E 8 și jumătate și toată lumea se grăbește spre apă. Care se îndură să dea 8 euro pe o bere se așează mândru la Cafe del Mar, dacă mai prinde locuri, dacă nu, va trebui să se mulțumească cu Mambo, Savannah sau, un pic mai departe, Kanya sau Golden Buddha, sau cu stâncile și băncile de pe malul apei și cu digul de lemn. În jur de 9 soarele se duce la culcare și cred că mereu are companie, sunset strip se cheamă faleza cu vedere la apus și toate restaurantele și barurile se laudă cu free sunset. E aproape 9, soarele se scurge repejor în apa albastră, lumea aplaudă, s-a mai dus o zi. Orice apus e frumos (valabil și pentru răsărit, evident), dar unele sunt mai faine ca altele. Nu că mă laud, dar am văzut apusuri mai frumoase deși nu erau însoțite de aplauze sau spectatori. Cam asta aș putea spune și despre Ibiza.

Acu e drept că nici nu trebuie musai să mă crezi pe cuvânt (mergi să vezi cu ochii tăi!) că deh, am stat foarte puțin și avem gusturi diferite. Acest articol se referă în mod special la San Antonio, unde sunt celebrul sunset strip și unele dintre cele mai vestite cluburi din Europa. Sau or fi din lume? Nu știu, recunosc că nu mă pasionează subiectul. Și atunci ce-am căutat acolo? Păi acolo am găsit cazare, că am luat biletele târziu și n-am mai făcut mofturi.

san antoni, ibiza

san antoni, ibiza, plaja

prin oras, san antoni

san antoni, centrul vechi
Un pic de orientare, dacă ești ca mine, care habar n-aveam unde să merg în Ibiza. Insula e împărțită în 5 provincii – Eivissa sau Ibiza town; Sant Antoni; Santa Eularia; Sant Josep și Sant Joan. Nu mai fusesem, nu știam mare lucru, așa că am tot googalit unde mă cazez în Ibiza? Și toți îmi dădeau hoteluri, de parcă Ibiza aia era cât Saint Tropez, pe mine mă interesau orașele, zonele. Acum știu, dacă m-aș mai duce, și n-aș zice nu (e la cel mult 2 ore jumătate de Londra), m-aș opri în Es Cana sau Portinatx sau aș trece apa în Formentera. Primele două sunt mai liniștite, am văzut niște pensiuni super drăguțe în zona rurală (musai mașină) și s numa bune de plajă, diving sau surf, Formentera e celebră pentru apa turcoaz, limpede și caldă, și pentru plajele cu nisip fin, și cică n-ar fi atât de aglomerată. Dacă vrei cluburi, te duci în Sant Antoni sau Playa d en Bossa. Sau te cazezi în San Antonio Bay care-i la 10 minute de mes lejer de San Antoni, sunt zeci de hoteluri, toate la plajă. Dacă vrei un pic de istorie, arhitectură, restaurante faine și legături spre orice loc din insulă, te oprești în capitală, Eivissa. Mie mi-a fost de folos site-ul ăsta, descrie în câteva cuvinte fiecare orășel sau stațiune. Vara sunt autobuze și bărci care te duc peste tot. Pentru bărci biletele mi s-au părut mai ieftine la fața locului, pentru bus găsești info pe ibizabus.

san antonio, ibiza, plaje

Sant Antoni de Portmany (sau San Antonio) nu mi s-a părut cine știe ce, mi-au plăcut în schimb Eivissa, apa turcoaz (mi-a adus aminte de Grecia), faptul că se găsesc locuri pentru toată lumea și prețuri pentru toate buzunarele și că, dincolo de marketing și cluburi cu muzică electronică, Ibiza a rămas o insulă cu case modeste, cu dealuri acoperite de pini, cu plaje simple și baruri cu scaune de plastic. N-am putut să nu remarc muzica bună, peste tot, până și la localul de pe plajă, unde trei spanioli serveau bere, pește prăjit și fructe de mare pe mese de plastic, se auzeau David Bowie și Queen. Parcă San Antoni e mai ieftin ca Eivissa, și la cazare, dar și când vine vorba de restaurante.

Prețuri, Ibiza, San Antonio

 • meniul zilei: 8-10 euro
 • tapas: 5-10 euro
 • mic dejun: 5 euro
 • paella: 13-17 euro
 • salata: 8-9 euro
 • supă de pește: 13 euro
 • fel principal: 13-15 euro
 • calamari, pește: 7-20 de euro, depinde de loc
 • Bere, cană mică: 1,5 – 1,8, maximum 2 euro/mare: 2.5 – 3
 • sangria: 4 euro/pahar sau 13-30 euro o cană mică sau mare, prețurile diferă de la un loc la altul
 • cocktail: 7-9 euro
 • 5 estrella mici: 6 euro

Prețurile sunt ceva mai mari ca-n Valencia, Malaga sau Madrid, dar bănuiam asta. Barurile de pe plajă sunt ieftine, dacă nu ești foarte pretențios, e scump rău la restaurantele/cluburile de pe faleză, unele servesc mâncare doar cu programare în avans.

 

Mă așteptam să fie mai cald, deși știam că pe acolo gradele nu-s atât de multe ca-n Malaga, de exemplu, mai ales la început de mai, da’ eu nu și nu, e Spania, prin urmare e cald. Îhi. Am înghețat de frig două nopți, aerul condiționat băga doar răcoare așa că ne-am acoperit cu toate păturile posibile și seara ne-am încălzit cu niște hierbas (un lichior specific insulei, sunt mai multe feluri – anason, chimen, migdale). Am prins însă și o zi caldă, numa bună de plajă.

san antonio bay

Aeroportul din Ibiza e la cel mult jumătate de oră de Eivissa, cu autobuzul – linia 10 circulă de la 6 la miezul nopții, din 15 în 15 minute, vara, și de la 7 la 23.30, la jumătate de oră, iarna. Biletul costă 3,5 euro. Au și câteva shuttle-uri private, sincer nu cred că merită banii. Sunt autobuze de la aeroport spre toate stațiunile, e drept că numai în sezon. Autobuzul 9, aeroport – Sant Antoni, nu mergea la început de mai așa că am luat un taxi – am făcut vreo 40 de minute și am plătit 35 de euro, tarif de noapte, cred că ziua e cel mult 25. Stația de taxi e la ieșirea din aeroport, pe dreapta, te așezi la rând, primul venit, primul servit. La plecare am luat autobuzul San Antonio- Eivissa și apoi linia 10, puteam face așa și la sosire, dar am ajuns noaptea, nu mai circula nimic. Ne-a tentat și varianta Ibiza cu mașină închiriată, să vedem mai multe locuri, dar am renunțat, am zis că avem prea puțin timp la dispoziție. Am observat că era mult mai ieftin să închiriezi la fața locului, la hotel erau prețurile la jumate făță de ce găsisem eu pe net. Apropo, infrastructura e super.

Un bilet de autobuz Eivissa – San Antonio costă 2 euro, biletele se pot cumpăra și de la șofer, călătoria durează cam 20-30 de minute, depinde de trafic.

Ibiza nu-i foarte mare așa că poți vedea mult din ea în timp scurt, mai ales dacă închiriezi o mașină, dar se poate și cu transportul în comun, în special în sezon când autobuzele sunt multe și dese. Ibiza în extra sezon nu-i doar mult mai liniștită și aerisită, dar e și mai puțin accesibilă, cele mai multe autobuze pornesc motoarele la final de mai, început de iunie. La început de mai, când am fost noi, multe hoteluri, restaurante și cluburi erau închise, la unele era șantier, dădeau cu var, schimbau parchetul, reparau, scoteau algele din apă, în trei săptămâni vin turiștii!

La plimbare prin Eivissa