Am ajuns la Delft într-o zi cu soare. Așa și? Ei, după vreo 5 zile ploioase și reci … eu m-am bucurat ca un copil. Ca să nu mai zic că veneam de la Londra, unde, apropo, zilele astea plouă de…nici nu mai știu de când, s-a lăsat cu inundații și evacuări, am învățat așadar să mă bucur de soare. Și mi-aduc aminte (căci ce să facă omul când afară plouă, plouă și iar plouă) că am refuzat să intru în orice muzeu sau biserică tocmai pentru a profita de o zi superbă. Am lenevit mai întâi la o terasă în piața centrală, apoi pe o barcă, la un restaurant grecesc și pe străzile vechiului oraș, ce mai tura-vura, pe unde am putut. Așa mi-a rămas mie în cap Delft-ul – calm, relaxant, cald, ca un …leac? O licoare cu efect imediat, albastră musai.

IMG_8628IMG_8643_fhdrIMG_8527_fhdrIMG_8613_fhdr

Pe principiul nu faceți ca noi (sau faceți, că tare bine fu), ce vizitezi la Delft. 

Delft poate fi descris, pe scurt, în 3 cuvinte: albastru, portocaliu și Vermeer. Albastru ca ceramica pentru care e vestit orașul, portocaliu ca dinastia de Orange, casa regală a Olandei, și pictorul Johannes Vermeer s-a născut la Delft și și-a petrecut o bună parte din viață acolo.

Așadar, dacă iubiți ceramica, mergeți la De Koninklijke Porceleyne Fles, fabrică și muzeu. E cea mai veche fabrică de ceramică din Delft, secolul 17, și singura care a mai rămas în picioare. Biletul costă 12 euro, găsiți programul aici. Sau puteți vizita un atelier de olărit – de exemplu De Delftse Pauw. Gratis.

Dacă vă pasionează istoria, treceți pe la Het Prinsenhof’, fostă reședintă a casei regale. A fost mai întîi mânăstire, apoi reședință regală, acum e muzeu. Biletul costă 8,5 euro. Sau mergeți să vedeți, gratis, poarta de Est, de Oostpoort (veche de prin 1 400),  singura care a mai rămas că restul au fost dărmate acum vreo doua secole.

Iar dacă sunteți fan Vermeer, nu ratați Vermeer Centrum (8 euro) sau turul Vermeer (2 euro), detalii aici.

IMG_8635_fhdr

N-am terminat. Mai are Delft și două biserici foarte frumoase, Oude Kerk, sau biserica veche, în centrul vechi, și Nieuwe Kerk, biserica nouă, în piața centrală. Ambele pot fi vizitate în schimbul a 3,5 euro (biletul e valabil pentru amândouă). Dacă vreți să vedeți orașul de sus, mai dați 3,5 euro și urcați în turnul bisericii noi. Și dacă tot suntem în piața centrală, frumoasă foc de altfel, să menționez și primăria, o clădire foarte ochioasă, construită pe la 1620. Nu știu dacă poate fi vizitată, când am fost noi era închisă, dar nici exteriorul nu-i de lepădat.

IMG_8636_fhdr

Tot în centru, pe poduri, lângă biserică, e și piața de antichități. Asta am prins-o și noi, zeci de comercianți, minunății mai vechi sau mai noi și o mulțime de gură cască. Se pare că mai e și o piață de flori, pe Brabantse Turfmarkt.

Aproape de centru e și grădina botanică (2 euro). Mai are Delft și un muzeu al științei (7 euro, copiii până la 8 ani intră gratis), și o moară de vânt, de Roos (singura care a supraviețuit peste ani, ar fi fost vreo 15, poate fi vizitată doar cu programare), și sunt convinsă că mai sunt multe alte obiective de trecut pe lista unui turist de Delft, dar, credeti-mă pe cuvânt, orașul în sine e fermecător, la pas, sau pe apă (o plimbare pe canale costă minimum 7 euro, detalii aici).

Puteți combina biletele de intrare la obiectivele turistice, ca să faceți economie, info aici.

IMG_8648_fhdrIMG_8536 IMG_8591_fhdr

Cum ajungi la Delft. Cel mai apropiat aeroport e cel din Rotterdam (info aici). E un autobuz ce te duce spre gara centrală și de acolo, cu trenul, în aproximativ 15 minute, ești în Delft. Sau, dacă aterizezi pe Schipol, iei trenul și în cel mult o oră ai ajuns. Am mai zis, olandezii au niște trenuri rapide și dese, ți-e mai mare dragul să mergi cu ele, poți vedea toată țara din tren. Orar și prețuri aici.

Delft are două gări, Delft (lângă centru) și Delft Zuid. Noi am coborât la cea din urmă, cică să vedem orașul. Numai că nu prea am avut ce vedea, centrul e minunat, restul…ca orice alt capăt de oraș din lumea asta.

 

La aproximativ un sfert de oră de Delft sunt Haga și Rotterdam, în vreo 40 de minute ajungi la Dordrecht sau Gouda, în cel mult o oră ajungi la Breda sau la Amsterdam, și în maximum o oră și jumătate ajungi în Utrecht, Eindhoven și ‘s Hertogenbosch (cu trenul, desigur).