Vara asta, adica in august 2011, am hotarat sa mai batem berbunca prin tarisoara noastra. Avem familie in Iasi, Sinaia si Galati, asa ca traseul a inclus obligatoriu cele trei orase. Dar ce poti face ca sa te simti calator (calator de placere, nu oricum…) si turist in toata regula in propria ograda? Pai te poti plimba pe langa Iasi, cu masina sau cu zdruncinatoarele maxi-taxi, si sa vizitezi, pe langa altele, manastirea Hadambu. Din oras pana acolo e un drum relativ scurt, pe jumatate dezolant (periferia), si pe cealalta jumatate pitoresc (dupa ce ai iesit complet din zona urbana si sub-urbana).

Moldova e cu adevarat frumoasa cu dealurile, bisericile si padurile ei…Daca muntii abrupti si pietrosi de pe traseul Transfagarasan (ajungem si la ei, acusi-acusi) iti blocheaza pur si simplu sirul de ganduri cotidiene si te lasa mut de admiratie, dealurile de pe langa Iasi nu au cum sa nu iti aduca niscai liniste si pace, si voie buna, pana la urma. Nu e nimic spectaculos, dar e un relief lin, rotund, pastelat, cu biserici ici si colo, cu paduri si sate, cu stalpi plini de cabluri si cate un cuib de berze cocotat in varf…Plus ca, daca ai rabdare si mergi mai departe, (inspre vest: Pascani, Targu Neamt, Poiana Largului, Bicaz) ajungi si la munti in toata regula.

Manastirea Hadambu are o biserica veche si una noua, plus niste anexe pe care le-am banuit a fi dedicate turismului ecumenic. Au acolo si o ferma destul de “internationala”, cu struti, pui de caprioare (or fi caprioare in toata regula de acum…), iepuri si gaini de toate rasele (sunt chiar haioase, mai ales acelea pitice), capre si lebede.

Poti cumpara vin si tuica facute acolo.

Dupa Hadambu, am dat o raita si pe la manastirea Vladiceni, care arata interesant, dar e prea aproape de oras, din pacate.

Cum spuneam, merita sa te tot duci inspre vest, la munte. De la Targu Neamt inspre Piatra Neamt (frumos si cochet orasel de munte) ai drumul catre manastirile Agapia si Varatec. Din nou, nu doar tinta finala a calatoriei merita efortul, ci si traseul in sine (asta dupa ce ai trecut de Targu Neamt).

Agapia e o manastire de maici plina de flori, respira un aer de munte linistit si are darul de a te rupe de nervii si dracii de zi cu zi, indiferent daca esti ori nu crestin/religios din fire (ori traditie ;P ) La intrarea in curtea manastirii se afla un chiosc de unde poti cumpara produse de patiserie facute de maicute (insa nu va asteptati la placinte cu branza daca e post). Varatecul mi s-a parut un pic mai sever ca atmosfera, chit ca biserica are o arhitectura plina de rotunjimi. O fi fost din cauza ca nu aveau la fel de multe flori in curte si la ferestre, ori din cauza peretilor exteriori de un alb imaculat…nu stiu exact. Cert e ca de la Agapia la Varatec se face putin cu masina, iar Varatecul e frumos, cu austeritatea lui cu tot.

Asa te intampina Agapia, mancata de timp, iar odata trecut de poarta…

Tot de la Iasi poti porni intr-o excursie de o zi catre Cheile Bicazului si Lacul Rosu. Drumul de la Targu Neamt, Poiana Largului, inspre Bicaz, te tine cu ochii lipiti de geam. Nu prea sunt refugii ingenioase unde poti parca masina ca sa admiri peisajul si sa faci poze, dar daca te chinui un pic si intri pe drumuri secundare, iti poti face de cap de-a binelea, cu un picnic, de exemplu.

  

 

Un sfat rasarit din experienta crancena: nu mergeti la Cheile Bicazului & Lacul Rosu in plin sezon! Aglomeratia dauneaza grav placerii de a te afla, in sfarsit, in niste locuri atat de frumoase…Cel putin nu alegeti weekend-urile. In afara de fumul de mici si galagia aferenta, care poate nu sunt detestate de catre toti in egala masura, sunt unele chestii universal detestabile, ca de exemplu imposibilitatea de a parca, nu neaparat legal, dar cat de cat normal…Dar trecand (cu rugaciuni si exercitii de relaxare) peste asta, te poti plimba cu barca pe Lacul Rosu. De Chei nu mai spun, cat de impresionante sunt…

Cam atat de la Iasi & Moldova. Dar cred eu ca nu-i putin lucru, mai ales ca sunt multe alte locuri unde n-am ajuns. Inspre sud si sud-vest acum. Punct de pornire: Sinaia. Ideea principala: Transfagarasanul.