Când spun Olanda eu mă duc cu gîndul la lalele și la mori de vânt. Lalele…ioc, că a fost atât de frig încât n-au avut bietele de ele curajul să înflorească, și probabil era și cam devreme la începutul lui aprilie, deci Keukenhof pas, așa că am ținut morțis să ajung la Kinderdijk.

kinderdijk

M-am uitat pe site – cobori la Rotterdam Zuid și de acolo iei autobuzul. Ne ducem la Rotterdam, am luat-o frumușel pe jos spre stația cu pricina, și când ajungem acolo ia autobuzul de unde nu-i. Că nu-i. Să întrebăm, dar pe cine?, că ne-am trezit într-un cartier cam suspect, am găsit cu ocazia asta și primul om care nu vorbea engleză, noroc de controlorii de bilete. Mergeți cu tramvaiul și apoi cu autobuzul, nr cutare și cutare. Pfii, mergem? Hai! Ajungem în stație, dupa vreo jumătate de oră, autobuzul tocmai plecase, următorul venea abia peste o oră. Deci mai mergem? Nu, că e târziu, hai înapoi.

*În Rotterdam biletul de tramvai, 3 euro, e valabil o oră,  se poate cumpăra din tramvai, se compostează la urcare și la coborâre. Iar deștepții ăia de pe site au scris Rotterdam Zuid, dar de fapt era Zuidplein. De la Zuidplein autobuzul 90 ajunge la  Kinderdijk în cel mult o oră. 90-ul face legătura între Rotterdam și Utrecht, deci se poate ajunge și de la Utrecht.

Dar eu vreau la mori! Vreau! Vreau! Vreau! Mâine tot mă duc la Dordrecht, ia să văd cum ajung de acolo. Autobuzul 16 sau 19, direct. M-am scos! Cobor la gară și văd un semn- autobuz/Kinderendijk. Mă duc în direcția aia, nimic, întreb, mergi la autogară, care e lângă gară. Și mă uit iar la semn KINDERENDIJK. Ca să vezi ce fac două litere.

E direct? Nu, schimbi la  Alblasserdam. Tunete și fulgere. Urc, plec, în cam 40 de minute ajung la  Alblasserdam, aștept alt autobuz, nici nu plec bine de pe loc că văd morile. Ce-ai asta, domle? Să înțeleg că satul asta are o singură intrare, că restul e apă, mlaștina, de mi-au zis trei oameni că nu e autobuz direct? Da de unde. Se poate ajunge la picior din Alblasserdam, cel mult 15 minute, de la stația de unde cică trebuie să schimbi autobuzul (care e tot 90-ul de care ziceam mai sus, îi spuneți șoferului să vă lase la mori). Nu mergeți pe stradă, pe traseul autobuzului, ci printre blocuri, e mai scurt, din stație intrați printre clădiri și după câteva minute se văd morile. Și scutiți 2 euro

*de la Dordrecht la Alblasserdam, 4 euro/călătoria, tarife si program AICI/sunt și bărci care vă duc acolo, din Rotterdam

M-am cam plimbat pe drumuri, dar a meritat.

 

IMG_4564.JPG IMG_4567.JPG IMG_4576.JPG IMG_4579.JPG IMG_4586.JPG IMG_4595.JPG IMG_4605.JPG IMG_4608.JPG IMG_4611.JPG

 

Tot vedeam rufe atârnând în vânt, bicle la intrare, bărci lângă ponton…Întreb o doamnă care își plimba cățelul, da, aproape toate morile sunt locuite. Ceea ce mi s-a părut genial. Vă dați seama, să stai într-o moară de vânt! Deși cred că e cam incomod.

Olandezii luptă cu apa de când sunt ei. Se pare că mai bine de 25% din teritoriul Olandei e sub nivelul mării, e pământ furat de sub apă. Cum? (sper că am înțeles eu bine). Mai întâi se face un dig în jurul unei suprafețe, se marchează deci, și apoi începe procesul de uscare. În trecut, cu ajutorul morilor de vânt, acum cu pompe mecanice.  Și gata, nu mai e mare, e teren, de obicei, agricol.

Olanda a avut peste 10 000 de mori de vânt! Avantajul morilor – energie gratuită. Dar imprevizibilă, că vântul bate când are el chef, nu zilnic, la ore exacte. Au mai rămas se pare în jur de o mie de mori în toată țara. La Kinderdijk sunt 19. Cea mai mare concentrație din lume. Unele sunt ridicate în 1500, altele în 1700 și ceva. Sunt funcționale, însă am înțeles că merg doar o zi pe an sau numai în cazul în care se strică pompele.

Satul nu e foarte mare, jumătate de zi e mai mult decât suficient. Eu am stat numai vreo două ore, m-a gonit vântul, Doamne, cum bătea, parcă voia cu orice chip să pună morile în funcțiune.

 

IMG_4614.JPGIMG_4640.JPG IMG_4642.JPGIMG_4560.JPG

 

Una dintre mori poate fi vizitată,  6 euro/biletul. E și o barca ce, în schimbul a 4,50 euro, 3 euro pentru copii, vă plimbă printre vechile case ale morarilor.

Peste drum de mori, spre Alblasserdam, peisajul e parcă desprins dintr-un tablou. Când s-au mai apucat și gâștele să zboare…mă așteptam să apară de după vreo moară Nils Holgersson (știu, e suedez dar la el m-a dus gândul. și gâștele).

 

IMG_4634.JPG IMG_4637.JPG

 

Kinderdijk e la jumătate de oră de Rotterdam și Dordrecht, la aproximativ 44 de minute de Breda și la cel mult o oră și jumătate de Amsterdam (cu mașina). Există parcare cu plată la intrare.