Se pare că Eivissa e locul în care trebuie să mergi dacă vrei să zărești vreo vedetă de la Hollywood, restaurante scumpe sau să-ți mixeze cei mai în vogă DJ ai momentului (acolo e Pacha, clubul cluburilor, zice gura lumii). Vedete n-am văzut, cred că era cam devreme pentru ele, bani de restaurante scumpe n-am, iar Paul van Dyke, David Guetta și Van Buuren mă lasă rece în general – mă tot priveau galeș de pe afișe uriașe care anunțau fie vreo petrecere de închidere, fie vreo deschidere de club (tocmai am googălit DJ celebri, mulți îs, nene, eu în afară de ăștia 3 și de iubitul lui Taylor Swift, nu știu niciunul). Deci dacă vă așteptați la vreun articol despre cluburile și vedetele din Ibiza, ați greșit blogul. Mi so sorry. Dar pot să vă plimb nițel prin Eivissa, capitala Ibizei, un orășel fermecător, de neratat dacă ajungeți pe insulă.
Autobuzul ne-a lăsat la câteva minute de port, dar am zis că urcăm mai întâi spre orașul vechi și ne plimbăm prin port la întoarcere. Evident că și de data asta am înconjurat de numa numa, am căscat gura la un protest, era 1 Mai, a ieșit sufletul din noi pe niște scări și străduțe în pantă, nu-i bai, am făcut sport. Stați liniștiți, pe voi vă duc pe calea scurtă.
Am ajuns așadar în Dalt Vila, orașul de sus. Se pare că e una dintre cele mai bine păstrate fortificații din lume. Zidurile vechi au găzduit pe rând greci, fenicieni, cartaginezi, romani, vandali, bizantini, arabi și catalani. Acum mii de turiști se zgâiesc zilnic pe ele, doar, doar o ieși un selfie bun de facebook. Grele zile! Priveliștea e într-adevăr numai bună de pus pe facebook, să se oftice toți prietenii virtuali.
Cetatea poate fi vizitată gratuit, la fel și catedrala, slavă Domnului, nu s-au molipsit de la catalani. Ne-a pălit foamea după atâta umblătură așa că ne-am oprit la o terasă de lângă cetate. Nu faceți ca noi, e scump și semi-prost, restaurantele de lângă scări, pe zidul cu vedere la apă, nu-s neapărat mai ieftine, dar măcar sunt mai simpatice și meniurile sunt parcă mai interesante, prețurile sunt ceva mai mici la baza cetății, cum te duci spre port, în orașul nou e un pic mai ieftin și ai de unde alege.
Dacă tot am mâncat, să ne plimbăm nițel pe străduțele pietruite. Superbe, by the way.
La un moment dat ne abordează un cuplu în vârstă, el ne întreabă într-o spaniolă stâlcită, unde-i marea. Știți că-s blondă deci fac ochii mari și întreb cum adică unde-i marea? Că doar eram pe insulă, unde nu-i marea?! Barca mea, zice omul, am uitat unde am lasat-o. Aaaaa, una bucată barcă parcată în portul din Ibiza town (plin de iahturi mai mari sau mai mici) e proprietatea matale! Acolo e marea, zice domnul meu. N-apucăm să facem un pas că ne dăm seama că de fapt marea e-n direcția opusă. Lasă, se mai plimbă și ei, toată ziua cu fundu-n barcă…
Nu știu ce ziceți voi, mie mi s-a părut foarte simpatic orașul, un amestec de vechi și nou, de scump și ieftin, de modest și fițe, mi-a adus aminte de Saint Tropez. E mai scump ca San Antonio, în general, când am căutat cazare n-am găsit nimic la preț decent în Eivissa, și pentru că ne-am trezit târziu, dar și pentru că orașul e un pic mai fițos. Și restaurantele mi s-au părut mai scumpe.
Eivissa, prețuri
- meniul zilei: 15 – 17 euro (în centrul vechi erau și prețuri mai mari)
- 6 pincho: 8 euro
- meniu principal: 15 – 20 euro
- paella: 10 – 25 euro, în funcție de loc
- hamburger: 5 – 10 euro
- platouri combinate: 7 – 9 euro
- sandwich: 4,5 – 9 euro
- salată: 5 – 7 euro
- tapas: 3 – 9 euro
- cafea: 1,5 – 2 euro
- bere, la pahar: 2,5 – 5 (în funcție de pahar)
- bere, la sticlă: 2,8 – 4 euro
N-am îndrăznit să mă apropii de magazine, nu-mi lipsea nimic, dar păreau și destul de mari prețurile, mai ales la shop-urile dinspre port.
Cum ajungi în Eivissa sau Ibiza town – linia 10, aeroport-Eivissa, circulă zilnic, vara de la 6 la miezul nopții, iarna de la 7 la 23.30. Biletul costă 3,5 euro, se poate cumpăra și de la șofer. Aeroportul nu-i departe de port (acolo e ultima stație), dar autobuzul face vreo jumătate de oră pentru că oprește des. E și varianta shuttle, e mai scump, vreo 8-9 euro, dar cică circulă non stop, deși unii se plângeau că nu pleacă până nu culeg toți pasagerii, chiar dacă asta înseamnă să aștepți să aterizeze nișe avioane. Taxi, aeroport-Ibiza town, costă aproximativ 15 euro, tarif de zi. Stația de taxi e pe dreapta, imediat ce ieși din aeroport. Ne-am uitat și după mașini de închiriat, ni s-au părut scumpe, la hotelul din San Antonio, unde ne-am cazat, prețurile pentru rent a car erau la jumate.
Din Eivissa sunt autobuze către aproape toate orășelele și plajele din Ibiza, mai ales vara, găsiți liniile și orarul pe ibizabus. Dacă aveți în plan să luați la rând toate cluburile din Ibiza, vă mai zic că începând de anul ăsta (27 mai – 30 septembrie) o să circule autobuzul de noapte – Discobus – pe traseul San Antonio-Playa den Bossa.
PS. mai multe poze pe pagina de facebook a vacantelor: we’re going to Ibiza