Am vrut neaparat sa vedem Atlanticul. Zis si facut. Desi ploua si era cam frig, am respectat planul si am pornit spre Ocean. Am zis, am zis! Am cumparat umbrele, ne-am incheiat la haine si am plecat sa tinem piept Atlanticului. Era nervos rau. Valurile se izbeau de stanci si vantul mai ca nu ne-a luat pe sus, ca pe Mary Poppins. Asa ca ne-am bagat in prima terasa care ne-a iesit in cale. 1-0 pentru Atlantic.

IMG_5755

Am baut o cafea, ne-am incalzit un pic, si am iesit din nou pe plaja. Daca tot am ajuns pina aici, nu ma las intimidata asa usor de citeva picaturi de ploaie si de vantul furios! Unii incercau chiar sa imblanzeasca valurile cu placa de surf. S-au lasat pagubasi. Cred ca vara este superb. Plaja e mare, nisipul e fin…

In zare se vedeau turnurile unui castel. Daca tot ne-am pornit, hai si acolo. E Castelo de Queijo, adicatelea Castelul Branzei, o garnizoana construita in secolul 17. Poate fi vizitat in schimbul a 50 de centi. Nu e mare lucru de vazut in el, dar admiri oceanul de pe ziduri.

Dupa castel se intinde faleza care duce spre Foz, zona de fite a orasului Porto. Foz e un fel de suburbie plina de case cochete, cu plaja si cu restaurante faimoase. Acolo raul Douro se intalneste cu Atlanticul. Noi am renuntat, era prea frig si prea mult de mers. Am urcat in autobuz. Dar, daca mergi de-a lungul falezei, ajungi in Ribeira. Asta daca te tin picioarele, faci cam doua ore.

IMG_5714.JPG IMG_5717.JPG IMG_5719.JPG IMG_5733.JPG IMG_5743.JPG IMG_5764.JPG IMG_5770.JPG

Matosinhos e un orasel linga Porto. Cele doua orase sunt unul in prelungirea celuilalt asa ca nu iti dai seama cand treci “granita”. Metroul si autobuzele te duc din unul in altul. Daca urci in metrou, de la orice statie din Porto, vezi legaturile, cobori la Matoshinhao Sul. In 5 minute esti langa ocean, ii simti mirosul si furia inca din statie, noi asa l-am gasit, ca nu exista indicatoare, ne-a chemat el.

Biletul costa intre 1 si 3 euro, in functie de cite zone strabati (noi nu am dat mai mult de 3 euro pe o calatorie). Pastreaza cartela, e valabila o ora si poate fi reincarcata. Atentie la zone, biletele sunt pe zone. De exemplu, de la Aeroport spre centru e zona 4. Pina la ocean am trecut prin 3 magistrale diferite asa ca am uitat zona. Scrie linga automatul de bilete oricum. Sau poti lua autobuzul 500, din centru, zona Infante. Am dat 2,60 pe o calatorie pentru 2 persoane.

Porto mi s-a parut o destinatie excelenta si pentru un city break, dar si pentru vacanta de vara. Orasul merita vizitat si n-ai timp sa te plictisesti, mai ales daca mergi pentru citeva zile. Iar daca stai mai mult, plajele din Foz si cele din Matosinhos sunt ideale pentru leneveala si odihna dupa o zi de colindat Porto si Gaia. Gasesti mai multe detalii despre plajele din Porto si de langa pe site-ul oficiului de turism.