E pentru prima oară când ajung în țara lalelelor așa că totul mi se pare nou și interesant. Defect din naștere sau de job, nu știu, dar mereu când ajung într-un loc nou mă uit la el nu doar cu ochi de turist. Primele impresii: infrastructură bună, reguli de urbanism nu doar pe hârtie (toate casele sunt la fel, aceeași culoare, aceeași înălțime), spații verzi super generoase, curat (am văzut și mai curat ce-i drept, dar e chiar ok), transport în comun excelent (îți poți fixa ceasul după autobuze și trenuri, plus legături de oriunde spre oriunde). Ca să vedeți ce dileme am eu.

Oosterhout

Ce îmi place. Îmi place că totul e pus la punct, ordonat, curat, simetric, bine organizat, atât de organizat încât uneori poate părea anost. Mă refer la orașele mici unde, dacă ești amețit, riști să intri la vecini, toate casele seamănă între ele. Îmi place că e multă verdeață. Că oamenii merg cu bicicleta. Că există piste maaari, pe ambele sensuri, pentru bicle, chiar și între orășele.

Îmi place că olandezii își lasă bicla în fața casei, a magazinului sau chiar în stația de autobuz, fără a-și face probleme că la întoarcere nu o mai găsesc. Fără s-o lege cu zece lanțuri, doar blochează roata din spate, adică dacă vrei neapărat poți să pleci cu ea (mie la francezi mi-au furat-o într-un minut, din fața boulangeriei, și eram acolo, doar am întors spatele și au revoir).

Îmi place că poți merge pe jos, chiar și dintr-un orășel în altul, fără să se uite lumea la tine ca la urs și fără să te claxoneze vreun țăran, ca la francezi, de exemplu, de ai noștri nu mai zic. Îmi place că toată lumea vorbește engleză (eu nici nu mă deranjez să mă uit pe hartă, nu pricep nimic, așa că mereu întreb, nu am găsit încă om care să nu-mi răspundă).

OlandaOlanda

Ce nu-mi place. Limba. Mi se pare oribilă, nu pricep nimic, de fapt nu-mi place pentru că nu o știu, cred că e a naibii de grea, de învățat. Nu-mi place că totul e scris în olandeză, chiar și la obiectivele turistice, dar cred că e valabil doar pentru localitățile mici, sper. Dar chiar și așa, scrie, domnule, într-o limbă de circulație internațională.

Nu am văzut picior de lalea, nu pun la socoteală florăria, ci foarte multe brândușe și narcise galbene, e cam rece pentru lalele zilele astea. Și mi-e ciudă de nu mai pot, aș fi vrut să merg la Keukenhof, se pare că e cea mai mare grădină din lume. Frigul mi-a dat planurile peste cap și mi-a cam stricat și cheful de plimbare. Așa că în prima zi am zis azi n-am chef, nu ies nicăieri, am timp două săptămâni să mă plimb cât vreau. Nu m-a ținut mult. Cum băi, ești pentru prima oară într-o țară și tu stai în casă? Hai, hai, repejor, pune un pulover pe tine, mai bine două, și miscă.

Gata. Hai. Dar unde? Că de Amsterdam, Rotterdam și Eindhoven nu prea aveam chef, voiam ceva mai apropiat. Până una alta să mă duc să beau o cafea, să pot gândi, nu de alta. Lângă restaurant e recepția (stăm într-un campus cu viluțe de vacanță, super simpatic), în fața niște biciclete, lângă recepție văd un supermarket, acolo niște vederi – Oosterhaut – gata, s-a votat, cu bicla la Oosterhout. Cât o fi până acolo, o fi ceva de văzut, nu contează, când s-a aprins beculețul nu-l mai stinge nimic.

IMG_3812, Olanda

Nu e departe, în 15 minute, maximum 20, eram în centru, m-a bătut vântul de am zis că mă dă jos, am înghețat de frig, dar a meritat. O plimbare cu bicla într-un loc pe care nu l-am mai văzut în viața mea? De neprețuit. Putea să fie și Cucuieții din deal.

M-am vânturat pe străzi fără să știu unde merg, ce văd, ce-i aia, ce-i ailaltă, din ce an e, ce stil, nici că mi-a păsat. Mai am uneori și zile de astea. E nevoie și de ele, zic eu. Ba chiar am vrut să-mi las aparatul acasă, și de astea e nevoie uneori, parcă vezi altfel locul, îl simți altfel. Dar l-am luat pân la urmă, să vă plimb și pe voi 🙂

IMG_3800, Olanda IMG_3821, OlandaIMG_3859, OlandaIMG_3827, Olanda

După cum observați, Oosterhout se laudă cu o biserică imensă, Sfântul Ion cred că-i zice, e chiar în centru, în piața, acolo sunt și o mulțime de terase super simpatice (amenajate draguț adică, că nu am intrat), și tot prin jurul pieței centrale sunt și niște case interesante. Și magazine. Am mai dat de un castel, Slotjes (cel alb), nu era deschis, poate pentru că era luni (nici în biserică nu am intrat, am tras de toate ușile, dar nu s-a deschis niciuna, deși din interior se auzea o orgă, poate n-am tras eu destul de tare). Lângă castel e și un parc care acum era plin de brândușe, iar pe partea cealaltă e mini grădina zoologică. Mai au o catedrală și cam atât. Mă rog, atât am văzut eu. Oricum, centrul orașului chiar mi-a plăcut.

 

Oosterhaut e la jumătate de oră (cu autobuzul, 3,50 euro) de Breda și la cel mult o oră de Tilburg.  Tot la o oră distanță, cu mașina, e Rotterdam, cu transportul în comun am făcut cam o oră și jumătate (autobuzul până la Breda și de acolo trenul). La o oră și un pic e Eindhoven, la fel, autobuz spre Breda și apoi tren. Amsterdam e ceva mai departe, cam două ore.

IMG_3864, OlandaIMG_3862, OlandaIMG_3829, Olanda

PS: Dacă știe careva zona și îmi poate spune ce mai e de văzut pe aici aș fi recunoscătoare. Și daca aveți ponturi/sfaturi despre Olanda, aruncați-le încoa.