva în engleză. Noi la Breda mergeam ca florile pe lângă terase că nu pricepeam nimic, așa că am zis, hai domle la spaniol, măcar știu ce mănânc. Erau două în Breda, unul lângă fostul palat regal (e chiar ok, bună mâncarea), și unul pe partea cealaltă de apă, gard în gard cu grecescul și libanezul, dar e cam scump (iar la grec, Alexandros, e scum rău).

La supermarket (albert heijn) prețurile sunt parcă ceva mai măricele ca la noi, ba chiar mai mari ca la francezi, puțin mai mici ca la Londra. De exemplu, o salată mare e între 3 si 5 euro, o sticlă de vin costă între 3 și 10 euro, 3 euro o cutie de căpșuni, o pizza mică, croissantele, între 1 și 2 euro, au până și cafea, o sticlă de apă la jumătate e în jur de 1,70, ați priceput, am pus de un picnic în parcul din Breda, am văzut că se poartă.

Nu o să găsiți prea multe plăcuțe sau afișe în engleză, nici măcar la obiectivele turistice, ba nici măcar la oficiile de turism. Dar, slavă Domnul, vorbesc oamenii ăia engleză.

IMG_4217

Cam asta am observat eu, dacă mai știți și altele…bring it on!