Nu mai fusesem niciodată la Cluj așa că îi întrebam pe toți cei care vizitaseră orașul ce să nu ratez. Ba chiar, la Mila 23, am întâlnit o tipă născută în Cluj și îndrăgostită de casa ei. Mi-a făcut, draga de ea, o listă cu obiectivele de neratat. Unii dintre voi știti deja ce se întâmplă cu listele când ajung în mâinile mele – se evaporă pur și simplu, cred că-s magician, prin urmare am făcut o mare varză din planul meu. Dar încă mai am memoria bună, slavă Domnului, și am reținut câteva lucruri. Plus că am avut câțiva ghizi locali, moldoveni transformați în ardeleni.
N-am reușit șă vedem tot pentru că am cam țopăit din crâșmă-n crâșmă, dar ziceți voi dacă nu-i ăsta cel mai bun prilej de a cunoaște un loc nou. Altfel cum aș fi savurat centrul vechi al orașului, mai puțin animat ca cel de București dar parcă mult mai aerisit, curat, simplu, natural, fără fițe inutile, fără zgomot de boxe, fără scaune și mese întinse pe toată strada. Cum altfel m-aș fi crucit de cât de mici sunt prețurile – bă, ai înnebunit, 4 lei un shot? 5 lei o bere? 6 lei un gulaș? Până și resturantul care cică ar fi ultima fiță a Clujului părea ieftin în comparație cu Bucureștiul. Oamenii mi s-au părut mai calmi, mai zâmbitori, vorba unei prietene – nu s-a răstit nimeni la mine 3 zile. Pulsul orașului e mult mai domol – magazinele sunt închise duminica, ba chiar și sâmbătă după ora 3 (mall-urile fac excepție). Prostul gust nu-i atât de țipător ca prin alte locuri – nu-ți vinde nimeni chiloți și șosete la semafor, în buricul târgului. Nu ești sufocat de mașini și de claxoane, nu te dă nimeni jos din picioare, poate am nimerit și noi o perioadă mai liniștită, e vacanță, înțeleg că în timpul anului universitar Clujul e mult mai aglomerat. Nu-i totul perfect, nici pe departe, și parcă nici orașul nu-i atât de grandios cum mă așteptam eu să fie, dar n-am chef azi să mă gândesc la bilele negre, chiar mi-a plăcut Clujul, ne-am simțit bine acolo, asta e tot ce contează.
Și dacă tot am avut pe mână o listă cu atracțiile din Cluj – ce vizitezi când ajungi pentru prima oară la Cluj:
- Cetățuia (să vezi orașul de sus)
- grădina botanică
- parcul central
- muzeul etnografic al Transilvaniei
- piața Unirii
- piața Avram Iancu
- piața Muzeului (zona pietonală plină de clădiri vechi, tarabe cu suveniruri, terase cochete)
- biserica Bob (cea mai veche biserică românească din oraș)
- biserica Franciscană (una dintre cele mai vechi biserici din Cluj/1260-1290)
- biserica Sfântul Mihail (1350-1487)
- catedrala Mitropolitană (1923-1933)
- catedrala Schimbarea la față (sunt mai multe biserici, dar astea mi-au atras mie atenția)
- Casa Matei Corvin
- teatrul național
- Bastionul Croitorilor (parte din vechea cetate a Clujului)
- muzeul de farmacie
- strada Potaissa (se mai vede câte ceva din cetatea medievală)
- bulevardul Eroilor (artera principală a orașului, o să zăriți o mulțime de clădiri faine)
Dacă am omis ceva sau am zis vreo prostioară, vă rog să mă trageți de urechi.
Turda e la cel mult jumătate de oră de Cluj deci nu aveam cum să ratăm salina, mai ales că voiam demult s-o vedem. Ne-am bucurat nu doar de peisaj, ci și de umbră și răcoare, deși mă așteptam să fie mai frig, oricum a fost rai după gradele multe de afară.
Există parcare la intrare (5 lei), intrarea în salină costă 20 de lei, sunt lifturi dar se poate și pe scări, nu-i deloc greu chiar, numai că ar fi și mai bine dacă s-ar urca pe o parte și s-ar cobori pe cealaltă, e cam îngust să se circule pe ambele sensuri. Atenție pe unde ieșiți – am intrat prin Turda și am ieșit în satul vecin (ne-au lăsat doamnele să intrăm înapoi și să traversăm iar peștera pentru a ajunge la mașină).
Dacă tot am bătut drumul pân la Cluj, chiar așa, departe-i nene, am zis să profităm de ocazie și să vedem și Alba Iulia, măcar centrul (e la aprox o oră de Cluj). Mi-a plăcut catedrala catolică, m-a dus cu gândul la Cambridge.
Și dacă nu știați deja, un studiul al Comisiei Europene plasează Clujul în fruntea listei cele mai primitoare orașe din Europa (studiu făcut în 2013), iar numbeo (care se laudă cu cea mai mare bază de date din lume când vine vorba de orașe și țări – informații despre costul vieții, chirii, infrastructură, sanătate etc), a ajuns la concluzia că orașul din Transilvania e cel mai bun oraș din România la capitolul calitatea vieții.
Mai multe poze din Cluj, Alba și Turda pe pagina de facebook a vacanțelor.