Am fost prima oară la Barcelona la final de 2105, început de 2016, de sărbători. După 8 zile de colindat orașul, n-am intrat în fan club Barcelona și nici n-am înțeles de unde toată nebunia, deh, chestie de gusturi, deci nu mi-am propus să revin prea curând. Suntem în iulie 2017, ne-am întors din Barcelona de vreo 2 săptămâni și mai dam o tură și în septembrie. U2 și The Rolling Stones sunt de vină, cei din urmă n-au concert la Londra, iar la U2 s-au vândut biletele în 4 minute. Am stat la toate cozile virtuale posibile, doar la Barcelona am mai prins, spaniolii să trăiască, n-au voie să revândă biletele, deci nu-s sold out în câteva minute.
(dacă nu merg filmulețele, apasă pe căsuța de facebook)
Vreo 55.000 de oameni, la 30 de grade, m-am cam panicat un pic, dar mi-a trecut repede.
Și dacă tot ne-am sacrificat pentru Bono :-p, am zis să nu stăm doar o noapte, pentru concert, mai bine stăm 5 zile. Pincho și grade multe, gata, s-a votat! Apropo, data asta ne-am cazat în Poble Sec, la un minut de strada cu taverne (Carrer de Blai), nu doar pentru pincho la amiază, la prânz și seara, dar și pentru că ne place zona, e foarte animată, pe acolo își fac localnicii veacul, prețurile sunt decente, totul e fără fițe, și e aproape de zona Montjuic – Placa Espanya (ne-a picat cu tronc data trecută și concertul fu acolo), dar și de centrul vechi. Recomand Poble Sec, deși probabil o să ai nevoie de metrou, dar unde n-ai nevoie de metrou în Barcelona?
Fără să ne propunem, am prins și ditamai sărbătoarea, în Raval, cartierul vechi, dar și în Poble Sec – Festa Major del Raval și Festa Major del Poble Sec, nu-s de lepădat, se umple orașul de muzică, dans și tradiții catalane. Aproape în fiecare zi făceau catalanii câte un turn uman (castells), nu se compară cu ce-i la Tarragona, evident, dar sunt faine. Ne-au fugărit dracii și un taur ce scuipa foc pe străzile din Raval.
În fiecare seară am stat în stradă până la miezul nopții, ba la vreun club în aer liber, ba la concerte de cartier. Mi-a plăcut că oamenii se adunau cu mic cu mare în fața vreunei scene sau la vreo tavernă cu DJ, oriunde era rost de bere și voie bună (cred că numa-n Spania am mai vazut copii mai mici de 5 ani prin crâșme și pe străzi la 11-12 noaptea, nu critic, doar remarc). Cel mai fain a fost cu o seară înainte de concertul U2, când un nene, trecut bine de 70, a urcat pe scenă și a cântat vreo două ore – urcase pentru o melodie, dar l-am aplaudat de nu-i mai venea să plece. Am dansat cu toții până la miezul nopții (la 12 se dă stingerea, tre să doarmă și oamenii ăia).
Ne începeam ziua la o churreria de cartier unde două doamne zâmbitoare ne recitau comanda înainte de a deschide noi gura – știau deja că vrem churros, ciocolată caldă și suc de portocale, mergeam apoi la plajă sau prin oraș, ne întoarceam la amiază, căci era atât de cald, și nouă ni se făcea atât de lene după ce mâncam prânzul, siesta!, că doar suntem în Spania, seara o plimbare, un concert și apoi party. Siesta și fiesta, ca să ne adaptăm ca la carte, nu de alta :-p
Data trecută am pus ochii pe Palau de la Musica, dar era prea din scurt să-l vizităm (se poate doar cu ghid și recomand programare în avans că era fully booked) așa că ne-am propus ca dacă mai ajungem vreodată pe acolo, să mergem la un concert/spectacol. Am luat bilete la flamenco, foarte fain!, deși nu fu chiar ieftin, iar sala de concerte e genială! În special tavanul.
Nu, nu-i făcut de Gaudi, ci de Lluís Domènech i Montaner, în 1905-1908. Biletul de intrare costă 18 euro (14,4 dacă e luat cu cel putin 21 de zile în avans), se poate cumpăra online sau la fața locului. Pentru spectacole verificați site-ul, noi am luat biletele online, că am vrut să prindem locuri bune, obișnuiți ca la Londra, unde ăștia-s în stare să vândă locuri într-un picior, doar ca sala aia e super ok și cred că se vede decent din orice scaun. Erau unii care cumpărau bilete cu juma de oră înainte, erau locuri berechet în sală. Am observat că prețurile pleacă de la 19 euro și urcă până la 50, 60 sau chiar mai mult, depinde de show.
Am lăsat Casa Batllo pentru vizita următoare.
Ce poți vizita gratuit la Barcelona
Inițial am zis că dăm o fugă la Girona, dar apoi ne-am gândit c-ar fi mai bine să profităm de vreme bună și de plajă, că la cum stă treaba la Londra, nu mai vedem căldură până-n septembrie, când revenim în Spania. Barceloneta nu-i rea, dar era extrem de aglomerată, nici nu mă așteptam să fie altfel, așa că ne-am dus la Ocata – plajă cât vezi cu ochii și loc pentru toată lumea!
Ocata e la cel mult jumătate de oră de Barcelona, cu trenul, 5 euro dus-întors, de persoană. Am căscat ochii pe geam și am văzut că toată coasta e plină de nisip fin, ai de unde alege, găsești aici o listă cu plajele de lângă Barcelona.
Prețuri de Barcelona (toate din Poble Sec):
- cafea: 1,2-1,3 euro
- churros: de la 1,6 în sus, fără ciocolată (ciocolata: 2,3 euro)
- suc de portocale: 2,3-2,5 euro
- tapas: de la 3 euro în sus
- platou de machego: 7
- caracatiță (a la gallega): 10-14 euro
- pincho: 1 euro, 1,5 sau 1,8, în funcție de pincho (în centru nu găseai nimic sub 2 euro, ceea ce-i foarte mult, că la urma urmei e o felie de pâine cu diverse) – e cu autoservire, la urmă numără bețele
Evident că sunt și locuri unde prețurile sunt mai mari, am găsit un restaurant care avea doar pește și fructe de mare, foarte bun de altfel, dar acolo nu scăpai fără 50 de euro, doi oameni. De cazare nu mai zic, e mai scump ca la Londra! Și dacă vrei să cumperi turron sau alte dulciuri specifice zonei, nu da banii în duty free, mergi la piață, noi am fost la Santa Caterina.
M-am stresat un pic data asta cu hoții, n-am pățit nimic, dar mi-a povestit o colegă cum i-au smuls geanta de pe umăr surorii ei, ziua în amiaza mare, pe faleza dinspre plajă, așa că am umblat cu rucsacul în față, am observat că mulți făceau așa. Fără legătură, dar acum mi-am adus aminte, luna asta Catalonia a legalizat consumul, cultivarea și distribuția de marijuana. Teoretic ai voie doar în anumite locuri, la fel ca-n Amsterdam, practic miroase tot orașul.
Într-adevăr Barcelona e diferită vara, dar rămâne cum am stabilit 😀