Nu poti vorbi de Porto fara sa nu te duci cu gandul la vin. Ce credeati ca am uitat sau ca nu am baut? Da de unde! Nu am uitat. Si normal ca am baut, doar nu era sa ratez o asa ocazie. Eu prefer vinurile seci, dar daca va plac vinurile dulci, atunci cu siguranta veti aprecia vinul de Porto. Si daca nu il beti la el acasa…nu se pune :-p  Nu mai retin exact care era mai dulce, Ruby sau Tawny, dar unul din astea doua era chiar bunicel. Ce merge cu vinul? Muzica!

De fapt nu Porto, ci Gaia e lacasul celor care fac licoarea lui Bachus. E practic un alt oras, insa fiind legat de Porto prin multele poduri de peste Douro, pare unul si acelasi. Si parca suna mai bine vin de Porto decat vin de Gaia. 

Gaia e locul unde, de sute de ani, se face si se pastreazea vinul de Porto. E plina de vinarii, sunt una linga alta. Puteti da o fuga printre ele si, intr-o pauza, sa degustati licoarea celebra in toata lumea. Costa in jur de 5 euro. Sau, daca cumparati bilet pentru teleferic, aveti inclusa in pret si o degustare – un piiiic de vin si 3 masline. De sus, din teleferic, puteti vedea vinariile, dar si raul Douro sau podul Dom Luis I. Biletul costa 5 euro de persoana, sau 10 euro daca vreti dus-intors. Recomand.

IMG_5401.JPG IMG_5472.JPG IMG_5476.JPG IMG_5511.JPG IMG_5561.JPG IMG_5565.JPG IMG_5575.JPG IMG_5593.JPG IMG_5594.JPG IMG_5654.JPG IMG_5664.JPG

Si daca tot am vorbit de telecabina mi-am adus aminte de transport. Chiar daca nu mai sunt ce au fost odata, portughezii au investit serios in infrastructura. Metroul este suprinzator de bine pus la punct. Leaga, pe sub pamant si pe deasupra, toate cartierele intre ele si chiar si suburbiile. Si inca lucreaza portughezii la el. Cartelele se cumpara de la automat si tot acolo le puteti reincarca, asa ca nu le aruncati. De la aeroport tot metroul va duce in centrul orasului. Apropo de aeroport, si acesta este foarte mare si foarte bine organizat. Are si funicular, Porto. Il luati de la baza podului Dom Luis si urcati spre biserici si turn. Scutiti citeva strazi si vedeti podul de sus. Nu e cine stie ce, pentru ca drumul e foarte scurt, insa, daca nu ploua, poate reusiti sa faceti citeva poze bune. Costa 1,60 de persoana si biletul e valabil o ora.  

In Gaia ajungeti fie pe jos, pe poduri, fie cu barca. O croaziera pe Douro costa 10 euro. Si odata ajunsi acolo veti vedea ca oraselul merita si el colindat. Vila Gaia, care se vede din Porto, la capatul podului Dom Luis I, era inchisa cand am fost noi, cred ca am nimerit la amiaza, si pare mai spectaculoasa din Porto decat de aproape. Locatia face toti banii. De-a lungul raului sunt terase, intre vinarii e si o biserica draguta, si mai jos de Vila Gaia e un parc foarte frumos. De fapt oraselul e plin de parcuri.

Si daca voi stati mai multe zile puteti vizita Valea Douro, podgoriile: Regua, Pinhao, Lamego. Am vazut ca se poate ajunge in ele cu trenul sau cu barca. Se pare ca e frumos. Si interesant. Uite ce zice Unesco: “Wine has been produced by traditional landholders in the Alto Douro region for some 2,000 years. Since the 18th century, its main product, port wine, has been world famous for its quality. This long tradition of viticulture has produced a cultural landscape of outstanding beauty that reflects its technological, social and economic evolution”.(sursa: http://whc.unesco.org)