Trebuie să recunosc că nu știu mare lucru despre Olanda. Amsterdam, Rotterdam, Haga, Eidhoven, Groningen și cam atât. Deci m-am trezit aici, frumos, dar ce-i de văzut? Grădina de la Lisse nu, e frig și lalelele nu au deschis incă ochii, mai dorm un pic, că parcă vine iarna, nu primăvara. La Amsterdam mergem în weekend, Rotterdam-ul nu mă încântă, dar mă voi duce totuși, și am așa un sentiment că nici Eindhoven nu e cine știe ce. Haga…nu știu de ce, dar nu prea mă tenteaza zilele astea. Dar dacă tot sunt aici, ia să văd eu împrejurimile. Așa am ajuns la Oosterhout, despre care v-am povestit deja, la Breda și la Tilburg.

Breda mi-a plăcut și, dacă ar fi să fac un top, aș pune-o prima pe lista, apoi Oosterhout și la coadă Tilburg.

breda

E ciudat să fiu într-o țară în care nu pricep mai nimic, nu vreau să-mi imaginez ce aș face în China sau India. Totul e în olandeză.

Hai la fața locului și vedem acolo. M-am trezit în gara din Breda fără să știu încotro. Dar a fost simplu. M-am uitat în stânga, în dreapta, mi-a atras atenția parcul, deci să mergem. Nici nu e nevoie de mai mult. Din parc se vede deja un turn impunător, te apropii un pic și se zărește întreaga clădire, superbă, apoi, în dreapta, peste apă, o veche fortăreață, și tot așa spre centru, pe străzile cu magazine și terase, într-o curte interioară cu case vechi și cochete. Deci cui îi trebuie hartă?

Abia apoi am aflat că fortăreața e vechiul castel, acum academie militară, clădirea încărcată de ornamente, ce domină centrul orașului, e Biserica Doamnei noastre (mă știti norocoasă deci vă e clar că era închisă fix în ziua aia), parcul se numește Valkenberg, iar curtea cu case și biserică e Begijnhof, fostul refugiu al călugărițelor catolice (acum e muzeul păpușilor, 3,5 euro intrarea) .

Atâta știu și eu – kerk e biserică, markt e piață, straat e stradă, burg e oraș și brug e pod. Mai sunt câteva care seamănă cu ale noastre – park, cathedral, kasteel, deci până la urmă am cam văzut ce era de văzut :-p

 

breda1.JPG breda3.JPG breda4.JPG breda6.JPG breda7.JPG breda 3.JPG breda castel.JPG breda parc.JPG

 __________________

Între timp am mai făcut o plimbare prin oraș si biserica era deschisă. Interesantă. Dar mai interesant e că  poți urca în turn. Doar sâmbăta, de la ora 13.00. Cred că 6 euro costă biletul. 

___________________

Mai are Breda și niște muzee, dar am preferat să văd orașul. Ce mai e prin jur? A da, Tilburg. Oare o fi ceva de văzut? Nu contează, important e că e lângă mine și n-am mai fost în viața mea.

Mă urc ca o floare în autobuz, one ticket, please, șoferul se uită la mine, zâmbește, și-mi arată banii. Îi dădusem lire. Vă dați seama cum era când nu exista UE? Mulțumesc lui Dumnezeu pentru moneda unică.

Tilburg nu mi s-a părut cine știe ce. La fel, spre centrum, cam la 10-15 minute de gară. Am ajuns în Oude Markt, adică piața veche, o biserică, magazine, terase. la doi pași altă biserică. Și cam atât. E oraș universitar deci e plin de pub-uri. Cred că sunt pline când dă căldura.

 

tilburg 2.JPG tilburg centru.JPG tilburg.JPG

 

Breda e la aproximativ 40 de minute de Rotterdam și Eindhoven(cu trenul sau mașina, e cam la fel), la o oră și un pic de Amsterdam (cam două ore cu trenul). La jumătate de oră, cu autobuzul (nr 127, Breda-Oosterhaut -Tilburg, 3,5 euro/biletul) e Tilburg.

 

PS. Azi am mai învățat niște cuvinte. Noroc cu mașina de spălat. Apăs…nimic. Apăs, gata, se învârte. Mă întorc peste o oră…nimic. Cum le-am pus. Start (că atâta înțelegeam, start, pauze, și centrifugeren care m-am gândit eu că e centrifugă, învârtire, deci uscare, deșteaptă-s, Doamne)…se învârte două secunde și stă. Mă duc la google, mă uit, mă întorc, hai că merge. Revin…parcă nu-s splălate, le mai dau o tură. Deci ori le-am splălat de două ori, ori deloc. Măcar erau ude. Așadar, ca să dau mai departe cunoștințele proaspăt dobândite, voorwas e prespălare, wassen e splălare, spoelen e clătire. Ptiu, să nu mă deochi!