Când eram mică îmi petreceam vacanțele de vară la Brașov. Însă a trecut atâta timp de atunci încât am uitat multe, inclusiv cât de frumos e Brașovul. Vizita scurtă din vară mi-a reamintit lucrul ăsta și ne-am propus să revenim, să stăm măcar o săptămână acolo. Abia în octombrie am reușit, dar am nimerit bine, e minunat Brașovul toamna! Cum arătau munții ăia plini de copaci colorați! Am stat lipiți de geam imediat ce trenul a intrat în zona de munte.

Am văzut, zic eu, majoritatea orașelor mari din România, numai la Oradea n-am fost, și zău că mie Brașovul îmi pare cel mai frumos oraș din țara asta. Și Sibiul?, parcă v-aud. Sibiul e simpatic doar în centru, care centru e mic, comparat cu al Brașovului, în rest…nu prea. Clujul e foarte fain, dar parcă e mai… provincial? Nu aruncați cu pietre! E o părere personală, că de aia am blog (plus că am fost o sigură dată). Bucureștiul? Îl iubesc, în felul meu, și nu știu dacă l-aș da pe alt oraș din România, dar nu, la capitolul frumos nu stă foarte bine. Iași? Zic să nu mă stârniți. Exagerez dacă vă zic că Brașovul aduce un pic cu Praga? Mi se pare că seamană, mai ales pe străduțele înguste flancate de case vechi. Da, Brașovul n-are apă și poduri spectaculoase, da nici Praga n-are munte:-p

toamna la brasovbrasov 2 brasov, cenrtru brasov, cetatuita brasov, piata sfatului, de sus piata sfatuluibrasov1

Am făcut bine că am mers în timpul săptămânii, în week-end orașul e extrem de aglomerat, în restul timpului, mai ales dimineața, e atâta liniște de zici că întregul loc e doar al tău. E alt aer la Brașov și nu mă refer numai la aerul de munte.

De data asta am și vizitat câte ceva și deși sunt de părere că Brașovul nu e un loc în care să umbli cu harta sau cu lista de atracții turistice dupa tine, ci e mai degrabă un loc în care să te pierzi pe străduțe, o să las o listă cu 10 obiective de vizitat (mie mi-ar fi fost de folos, mai ales că nu eram prima oară acolo, și am zis că de plimbat ne-am tot plimbat, hai să și vizităm ceva).

1.Tâmpa – da, încep cu ea pentru că nu mai urcasem de ani de zile, când eram mică obișnuiam să urcăm mereu, mai ales în weekend, să stăm la plajă. Sunt 4 traseedrumul serpentinelor, drumul cavalerilor, treptele lui Gabony și din cartierul Răcădău. Am ales drumul serpentinelor, era în drum ca să zic așa, și deși scrie la bază că traseul durează o oră jumătate, am făcut 50 de minute până sus.

trasee tampa

(hartă trasee Tâmpa, sursa Adevărul)

Evident că poți lua telecabina, dar zău că drumul e atât de facil încât mai bine faci mișcare. Un bilet costă 16 lei dus-întors, 10 lei one way/pentru copii e 6, respectiv 9 lei.

2. Promenada de sub Tâmpa – dacă n-ai chef să urci, te poți plimba pe lângă

3. Turnurile și bastioanele vechii cetăți – cred că arăta grozav cetatea aia care străjuia tot centrul vechi. Noi le-am luat la rând, nici nu mai știu cu care am început, ce n-am priceput e de ce toate sunt închise. Unele au fost reabilitate, se bate consiliul local cu pumnul în piept pe niște afișe, de parcă le-a făcut primaru sau prefectu cu bani de acasă, altele au fost lăsate în paragină.

4. După ziduri – aleea de-a lungul vechilor fortificații, e foarte drăguț locul și am văzut că au curățat nițel firicelul ăla de apă

dupa ziduri, brasov

5. Cetățuia – și aici era lacăt pe ușă și o foaie A4 pe care scria închis. De ce? Nu-i treaba noastră probabil. Se pare că un litigiu…

6.Cetatea Brașovia – mă rog, locul unde a fost cetatea, că n-a mai rămas nimic din ea (o să vedeți indicatorul imediat ce ajungeți pe Tâmpa)

7. Prima școală românească – în curtea bisericii sf Nicolae – aici a fost foarte interesant, recomand, deși la prima vedere poate nu sună foarte atractiv. Sper să nu vorbesc prostii, că nu a fost nimeni acolo să ne explice una alta, dar cred că tiparnița aia veche din sala Coresi e cea la care diaconul a tipărit primele cărți de circulație în limba română. Micul muzeu se laudă cu 4 000 de cărți vechi, multe unicat, și vreo 30 000 de documente (pentru mine a fost un fel de întoarcere în timp, unele le-am studiat la facultate, curat meștesug de plictisit studenții). Plus că puteți vedea cum arăta o sală de clasă din 1700. 5 lei costă biletul de intrare.

8. Biserica Neagră – deși pentru noi a fost o mare dezamăgire, am fost în vară, nu acum. Și-au cam bătut joc de ea la marea reabilitare, până și eu care nu mă pricep am zis asta, dar prietenii noștri, absolvenți de Arte, s-au îngrozit. 8 lei costă biletul de intrare.

9. Sinagoga – aici biletul costă 5 lei, scrie la intrare că-i deschisă de la 9 la 16.00 (deși noi am fost pe la 10 și era închisă)

10. Poiana Brașov – nici aici nu mai călcasem de când aveam mai puțin de 10-14 ani, am și uitat. Ne-am trezit și noi să mergem fix în ziua când ploua și era frig cu draci, n-am stat mult pe acolo. Cred că e fain de urcat la picior, prin pădure, am văzut că sunt trasee. Se poate ajunge cu autobuzul, linia 20 de la Livada Poștei, 4,5 lei costă biletul, ajungi sus în cel mult jumătate de oră.

brasov medieval brasov, turnul negru poiana brasov biserica neagra

Ce nu mi-a plăcut? O chestie general valabilă în România – cu greu găsești un loc în care să nu se fumeze. Și să mânânc în timp ce înghit fumurile altora…e prea mult pentru mine.

PS. mi-a rămas în minte o doamnă cu păr alb, tuns scurt, ondulat, într-un halat cu flori, stătea la geam și vorbea cu un nene, i-a dat ceva într-o sacoșă coborâtă pe funie, ca la Napoli, avea o voce atât de jucăușă și de caldă – ne-a întrebat ce căutăm, că ne a văzut debusolați – și un zâmbet cât casa, era atât de veselă ființa aia și atât de plină de energie de te molipsea, it made my day.

Am pus mai multe poze pe pagina de facebook a vacantelor: Brasov