Am avut o foarte mică dilemă când am cumpărat biletele pentru Lanzarote, dacă n-ar fi mai bine să mergem în Fuerteventura, că-i mai mare. Ne-a trecut repede, pentru că ni se pusese pata pe Lanzarote și pentru că-s atât de apropiate încât am zis că trecem apa, nu-i bai. Inițial ne gândisem să mergem cu tot cu mașină, ba chiar să stăm o noapte acolo, apoi ne-am răzgândit, că ne complicam cu cazarea, mergem dimineața și ne întoarcem cu ultimul feribot, asta e, facem doar nordul – dunele de nisip și Corralejo. N-am luat în calcul răceala, gripa sau ce-o fi fost aia de m-a pălit pe mine fix în prima zi de vacanță. Și de nervi că n-am luat-o în considerare, ne-a pus toate planurile pe butuci. Deci pa, la revedere Fuerteventura, data viitoare. Dar dacă tot m-am interesat de ferry și prețuri, am zis să povestesc, poate o fi de folos cuiva, și n-am ratat La Graciosa, deși m-a luat amețeala pe feribot, am speriat toți turiștii cu tusea mea și am zis că-mi pierd suflul pe biclă.  

 

La Graciosa e atât de mică și atât de aproape de Lanzarote încât zău că-i păcat s-o ratezi. Ca să nu mai zic că-i mult mai liniștită decât vecinii mai mari și mai celebri, iar plaja Las Conchas e atât de mișto de merită să treci apa numai pentru ea. De fapt noi asta am și făcut, că nu m-a ținut mai mult, deși voiam să batem toată insula la picior și cu bicla. Partea de Sud e de făcut la picior, că-i plină de nisip, pentru Nord sunt trasee pentru biciclete. Și când zic trasee să nu te gândești la Olanda :-p, e un drum de țară, făcut praf de 4×4, singurele care intră pe acolo, dacă n-ai echipament special, și noi n-aveam, ai pus-o. Dar ăsta e farmecul insulei, totul e simplu, nefardat, deloc comercial.

Dar să începem cu începutul. Bărcile spre La Graciosa pleacă din Orzola (citisem pe undeva că ar fi curse și din Arrieta, dar n-am văzut, nu am mers cu ele, deci nu știu). Sunt două companii care leagă Lanzarote de La Graciosa – Lineas Romero și Biosfera Express, una pleacă la fix, alta la și jumate, au parcare unde să lasi mașina, Lineas Romero are și un pachet cu autobuz, pentru cei fără mașină, verifică site-ul lor. Din Orzola în Caleta del Sebo faci 15-20 de minute, 20 de euro de persoană/dus-întors. Caleta del Sebo, unde-i portul, și Pedro Barba sunt singurele zone locuite din insulă. Ar fi vreo 500 de locuitori, au câteva magazinașe, câteva taverne în port, ești cam rupt de lume și asta e mare lucru în 2017 și mi-a plăcut aspectul ăsta, mă rog, de vizitat, că de locuit…e altă poveste. 

Sunt două locuri de unde poți închiria biciclete, noi ne-am dus la cea mai bine cotată pe tripadvisor, plătești între 10 și 20 de euro pe biclă, pentru toată ziua (în funcție de model), n-am lăsat nicio garanție, niciun act, omul merge pe încredere sau pe principiul mă sună ăia de la ferry dacă urcă vreo unu cu bicla și-s fix în port, vă ia mama naibii. Noi am mers chitit spre Playa de Las Conchas, maximum 20-30 de minute, se poate și pe jos, cred că-i cel mult o oră din port până la plajă. Acum îmi dau seama că era mai bine dacă mergeam pe jos, aveam însă în plan să facem tot nordul, mă descurcam eu cu răceala, dar drumurile grațioase mi-au pus capac. Când m-am dat jos din șa, la plajă, am zis că eu nu mai urc înapoi nici moartă! Pune un prosop, stai în picioare, mergi pe lângă…hai, frate, că ne-au întrecut ăia care merg pe jos! Oricum, a meritat, plaja e genială!

Valurile erau cam fioroase, m-a încercat o senzație de admirație amestecată cu teamă, n-am avut tupeu să mă apropii foarte mult, erau niște puști care se jucau cu ele, până i-au prins și i-au aruncat cât colo. Ba mai veniseră unii cu un jeep (poți închiria din port) și șoferul le explica foarte serios că nu-i de glumă cu oceanul, că rar te poți scălda aici, că au murit oameni. 

Vulcanul ăla de lângă Las Conchas nu-mi scăpa, dacă nu eram bolnavă – da, poți urca pe el, nu pare foarte mult, cel mult o oră de mers lejer. Noi ne-am mai oprit la o plajă, în drum, și apoi ne-am întors în port, tu poți să mergi spre Playa del Ambar, spre Pedro Barba, e o plajă și în port (când n-o îngite apa) și dacă o ții tot înainte, dai de playa de Salado, de playa Francesca și apoi de la playa de la Cocina, se pare a doua cea mai frumoasă plajă din La Graciosa.

Dacă vrei să treci din Lanzarote în Fuerteventura, ai 3 variante – Lineas Romero, Fred Olsen și Naviera Armas, le găsești pe toate în port, în Playa Blanca. La ultima n-am fost, dar știu că  Lineas Romero e cea mai ieftină, ne ajungea cam 55 de euro, pe amândoi, dus-întors, drumul durează o oră. Fred Olsen e mai rapid, jumătate de oră, dar e mai scump și ar fi singurii care te trec cu tot cu mașină – 120 de euro ne-ar fi costat. Nu știu cum să-ți zic da’ ne-a ajuns mai puțin avionul până-n Lanzarote. Dacă stai mai multe zile, poate merită, dar pentru o zi, două, e mai ieftin să treci cu Romero și să închiriezi mașină de la fața locului. Am văzut că au și pachete ferry + bus, dacă n-ai mașină să ajungi în Playa Blanca, verifică site-urile lor. În martie era liber, ne-au zis că nu-i nevoie să facem rezervările în avans, e posibil ca vara să fie aglomerat, mai bine dai un telefon înainte, să verifici dacă e cazul să iei bilete online sau la fața locului. Feribotul te lasă în Corralejo. Noi am fi vrut să mergem către dunele de nisip, autobuzul 6 leagă Corralejo de hotelurile dinspre dune (aproximativ 20 de minute), se pare că trebuie să cobori la stația pentru hoteluri și să mai mergi pe jos vreo 15 minute. Asta e, om mai ajunge noi pe acolo odată și odată. 

 

PS. noi am închiriat mașină din aeroport, 77 de lire pentru 8 zile, plus banii pentru benzină – se pare că pentru Canare o iei cu plinul făcut, o aduci goală, și-ți blochează benzina, în cazul nostru 55 de euro, verifică aspectul ăsta, că-i păcat s-o duci cu plinul făcut și să rămâi și fără garanția pentru combustibil. N-am avut parcare la cazare, dar se poate parca pe străduțe atâta timp cât nu scrie interzis și nu-i linie galbenă. În toate locurile în care am fost am găsit parcare pentru vizitatori, fără plată. De fapt n-am plătit niciodată parcare în cele 8 zile, mereu am găsit un loc aproape de cazare, deși am stat fix lângă playa Chica, în Puerto del Carmen, unde venea lumea la plajă și la diving. Mint, am plătit parcare în Tequise, uitasem complet, am fost în zi de piață, duminica, și n-aveai unde s-arunci un ac, așa că am parcat la intrare, o să vezi că sunt niște omuleți care îți tot fac semne, 1 euro sau 1,5 pentru toată ziua, nu mai rețin exact. Cel mai complicat a fost în Playa Blanca, ne-am învârtit un pic, dar până la urmă am găsit un loc în port, în orașul nou, e ceva de mers până la plajă, dar de aia ne-am dus, să ne plimbăm.  

Citește și Scurt ghid de Lanzarote