Am fost ultima oară într-o vacanță toți patru acum vreo șase ani, la Napoli și pe coasta Amalfitană. Și de atunci tot zicem că repetăm. Noi la ei și ei la noi nu se pun, mai ales că și la ei și la noi iarna nu-i ca vara și toți voiam undeva la cald. Am pus pe hârtie unde e mai ieftin de la ei, unde e mai ieftin de la noi și ne-am intersectat la Barcelona.* Că tot nu fusesem niciunul și eu ziceam de nu știu când că vreau la Barcelona. Și uite așa am ajuns să petrecem Crăciunul și Revelionul în capitala Cataloniei.
Ce poți să faci de sărbători la Barcelona? Păi în primul rând poți să uiți că vine Crăciunul. Termometrele au arătat și 21 de grade, la soare, noroc de brazi și decorațiuni. Cred că cele mai faine lumini sunt păstrate pentru La Rambla, dar mi-a plăcut că spre deosebire de Londra, unde doar centrul e gătit, în capitala catalană spiritul sărbătorilor s-a împrăștiat prin mai multe zone (deși trebuie să recunosc că Londra a arătat mai bine anul ăsta). Așadar, dacă vrei să admiri decorațiunile de Crăciun, mergi în Placa de Catalunya, în orașul vechi – Barri Gotic, în Placa d Espanya.
N-am mai prins piețele de Crăciun, se închid pe 23, înțeleg că cele mai importante au loc în fața la Sagrada Familia, lângă Catedrală (în cartierul gotic) și pe Gran Via. La Fira de Barcelona, lângă fântâna magică (Monjuic), are loc ditamai festivalul – târg, patinoar, concerte, n-am fost. Și tot acolo e Poble Espanyol – un sat spaniol, în aer liber, un fel de muzeu (cu bilet de intrare), ridicat în 1929, cu ocazia unei expoziții internaționale – gătit și el de sărbători.
În prima zi de Crăciun intră și catalanii la apă, în port, la amiază, măcar la ei e mai cald ca la alții. În ultima zi a anului Home dels Nassos se plimbă prin centrul vechi – are atâtea nasuri cât zilele anului și doar pe 31 decembrie se arată, nu cu 365 de nasuri, ci cu unul singur, spre dezamagirea copiilor care sunt treziți de părinți cu promisiunea că o să-l vadă pe omul cu 365 de nasuri. L-am prins si noi, e o paradă simpatică, cu sunet de tobe care bănuiesc că vor să sperie relele, să nu treacă în noul an.
Nu pricepeam ce hram poartă băiețelul cu pantalonii pe vine de la toate tarabele, îi zice El Caganer, adicătelea căcăciosul. Fertiliza solul prin secolul 19, acum e un fel de talisman, cică aduce noroc. Normal că n-au ratat catalanii ocazia de a face mișto de politicieni, stau toți cu pantalonii pe vine în vitrine. Mai au și un Caga Tio (tio e unchi, restul v-ați prins deja) – o bucată de lemn pictat – care e hrănit cu dulciuri până în ajunul Crăciunului și apoi e lovit cu un băț până face pe el.
Pe 31, la miezul nopții, mii de locuitori și turiști se adună în Placa d Espanya, în fața muzeului național de Artă, zona Montjuic. La cât de strângători is spaniolii, pardon, catalanii – au niște bilete de intrare exagerat de scumpe, mi s-a părut o atitudine de genul să scuturăm turiștii de bani până nu mai au – mă așteptam ca spectacolul din noaptea dintre ani să fie cu taxă, ca la Londra. A fost gratuit și a fost chiar simpatic. Show-ul a început la ora 11, cu muzică, jocuri de lumini și apă – astea chiar mi-au plăcut, se vede foarte fain fântâna aia colorată – a urmat apoi focul de artificii, cam scurt, și gata, ca și la englezi, pe la 12 și 10, 15 minute s-a terminat distracția. Ne-a părut rău că nu am urcat pe fosta coridă, acum mall, am crezut că-i închisă, nu era, și cred că se vedea super de sus (nu mai rețin cât era biletul, 3 sau 4 euro, suspect de ieftin).
Organizarea mi s-a părut foarte proastă – claie peste grămadă, fără nicio verificare prealabilă (pentru sticle, de ex), la un moment dat unii se urcaseră pe o stație de autobuz și mai și săreau pe ea, mă mir că nu s-a rupt, alții s-au suit pe piedestalurile care flancau fântâna arteziană, erau foarte mulți, nu toți treji, chestiile alea erau destul de înalte, deci potențial de evenimente neplăcute la greu. Gata, gata, termin cu critica. Ca și noi, catalanii zic că dacă vrei să ai noroc în anul care vine, e bine să porți ceva roșu. Sau să mănânci 12 boabe de struguri, câte unul pentru fiecare bătaie a ceasului. Erau mulți care veniseră cu struguri la ei. Noi ne-am rezumat la roșu.
Pe 5 ianuarie are loc parada regilor, pare destul de mare evenimentul – în jur de 16.00, cei trei regi se duc cu barca în port, adună scrisorile de la copii și apoi merg prin tot centrul împărțind dulciuri (înțeleg că atunci se dau cadourile de Crăciun, pe 24 te mulțumești cu ce pică din Caga Tio, adică turron și bomboane).
Spre mirarea mea, autobuzele, metroul și trenurile circulă chiar și în prima zi de Crăciun și pe 1 ianuarie (la Londra n-a mers nimic pe 25, am luat un taxi până la aeroport, trenurile n-au circulat nici pe 26). Ne gândeam că o să rămânem flămânzi pe 25 și pe 1, da de unde, erau deschise mai toate restaurantele, dar și câteva supermarketuri – am început 2016 la un bar, lângă Placa d Espanya, după ce-am căscat gura la focurile de artificii.
Nu știu de ce aveam impresia că se dă startul la rebajas pe 26 decembrie, noh, n-am mai fost de vreo 4 ani în Spania, și deja mă gândeam că o să dau iama în magazine. Nope, la Barcelona reducerile încep pe 6 ianuarie. Erau unii care aveau și acum sold-uri, dar mici, cel mult 20%. Apropo, e plin de mall-uri orașul ăla.
Nu puteam să plec cu mâna goală de la Barcelona, dacă un căcăcios nu mi-am cumpărat, am luat o gripă urâtă. Sper că ați petrecut bine, că v-ați odihnit, că nu ați exagerat cu mâncarea :-p și vă urez ca 2016 să vă aducă tot ce vă doriți. Și repede!
PS: *vorba vine ieftin, c-am luat biletele târziu, ca să nu mai zic că ne-a pus dracu să verificăm cât costă cu vreo săptămână înainte de plecare și ne-am foarte ofticat, erau cu vreo 200 de euro mai puțin!, asta apropo de cum cumperi bilete de avion ieftine…
Nici eu nu am luat nici un Caganer, ca mi se acrise de el, la tot pasul numai ca**ciosi! :)) Pana si Papa s-a molipsit saracul :))