Ce să mai vizităm dacă tot ajungem la Victoria? Viscri, musai Viscri. Da, și eu vreau la Viscri. Și eu! Toată lumea vrea la Viscri. Și am mers la Viscri. Concluzii: nu tot ce e lăudat e minunat, la pomul lăudat să nu te duci cu matizul și dar-ar dracu-n ei de englezi că iar m-au păcălit (ultima îi aparține prietenei Aurelia care, când a fost la Londra, a prins numai frig și ploaie).

Dar să nu credeți că totul în locul ăla e oribil, nu e. În plus, contează de unde vii. Noi, crescute în România, la țară, plimbate prin sate gen Viscri, sătule de sărăcia din ele, am rămas imune la farmecul rural (că scrie mare pe un indicator sat rural, e rural rural, maxim am zis). Englezii însă nu au așa minune, fără apă, gaz, asfalt, fără industrie, nici în cel mai întunecat cotlon din UK, deci pentru ei e mare minune că în anul 2013, când ei te spionează din coșul de gunoi, în România există un loc unde civilizația nu a dat buzna.

viscri, vara

Da parcă numa la Viscri e așa…Nu, numai că satul din Transilvania (alt avantaj, regiunea) are o biserică superbă, niște case vechi de sute de ani și o istorie interesantă.

Viscri apare pentru prima oară în documentele oficiale la câteva secole distanță de momentul întemeierii. Prima mențiune datează de la începutul secolului al XIV-lea dintr-un registru de plăți către episcopatul comitatului de Rupea, iar un secol mai târziu era enumerată ca o comună liberă cu 51 de gospodării, trei pastori, un dascal și doi săraci. (sursa)

biserica din viscri

Biserica a fost începută în secolul XII, de secui. E foarte frumoasă, dar e cam uzată, deși se pare că tocmai a fost renovată. Poate fi vizitată în schimbul a 4 lei. Găsiți informații despre biserică AICI.

 

Întâi au fost secuii, apoi sașii, acum înțeleg că mai sunt câțiva români, vreo doi sași și niște țigani. Locuitorii, mai inteligenți decât autoritățile, s-au prins că e rost de făcut bani și s-au pus pe treabă. La fiecare poartă stau înșirate șosete, batice, papuci, genți, orice ar sta bine pe un străin cu dare de mână.

Văd o doamnă ce împletește cu spor pe piatra din fața casei.

Bună ziua!

Bună ziua!

Lucrați de zor!

Lucrăm, lucrăm!

Mă uit la papucii de casă, ochioși, călduroși. Cît costă papucii? 

80 de lei! 

Ha? 

80 de lei o pereche de papuci? N-am mai avut tupeu să întreb cît costă  o geantă sau o bluză. Cam 15 lire, nu? Păi mi se pare scump și pentru englezi. Citeam aici că inițial șosetele de lână erau schimbate pe alimente. Ehe, au trecut vremurile alea, gata, am intrat în UE, trocul a pierit, capitalismul să trăiască.

viscri, transilvania

vizita la viscri

Satul e foarte mic, ai intrat, ai ieșit. Noi am parcat exact lângă cișmea și un băiat, pe biclă, a pus o frână de a scăpăt toate merele din sân pe ulița satului, noi am crezut că de emoție, da de unde, am mai văzut eu turiști, și încă englezi, de fapt i-a sunat telefonul.

Da acolo sus ce e? 

Nimic. Ieșirea. 

Cum nimic, că văd un indicator? 

E tot pentru biserică, intri pe aici sau pe acolo. 

Și mai sus? 

Nimic, gata, asta e tot.

Ăsta e tot satul?! 

Da. 

Probabil că împrejurimile merită colindate. Aveam în plan să tragem o fugă și la prințul Charles, măcar să-i batem obrazul, dar am fost nevoite să plecăm spre Făgăraș.

 

Cum am ajuns la Viscri: am intrat dinspre Sibiu și am ieșit spre Brașov, sau invers, cine mai știe, că ne-am rătăcit de numa-numa, un drum de maximum o oră jumătate, făcut în 4 ore, oricum, prin ambele părți drumul e oribil. Am dat din groapă în groapă de am zis că o să ajungem ca familia Flintstone, picioare în loc de roți. Că tot ziceam de autorități, să nu torni tu niste pietriș, nu asfalt, că strici farmecul rural, dar măcar ceva acolo să acopere gropile din cimentul ăla mai bătrân ca sașii și secuii la un loc. Să nu pui tu niște indicatoare! Când satul e patrimoniu Unesco, când moștenitorul coroanei britanice cumpără case și pământ în zonă, când vine turma de turiști englezi, când Viscri e cunoscut de acum la nivel mondial! Nimic. Dacă nimerești, bine, dacă nu…aia e. Și dacă intri… 4×4 sau căruță. Da ce prințu ăla nu a putut să facă și drumu?! Iar englezu … vrea natural, i-am dat natural.

satul viscri

 

Viscri e la o oră de Biertan și Făgăraș, la o oră jumătate de Brașov, Târgu Mureș, Sâmbăta de Sus și Victoria, la vreo două ore de Sibiu. De la Sighișoara faceți vreo 40 de minute, iar de la Rupea vreo jumătate de oră (asta în cel mai fericit caz, că drumurile sunt moartea pasiunii).

PS. Keep calm and enjoy Viscri 😀