Nu degeaba am început anul în Spania, facem ce facem și ne întoarcem. Suntem ca niște șopârle care fug după soare așa că de obicei preferăm să mergem la cald, prin Sud. Dar voiam de ceva vreme să vedem și Nordul. Și dacă nu vara, atunci când?! Am găsit o ofertă greu de refuzat – 140 de lire amândoi, dus-întors – așa că am zburat spre Asturias.

 

Luăm mașină și mergem spre Galicia. Sau spre Cantabria? Spre Galicia sunt Playa de Oleiros, Playa del Silencio, Playa de La Gueirúa, Luarca, Isla Pancha, Ribadeo și mai ales Playa de las Catedrales. Dar spre Cantabria putem vizita Playa de Aguilar, Playa de los Quebrantos, Luanco, Ribadesella, Llanes, lacurile Covadonga, Picos de Europa… Traseu de Nordul Spaniei făcut cu harta-n față și cu capu n nori. Nici dacă ne teleportam nu puteam vedea toate astea în trei zile. Până la urmă mi-am băgat mințile-n cap – stăm în Asturias, om merge altădată în Galicia. Și chiar o să mergem căci ne-a plăcut rău Spania de Nord.

Dă delete la tot ce aveai deja în cap când te gândeai la Spania (dacă n-ai văzut încă Nordul) – gradele s puține, plouă frecvent, soarele-i mai zgârcit. Dar, căci există un mare dar, dealurile-s verde aprins, pline de sate mici și colorate, pitite între copaci, munții sunt parcă școși dintr-o vedere din țările Nordice, iar coasta e genială – plaje care se dezvăluie în toată splendoare numai la anumite ore, stau la cheremul fluxului și refluxului, stânci șlefuite de ocean, unele parcă-s de pe altă lume (googălește plajele alea de care am pomenit mai sus, să vezi despre ce vorbesc). Mie mi s-a părut că seamănă cu Scoția, mai ales dimineața, când ceața învăluia casele colorate și ploua mărunt. O Scoția cu mâncare bună și ieftină 🙂

cudillero, spania

spania, regiunea asturias

spania de nord

nordul spaniei

regiunea asturias, spania

nordul spaniei, asturias

Noi ne-am mulțumit de data asta cu Cudillero, Oviedo și Gijon. Dar dacă tot m-am documentat…poate o fi de folos cuiva.

Nordul Spaniei înseamnă Galicia, Asturias, Cantabria, Navarra și Țara Bascilor. Asturias e cea mai ploioasă regiune a Spaniei, noh, trebuie să plătești un preț pentru atâta frumusețe, dar zău că nu mi s-a părut mai rău ca în UK. Am avut noroc de vreme bună deși, când am scos capul pe geam, în prima zi de vacanță, am văzut ceață, ploaie măruntă și umbrele. Ne împăcasem cu gândul că va fi așa toată ziua, însă după vreo două ore a ieșit soarele, s-au dus norii, s-a încălzit binișor. Și chiar dacă-s mai puțin de 20 de grade, când e soare, e super bine. Asta vara, cred că în restul anului e jale, deși temperaturile nu coboară foarte mult. Dacă nu te împaci cu gradele puține, cu ceața și cu ploaia, s-ar putea să nu-ți placă. Eu m-am obișnuit, nu mi se mai pare nimic ieșit din comun, plus că regiunea e superbă, mă sacrific, nu-i bai :-p

Cudillero – poate cel mai frumos sat din Asturias

 

Ce vizitezi în Asturias: cred că Picos de Europa, plajele (ar fi vreo 200 în toată regiunea), Oviedo și Gijon sunt cap de listă. Eu, dacă aș sta mai mult zile, n-aș rata satele și orășelele – Cudillero e superb!, mi-ar fi plăcut să ajung în Ribadesella, Llanes și la lacurile Covadonga. Am zis că dăm o fugă și la Pravia, prima capitală a regiunii, înainte de Oviedo, n-am mai apucat, am fost doar în trecere, între două autobuze, prin Aviles, iar Las Salinas (cred că-i cea mai cunoscută stațiune la malul mării din Asturias) am zărit-o din autobuz. Ar mai fi Cabo Peñas, Pola de Lena, Cangas de Onís, Arriondas, Puerto de Vega și o droaie de sate ascunse între munți și văi.

Prin Nordul Spaniei: Gijon

 

Musai să vizitezi și tavernele :D, mâncarea e super bună, mai ales dacă ești fan pește și fructe de mare. Dacă îți mai place și cidrul, acolo-i de tine, sidra (cidru) e băutura tradițională a Asturiei. Prețurile mi s-au părut la fel ca prin Malaga, poate un picuț mai ridicate, dar porțiile sunt mult mai mari, prea mari, eu n-am putut duce singură un menio del dia, no way. Și încă se mai poartă tapas-urile gratuite când comanzi ceva de băut.

asturias, plaja

asturias, spania

asturias, iunie 2016

cudillero, asturias, spania

Galicia e următoarea pe lista noastră de Spania de Nord. Ni s-a pus pata pe playa de las Catedrales. Cabo Finisterre, Ribadeo și Ourense mi se par super drăguțe. Și dacă tot s pe acolo (I wish!), trec și prin Santiago de Compostela, A Coruña, Ferrol, Lugo, Vigo și Pontevedra. Cred că mi-ar plăcea Galicia, au vin și fructe de mare și-i mai călduț un pic, comparat cu Asturias.

Cantabria înțeleg că nu-i atât de colțuroasă ca Asturias, e recomandată celor care iubesc drumețiile și-i cunoscută mai ales pentru peștera Altamira. Dacă aș ajunge prin zonă, n-aș rata Santander, Potes, Torrelavega, Ason, Noja, Comillas, Suances, San Vicente de la Barquera, Castro Urdiales, Lierganes, Reinosa, Liébana, Santillana del Mar. Pfii, câtă treabă!

La Țara Bascilor și Navarra vă las să munciți singuri, n-am ajuns până acolo cu traseul, am și eu limitele mele când vine vorba de bătut câmpii 🙂

_______________

Când să vizitezi Nordul Spaniei: în Cudillero, la hotel, era o listă cu prețurile, în funcție de sezon, și ne-am amuzat că era sezon doar o lună, în august. Apoi i-am compătimit la modul cel mai serios pe localnici, cred că numai din turism trăiesc. Noi am fost în iunie și chiar a fost ok. Se pare că cea mai bună perioadă, dacă nu vrei să te plouă, ar fi iunie-septembrie.

Cum ajungi în Nordul Spaniei: Aeroportul din Asturias e bun pentru Asturias (logic), Cantabria și chiar și pentru Galicia, dacă nu găsești bilete iefine pentru A Coruna, Santiago de Compostela sau Vigo. Aeroportul din Santander e perfect pentru Cantabria, Asturias, sau pentru Tara Bascilor, dacă zborul e mai ieftin ca unul spre Bilbao. Avem noroc că din Londra sunt o mulțime de zboruri către Spania la prețuri super bune, sigur din România e mai complicat și mai scump, din păcate. Sunt trenuri și autobuze de la Madrid spre Oviedo, capitala regiunii.

Prin Nordul Spaniei: Oviedo

 

În Asturias, dacă nu ai mașină, poți folosi cu încredere autobuzele ALSA, super decente, dese, destul de ieftine, sau trenul, verifică site-ul RENFE (vezi că pentru orașele mici trebuie să cauți pe Renfe feve). Poți închiria mașină din aeroport (mic rău aeroportul ăla), nu mi s-a părut scump. Cazarea e mai ieftină ca în Sud, în Gijon prețurile sunt ceva mai măricele, micul dejun se plătește separat, ca mai peste tot în Spania.

 

PS. mie mi a fost de folos site-ul ăsta – spaininfo.

Dacă și numai dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm pe pagina de facebook a vacanțelor, acolo scriem mai puțin, dar punem poze multe 😉