Cum am ajuns în Deltă v-am zis deja și, dacă urmăriți pagina de facebook a vacanțelor, atunci știți probabil de când tot bat eu câmpii că vreau în Delta Dunării. Numai că plecarea s-a produs cam brusc așa că m-am dus ca blonda, adică nu prea m-am documentat. Am luat o pensiune ce părea ok de pe site (plus că ne-a recomandat-o, oarecum, o amică, nici ea nu fusese, dar auzise), habar n-aveam unde să mergem, pe ce trasee, în ce sate, eram cam picați din cer. Și evident că asta a însemnat mai mulți bani, și pe cazare (deși am găsit și mai scumpe), și pe mâncare, bărci, plimbări, și poate și zona putea fi una mai bună. Oricum, cred că, vrei nu vrei, depinzi de oamenii deltei, fără barcă și ghid ești mort (sau fără căruță sau mașină, pe pământ).

delta dunarii, august 2014

E scump în Deltă, e ieftin? Să-mi ziceți voi.

Chiar dacă unii vor spune probabil că astfel de comparații nu-și au rostul, am pus cheltuielile din Deltă față în față cu cele din Umbria, căci a fost ultima vacanță înainte de România și am stat tot 4 zile.

Așadar, preturi de Umbria:

  • pensiune (mic dejun inclus) – 80 euro pe zi
  • închiriat mașină – 89 euro
  • cina la pensiune – 50 de euro (4 startere de fiecare + fel principal, pește cu cartofi + desert + o sticlă de vin)
  • prânz la Trasimeno – 40 de euro
  • prânz Spoleto – 23 euro
  • pizza Bastia Umbra – 12 euro
  • pizza Assisi – 10 euro
  • prânz Perugia – 15 euro
  • biletele cascada de marmură  – 18 euro

N-am mai pus parcare, băuturi, înghetață, să zicem 30 de euro, că parcare n-am plătit decât de doua ori, la Assisi și la Spoleto, iar o parte din băutură e inclusă în meniuri (am mai fost noi la un supermarket lângă Assisi).

Am adunat vreo 367 euro. La care se adaugă biletele de avion Londra-Perugia, 263 lire/2 persoane, dus-întors, plus vreo 20 de lire dus întors până la aeroport, căci singura cursă directă spre Perugia pleacă de la Stansted, care e la dracu-n praznic

_____________

Total Umbria: aprox 720 euro

Pensiunea de lângă Assisi:IMG_8433

Mai multe poze aici

Preturi Delta Dunării:

  • cazare pensiune 3 stele: 100 lei de persoană/zi, adică 2 milioane, aprox 45 de euro pe zi
  • mic dejun – 25 lei/pers, deci 50 de lei pe zi, timp de 3 zile, vreo 34 de euro
  • pranz/cină – 40 lei/zi de persoană (2 feluri de mâncare, dar eu nu pot mânca atât și am mai luat și juma de prânz/cină) – vreo 63 euro (fără băuturi, nimic, nimic, nici măcar un pahar de apă)
  • barcă – 50 lei pers/zi, adică 100 de lei, x 2, că am făcut 2 curse (chit că a doua a fost de vreo 2 ore și barca era 50 de lei pe ziua întreagă) = 45 de euro
  • benzina – aprox 600 de lei, deci vreo 135 de euro
  • închiriat mașină – 180 euro
  • transfer parcare – pensiune 45 lei/persoană, deci vreo 20 euro
  • o doză de bere – 7 lei/ 5 lei la magazinul de pe apă + apă + alte cele, să zicem vreo 20 de euro (pot să înțeleg de ce mâncarea, și mai ales băutura, erau mai scumpe, e ceva treabă să le aduci pe apă)

______________

Total Deltă: aprox 630 euro

Pfii… vezi, de aia nu fac eu calcule după vacanțe, că mă apucă groaza. Dacă mai pun și avionul de la Londra la București cred că nu mai plec nicăieri vreo 10 ani:-p

Precizare – pensiunea de lângă Assisi era country house deci nu avea stele, dar dacă aia din Deltă avea 3 stele, apoi aia din Umbria avea cel puțin 5. Locația era foarte faină, pe canal, aproape de Murighiol, dar cam atât. N-am mai pus benzina, e cam tot aia, și mereu mă mir că e mai ieftin să închiriezi mașină în țări ca Italia sau Grecia decât în România (e adevărat că de data asta categoria a fost diferită, în Italia am avut un Fiat 4×4, în țară am luat un Wv Golf, dar de obicei e ceva mai ieftin la alții).

Eu zic că pentru România, Delta e scumpă, pentru străini e ieftină. Dar ne-a plăcut, am spus că mai mergem și la anul, poate pe undeva pe la Mila 23, sau tot pe lângă Murighiol, că am pus ochii pe niște pensiuni simpatice pe canalul Uzlina și la Crișan.

Nu m-au mâncat țânțarii, deloc chiar, autanul e neînceput. M-au avertizat niște amice că mă voi plictisi, nu m-am plictisit, dar da, dacă nu îți plac apa, pescuitul, natura, liniștea, atunci cred că riști să zici frate, ce plictiseală. La fel, dacă nu îți place peștele, sau ești vegetarian, ai cam pus-o, cartofi prăjiți scrie pe tine. La pensiuni (la care am fost noi) făceau mâncare doar la comandă, pe motiv că nu aveau sau că se strica. Au oprit unii într o zi la noi la pensiune, s-au pus la masă, așteptau meniurile –nu gătim decât pentru clienții noștri. De ce? Atât avem. Noi am mai mâncat la Crișan la o pensiune (super bună mâncarea), dar am dat comanda înainte (am oprit barca, am urcat, am zis ce vrem și la ce oră).

S-ar putea să îți lungești gâtul degeaba după coloniile de pelicani și după zecile de păsări din poze (noi așa am făcut, poate greșesc, dar cred că nici băiatul ăla nu a știut unde să ne ducă), s-ar putea să cheltui o mică avere pe bărci, căci dacă vrei să vezi Delta trebuie să te miști un pic, s-ar putea să mănânci câteva zile la rând același fel de mâncare (de exemplu supă cu perișoare de pește, numai cât scriu mă apucă groaza:-p), e posibil să te enervezi pe ici pe colo (cazarea, oamenii, sărăcia). Așadar e nevoie de un pic de răbdare și de un pic de înțelegere, că doar e a noastră, plus că vei fi răsplătit. Delta e deosebit de frumoasă, poate sta mândră pe orice listă cu rezervații naturale din lumea asta, dacă nu ai fost, îți recomand să mergi. Nu știi unde să te uiți mai întâi, pe apă, pe cer, în stuf, pe mal, căci de peste tot răsar mici minuni. Și cred că n-am văzut nici 5% din ea.

Mi s-a părut că are și o tristețe… pe chipurile oamenilor, în satele sărăcăcioase, ca să nu mai zic de canalele murdare (mă apucau nervii când vedeam sticle de plastic aruncate în apă). Pensiunile cu termopan, apă curentă, piscină, și panouri solare, contrastează puternic cu casele mici, acoperite de stuf, unele dărăpănate, altele chiar părăsite. Unii au pus mâna pe niște bănuți (poate munciți în afară) și și-au făcut case faine, ba chiar le închiriază, alții încă bat zilnic canalele, în bărci vechi, pentru o bucată de pâine (înțeleg că mai vând pește pensiunilor din zonă).

Cred că e grea viața în Deltă, mai ales când bucata de pământ pe care o numești acasă e prinsă între ape și singura legătură cu pământul e barca. Nu vreau să-mi imaginez cum e să stai acolo, probabil că ce pentru noi pare rai pentru mulți e…nu i-aș zice chiar iad, dar nici paradis nu cred că e.

Când am fost la Letea ne-au întâmpinat niște copii. Se jucau pe malul apei și intrau în vorbă cu oricine trăgea barca la mal, de fapt cred că asta făceau acolo, așteptau ceva … interesant. Ce să facă și ei, e vară, n-au școală, unde să se joace? Avea dreptate ghidul de ocazie, unde? sau ce să facă? Murdărei, curioși, cu ochii după orice e nou sau străin – de unde sunteți? ce faceți aici? cum te cheamă? pe mine mă cheamă Ana, pe el Ionuț, pe el Andrei… Delta nu-i pentru toată lumea și nu oricine trebuie să meargă în Deltă.

 

PS: în 2015 am revenit, de data asta la Mila 23, am avut noroc de o cazare faină și am văzut mii de păsări, să ne ajungă :-p 

În c?utarea pesc?relului albastru