Când am găsit bilete ieftine la Malaga, deja mă vedeam prin Cordoba, Granada, Cadiz, peste tot. Inițial am zis că stăm trei zile, apoi am mai adăugat una, și încă una, ca să vedem tot! Nu-s normală, da mă tratez, așa că am ajuns la aceeași concluzie la care ajung de obicei, în ultima vreme – decât mult și pe fugă, mai bine puțin și bun. Așa că ne-am mulțumit cu Malaga și Ronda. Oricum, cu prima ocazie suntem înapoi, cu mai mult timp la dispoziție și cu o mașină 😀 Până atunci să vă arăt Ronda, de neratat în Andaluzia, după umila mea părere.

cele mai frumoase locuri din spania, ronda

canion, ronda

ronda, cascada ronda, de vazut andaluzia ronda, de vazut ronda, spania, malaga

 

Mi-a adus aminte de Les Baux de Provence, mi s-a părut că seamănă, dar Ronda e mai spectaculoasă.

Cele mai frumoase locuri din Provence: Les Baux si Fontvieille

Location, location, location! Știau asta romanii, grecii, vizigoții, maurii, înainte de a se inventa meseria de agent imobiliar. Toți au cucerit pe rând Ronda pentru că stânca pe care stă cocoțată era garanția securității. În zilele noastre nu-și mai bate nimeni capul cu invadatul și invadatorii, dimpotrivă, pare că spaniolii vor să fie luați cu asalt de turiști, cred că numai din aia trăiesc acolo.

Evident că cea mai grozavă priveliște e de pe podul nou – puente nuevo, ce leagă orașul nou de cel vechi, peste canionul Tajo. Era mereu agitație acolo. Se poate ajunge și sub pod, lângă râu, dacă plătești 2 euro la ghișeul de pe colț. Numai că noi am descoperit asta după ce coborâsem deja, pe traseul gratuit – am văzut afișul abia după ce l-am auzit pe domnul care vindea bilete cântând de mama focului, adevărul e că o iei pe câmpii, 8 ore în cușca aia, tre să-ți ocupi timpul cu ceva. Sunt mai multe trasee care duc jos, le găsiți prin tot orășelul, și recomand să faceți o plimbare, e foarte fain și drumul nu-i deloc dificil. Noi am coborât din orașul vechi și am urcat în cel nou. Probabil că cel mai folosit treseu e paseo de Hemingway, pornește din parcul Alameda. Parcul e super simpatic și nu doar pentru priveliște.

Mai sunt în Ronda câteva case vechi și muzee ce pot fi vizitate, băile arabe, palatul regelui maur (deși n-a stat niciun maur acolo, erau de mult duși când s-a construit clădirea, nu mai zic de grădini, și mai noi, singura chestie maură e mina), câteva biserici, corida, și biletele de intrare costă doar câțiva euro. Mi-au plăcut tare mult străduțele cu case vechi, albe, năpădite de flori – Ronda e unul dintre pueblos blancos (satele albe)/ o serie de sate și orășele cu case albe, urcate pe stânci, pentru care Andaluzia e vestită. Există și ruta satelor albe, dacă stați mai mult timp prin regiune, am numărat vreo 28 (info aici).

ronda, vechea cetate

ronda, andaluzia

ronda, podul nou

Ce mi a plăcut mie cel mai mult la Ronda? O roșie și mirosul portocalilor. Nu râdeți! Ronda e plină de portocali și toți erau încărcați de fructe și flori care-și împrăștiau mirosul prin tot orașul, sau sat, ce-o fi el. Abia se oprise ploaia când am coborât din tren și portocalii miroseau dumnezeiește! Și ce-i cu roșia? O simpă roșie cu ulei de măsline și oregano, m-am dus de două ori la taverna din centru (în plaza del Socorro, peste drum de biserica galbenă, La Taberna se cheamă, recomand!) special pentru roșia aia (tomate aliñado îi zice și dacă unii taie roșia în felii, ăștia doar curăță coaja și arată într-un mare fel, ca o stea :-p). Mi-a plăcut și vinul de Ronda, aș fi agățat vreo 3 sticle, aș fi luat și niște ulei de măsline, oțet, măsline, toate produse locale, din păcate n-aveam bagaj de cală, dar nu-i bai, ne-am făcut plinul în aeroport.

Cred că cei mai mulți fac din Ronda o excursie de o zi de la Malaga sau Marbella, era plin de grupuri, mai ales nemți și chinezi. Spre după amiază toți se îndreptau spre autocare. Dacă ziua orășelul poate părea aglomerat peste măsură, deși sunt locuri destule unde nu te deranjează nimeni, pe străduțele din orașul nou sau pe dealurile din jur, seara Ronda e aproape pustie. De aia sfatul meu e să stați o noapte acolo, noi așa am făcut. Bine, noi și un grup de chinezi care au stat să prindă apusul și fugeau clătinat de la pod la foișor, cu cel puțin două aparate-n gât și cu trepiedul după ei. În rest, străzile erau aproape goale, la fel și restaurantele.

 

Ronda, prețuri:

  • roșia vieții: 3,75 euro
  • 1 pincho: 1-1,5
  • tapas: 1-3 euro
  • o sticlă de vin: 12-18 euro
  • fel principal (consistent!): 7-11 euro
  • paella: 10-11 euro/persoană sau 25, 30 de euro pentru 2, depinde de loc
  • menio del dia: 7-12 euro (pe străduțe și în centrul nou e mai ieftin, 7 sau 8 euro, în rest, cam 10 euro era în general)
  • micul dejun în oraș: 5 euro/persoană (noi am avut inclus, la hotel, ne-am mirat, că de obicei, în Spania, se plătește separat)
  • un suc de portocale: 1,8 – 3,75 în funcție de pahar și loc
  • o cafea: 1 – 1,4 euro

 

Am ajuns la Ronda cu trenul, de la Malaga, aprox 23 euro de persoană, dus-întors (biletele pot fi cumpărate de la automatele din gară sau de la ghișeu, după ce iei un bon de ordine/din cele 3 trenuri care leagă Malaga de Ronda numai unul circula). Cele două ore care inițial păreau multe au trecut rapid, am căscat gura pe geam la livezile de măslini, portocali și lămâi. Frumoasă regiune! We ll be back.

 

Mai multe poze pe pagina de Facebook a vacanțelor